Vinske priče

Herman Munjoz

Mediteran je “majka” vinske kulture

Herman Munjoz, poljoprivredni inženjer sa titulom Mastera enologije i marketinga vina, zadužen je za promociju španske vinske regije Ribera del Duero i svih njenih, nešto manje od 250 vinarija. U intervjuu za “Wine Style” predstavio je vina ove regije i objasnio njihove specifičnosti.

O tradiciji

Ribera del Duero zvanično je postao vinski region tek 1982. godine. Ipak, proizvodnja vina u ovoj regiji traje mnogo duže. Postoje tragovi o proizvodnji vina koji su stari i više od  2.000 godina. Pre nekoliko godina pronađen je jedan glineni bokal za vino koji datira još od IV veka pre nove ere, tako da proizvodnja i konzumacija vina u ovom regionu imaju zaista veliku i dugu tradiciju, koja se danas oživljava.

O regionu

Kao što ne postoji najbolje vino na svetu, tako ne postoji ni najbolji vinski region. Sve je relativno, svi su u pravu i zbog toga se i judi tako lako vezuju za svet vina. Ipak, slobodno mogu reći da su najbolja vina ove regije po svom  kvalitetu na istom nivou kao i najbolja vina Burgundije, Bordoa ili bilo kog drugog poznatog svetskog regiona.

Ono što su u Francuskoj Burgundija i Bordo, to su u Španiji Rijoha i Ribera del Duero. Generalno, vina iz ove regije imaju odličnu poziciju na domaćem tržištu, iako ovaj region važi za najskuplji u Španiji. Postoji nekoliko faktora zbog kojih su vina iz oveog regiona toliko posebna i kvalitetna. Prvi faktor je jedna zaista velika sorta, tempranillo. Drugi važan faktor jesu veliki temperaturni kontrasti. Ne samo između leta i zime, već i između dana i noći. Treći faktor je zemljište, koje sadrži visok procenat kalcijuma, a on ovim vinima daje veliki potencijal za odležavanje i kompleksnost.

O vinima

Ova regija je čuvena prvenstveno po crvenim vinima. Ono što ih karakteriše jeste naglašena prisutnost voćnih aroma, a tempranillo je sorta sa možda najizraženijim voćnim karakterom od svih postojećih sorti. Cabernet saugvinon, sorta koja je karakteristična po začinskim aromama, ovde ima arome crvenog, zrelog voća, čak i citrusne arome.

Znam da imate jako dobar cabernet sauvignon ovde u Srbiji. Nažalost, jako je teško, gotovo nemoguće naći vaša vina u Španiji. Ja sam prvi put u Srbiji i znam da ovde postoji veliki potencijal, kao i na celom Mediteranu. Po meni, mediteran je “majka” vinske kulture, i smatram da reči “vino” i “kultura” nikada ne možete posmatrati odvojeno.

This entry was posted in Vinske priče and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.
Bordeaux Primeur, millesime 2010.
En Primeur 2015, Bordeaux
En Primeur 2016

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Vinarija Lastar
  • Podrum Aleksić
  • VIRTUS