Osoblje restorana Tribeca, koji nesmanjenim intenzitetom privlači goste od samog otvaranja, spremno je za zimsku sezonu. Bilo da se odlučite da sednete u deo koji podseća na engleski Soho, osvojite italijansku „regiju“ Mala Italija, ili se razbaškarite u udobnim foteljama orjentalno dekorisane galerije, jedno ostaje isto: ne samo da ćete uživati u originalno osmišljenom enterijeru, već i u jednoj od najboljih kulinarskih ponuda u Beograda. Uz to, vrlo lako ćete moći da zadovoljite svoje vinske afinitete, a naročito želju za eksperimentisanjem, jer se svako vino sa šarolike vinske karte služi i na čašu

Odmah na ulazu saznajemo da je vinska karta pojačana domaćim etiketama i većim izborom crvenih vina, kao i da je meni upotpunjen odgovarajućim „zimskim“ specijalitetima. Primećujemo i novine u jelovniku pod stavkom „doručak“. S obzirom na veliki broj stalnih gostiju koji obavezno doručkuju u Tribeci, ovo je sasvim razumljivo jedna od važnijih stavki. Osim čuvenog klub-sendviča, pravljenog po originalnoj recepturi (posle kojeg ćete, provereno, biti siti do popodnevnih časova), možete se prepustiti i uživanju u nekoliko vrsta tost sendviča, omletu ili sotiranoj pilećoj džigerici sa projom i hrskavom slaninom.

Ukoliko svratite u vreme ručka, tu vas tek čekaju prijatna iznenađenja! Tanko isečenom španskom pata negro pršutom, koja se servira po želji gostiju i po preporuci gustira uz Cabernet sauvignon barrique Podrum Radovanović ili Villa Antinori Rosso možete otvoriti raznovrsnu ponudu predjela. Preporučujemo i karpaćo od goveđeg filea, paradajz sa mocarelom, avokadom i bosiljkom u tikvinom ulju i karpaćo od lososa. Od toplih predjela, pak, izdvajamo domaće kobasice ili grilovano povrće sa soja sosom i susamom, a iz impozantne ponude obrok salata, jednostavno morate da probate Tribeca salatu (mešana zelena salata sa biftekom, sušenim paradajzom i crvenim lukom, paprikom i dižon senfom), rukolu sa parmezanom i mešanu zelenu salatu sa svežom tunom i kuvanim jajetom.

U prvi mah, pada nam na pamet da bi selekcija čudesnih kozjih sireva bila odlično predjelo, no, na samom početku razgovora demantuje nas šef kuhinje Jovan Milošević, objašnjavajući nam da ovaj specijalitet svakako može da se jede kao predjelo, ali da se u Tribeci služi na kraju obroka, baš kao i u francuskim restoranima. Reč je o specijalitetu koji, jednostavno, mora da se proba.

Najbolja preporuka biće otkrivanje njegovog jedinstvenog sastava: među sirevima od bele plesni nalaze se sir sa lešnikom i pepelom, sir sa čubrom i hrastovom korom, sir iz kestenovog lista i beli kozji sir. Neodoljiva gurmanska selekcija služi se uz voće i gustira uz Chardonnay SelekcijaPodrum Radovanović.

U potrazi za najboljim aperitivom saznajemo da je od nedavno pojačana ponuda domaćih rakija. Da stranci sve češće naručuju tradicionalno srpsko piće saznajemo iz prve ruke. Osoblje nam otkriva da je rakija novosadskog proizvođača Ljubinković, zahvaljujući oduševljenju stranih mušterija „na prvi gutljaj“, stigla čak do Irske i Japana. No, to ne znači da ne treba da probate i nešto novo. Naime, osim bogatog izbora „žestine“ – vodke, ruma, burbona, džina, tekile i konjaka, preporuka je i čašica neke od italijanskih Roner rakija (loza, viljamovka, kajsijevača, malina). One će vas, provereno, dobro zagrejati. Za ljubitelje koktela izdvajamo one koje gosti najčešće naručuju – tequila sunrise, cuba libre, mai-tai, cosmopolitan, sex on the beach i mojito.

Glavnu gastronomsku ponudu otvorićemo svinjskim fileom sa džemom od paprike uz palentu sa kajmakom, duvan čvarcima i sosom od kestena. Priprema je, prema rečima šefa kuhinje, veoma jednostavna. Začinjeni svinjski file se ispeče na roštilju sa svih strana. Potom se skuva palenta po standardnoj recepturi uz dodatak kajmaka i duvan čvaraka. Kuvani, oljušteni kesten glaziran na medu prelije se tamnim, mrkim sosom od pečenja, nakon čega vam preostaje, kaže Jovan, još samo da sebi naspete čašu Rancho Zabaco Zinfandel ili Cabernet sauvignon ReservePodrum Radovanović i da se bacite na posao.

Ukoliko niste raspoloženi za gustiranje svinjskog mesa, sa bogatog menija izdvajamo: biftek na žaru sa brokolima (sos po želji), ćuretinu sa mlincima u gorgonzola sosu, piletinu u slanini punjenu pršutom, mocarelom i crvenom paprikom, a za ljubitelje morskih specijaliteta – pažljivo pripremljen brancin/oradu na žaru sa blitvom i krompirom i stek od tune mariniran u soja sosu, sa glaziranom šargarepom i rižotom.

Istinski hedonisti ne bi trebalo da napuste Tribecu pre nego što probaju taljatu od pačetine, čiji je recept Jovan Milošević nesebično podelio sa nama:

„Pačje grudi marinirane medom, sojom i maslinovim uljem, propržiti na grilu, a potom ih peći sedam minuta u pećnici na 200 stepeni. Meso servirati na slatko-kiselom džemu od crvenog luka, uz dodatak rukole i pekorina i pečenu kari-krušku. Patku, na kraju, preliti uljem od crnih tartufa.“ U paleti gulaša, pažnju nam, sasvim razumljivo, privlači gulaš od srnetine. Saznajemo da se ovaj raskošni specijalitet priprema tako što se meso srnetine prvo izdinsta sa crnim lukom i lovorom. Proces traje oko tri sata, nakon čega se gulašu doda sitno iseckana, propržena pančeta. Sve to zapržiti kombinacijom belog luka, tucane paprike i kima. Desetak minuta pre nego što je specijalitet gotov, začiniti ga džemom od kajsije, a potom poslužiti uz nezaobilazne lovačke knedle.

Tribeca je jedinstveni restoran u gradu između ostalog i po tome što se samo ovde doslovno sva vina iz bogate vinske karte služe na čašu. Time se gostima pruža prilika ne samo da se upoznaju sa novim etiketama, već i da se osećaju slobodnim da tokom večeri probaju više vrsta vina uz svaki od naručenih specijaliteta. Dakle, pravo mesto za istraživački nastrojene ljubitelje vina. Primećujemo da je na obnovljenoj, „zimskoj varijanti“ vinske karte povećan broj crvenih vina, ali i etiketa iz domaćih podruma. Otud se, osim standardno najtraženijih podruma Radovanović, Kovačević i Aleksandrović, mogu naći i etikete drugih domaćih vinarija, recimo Živković i Budimir, koje su, prema rečima osoblja, naišle na sjajan prijem.

Ukoliko domaća vina ne zadovoljavaju vaše afinitete, to ne znači da ćete imati problem da pronađete nešto adekvatno za sebe –  izbor vina iz regiona, zatim Francuske, Italije ili Novog sveta takođe je vrlo bogat i šarolik.

Uživanje u hrani zaokružićemo jedinstvenim Tribecinim poslasticama, pa predlažemo nešto što će vrlo verovatno razigrati vaša čula – kesten palačinku sa želeom od višanja, belom čokoladom i kandiranom narandžom. Receptura je veoma jednostavna. Palačinke pripremljene od standardne mase sa dodatkom kestenovog brašna napune se želeom od višanja, potom se preliju belom čokoladom i serviraju uz kandiranu koru narandže. Žele od višanja priprema se tako što se višnje skuvaju u crvenom vinu uz dodatak cimeta, vanile, meda i amareta. Pomenuta smesa stegne se želatinom i izlije u forme. Ovaj slatkiš, prema preporuci osoblja, najbolje je gustirati uz sovinjon vinarije Kovačević. Istinskim sladokuscima predlažemo da ne zaobiđu pitu od jabuka, obavezno probaju čokoladni sufle i gustiraju rimsku pitu sa lešnikom. Izdvojićemo još jedan sladak Tribecin recept – ovoga puta za karamel sufle sa sladoledom od malage i penicom od kafe. Pripremiti masu za sufle (šećer, puter, brašno, jaja, bademi, karamel), a potom forme premazane puterom i mlevenom plazmom peći u rerni 12 minuta, na 200 stepeni. Servirati uz sladoled od malage i penicu od nes-kafe.

Recepture su tu, ali uvek nedostaju one sitne tajne koje svakom jelu daju završni pečat. Pa, ukoliko vam sve ovo zvuči primamljivo, onda ćete u Tribeci otkriti jednu novu dimenziju ovih originalnih kulinarskih čarolija.