Najbolje vinarije u regionu

PREDSTAVLJAMO VINARIJE IZ KNJIGE TOP 50 VINARIJA EX-YU, DRUGE SPECIJALNE PUBLIKACIJE MAGAZINA WINE STYLE

TRAPAN

Pula, Istra

„Neki doživljaji su kao vetar… bez granica. A bavljenje vinarstvom je vrhunski doživljaj.“

Istarska malvazija odavno je postala poznat vinski brend, ne samo u regionu. A Bruno Trapan, jedan od predvodnika novog talasa istarskog vinarstva, predstavlja je u svom najboljem svetlu  – svežu, laganu, lako prijemčivu, ali u jednom modernom izdanju, odlično prilagođenom zahtevima savremene publike.

Trapan

„Neki doživljaji su kao vetar… bez granica. A bavljenje vinarstvom je vrhunski doživljaj“.

Bruno TrapanKako niko nije hteo da se prihvati posla u nasleđenom, dedinom vinogradu, Bruno Trapan preuzeo je tu obavezu na sebe. Tek da ne zarastu u korov. Te iste, 2002. godine, upisuje i studije vinogradarstva i vinarstva na novootvorenom fakultetu u Poreču, gde počinje da otkriva lepote i tajne vinarskog poziva. Taj čudan sticaj okolnosti doveo je Bruna na mesto danas vrlo priznatog vinara. „Iako nikada ranije nisam ni pomišljao da ću se baviti ovim poslom, odmah sam shvatio da je to prava stvar za mene.“

Ubrzo je prostor za preradu organizovan odmah pored porodične kuće, u samom centru Pule na šetalištu Lungomare, a šarmantan i stalno nasmejan mladić prihvaćen je kao „urbani vinar“. Svestan da tradiciju sam mora iznova da stvara, smelo i sa ogromnim entuzijazmom upustio se u vinsku avanturu, a vredan i inventivan kakav jeste, uspeo je da stvori proizvod za svaki respekt. Akcenat proizvodnje je na istarskoj malvaziji kao autohtonoj sorti, ali i njegova crvena vina, cabernetsyrah, nisu ništa manje vredna pažnje. „Dosadašnji rezultati ukazuju na to da možemo puno i pred nama je izazov da to i dokažemo.“

A stvari se odvijaju ubrzano. Trenutno je u izgradnji novi vinski podrum sa salom za degustacije, a reč je o modernoj građevini lišenoj svake vrste tradicionalnosti. „Naš cilj je da stvorimo vrhunski proizvod koji će nas predstaviti onakvim kakvi smo zapravo – mladi i jednostavni.“

TRAPAN VINA
godina osnivanja 2003.
adresa Veruda 10, 52100 Pula
+ 385 98 244 457
www.trapan.hr
info@trapan.hr
posete vinariji uz prethodnu najavu
vlasnik Bruno Trapan
vinar Bruno Trapan
površina vinograda 4 ha vlastitih i 3 ha u kooperaciji
sorte malvazija istarska, chardonnay,
cabernet sauvignon, syrah
godišnja proizvodnja 35.000 boca
etikete bela vina
MALVAZIJA ISTARSKA – PONENTE,
MALVAZIJA ISTARSKA – UROBOROS,
CHARDONNAY – LEVANTE
crvena vina
CABERNET SAUVIGNON – GREGO, SYRAH – SHULUQ

Karakteristike vina

Kreativnost i hrabrost mladog vinara odgleda se i u upotrebi bagremovih burića za sazrevanje malvazije. Mada su mišljenja različita, kvalitet je tvrdoglava činjenica. Voćnost malvazije, pomešana sa aromom začinskog bilja i dima, teško će ikoga ostaviti ravnodušnim. Ukoliko miris pokoleba, ukus ovog punog, kremastog, moćnog vina odnosi svaku sumnju u ideju i lucidnost vinara.

Crvena vina Trapana, cabernet sauvignonsyrah, sazrevaju u baricima, prijatnog su mirisa, precizna, tačna i dopadljiva. Na ukusu koncentrisana, izražene taninske strukture, ali dopadljiva. Za veću kompleksnost treba sačekati da i vinogradi malo „ostare“.