Obično negde u rano proleće se setimo da ne bi bilo loše da povedemo računa o izgledu i zdravlju i nekako baš tada počnemo da razmišljamo o tim divnim šarenim kombinacijama, koje nam zamenjuju ceo obrok, pa ih zato i nazivamo obrok salate. Da bismo pojačali energetsku vrednost, najčešće ih kombinujemo sa nekom vrstom mesa.

Kad spomenemo zdravu ishranu, prvo što nam padne na pamet jeste povrće i to koje nije termički obrađeno jer kad se nešto kuva, peče, prži, znamo da gubi svoje hranljive vrednosti. Zato su salate idealne za osnovu zdrave ishrane. Obrok salate ne moraju da budu i lagane, sve to zavisi od kombinacije dresinga i mesa. Mada, ovakve kombinacije su retke jer obrok salate konzumiramo kad želimo zdrav i lagan obrok. Postoji bezbroj kombinacija, neke su manje poznate, neke više, ali uvek je najbolja kombinacija kad iskreirate svoju salatu od namirnica koje vama najviše prijaju. Tako su i nastale poznate salate koje konzumiramo i danas. U poslednjih nekoliko godina pojavile su se, u tom momentu, neke malo čudnije i drugačije vrste salata, kao sto su rukola, lola roso, lola bianco, radič, endivia… Verovatno zbog njihovog interesantnog i neobičnog ukusa, veoma brzo su našle mesto na našoj trpezi.

Najinteresantnija je priča o nastanku ruske salate koja baš i nema mnogo veze sa Rusima, jer je tu salatu izmislio Francuz, kuvar čuvenog vojskovođe Napoleona. Interesantan je podatak da je Napoleon bio i pravi uživalac dobrog zalogaja i gutljaja, pa kad je išao u ratne pohode vodio je svog ličnog kuvara. Tako je bilo i kada je krenuo na Rusiju. Posle dugih dana putovanja i namirnice su bile pri kraju. Znajući da je Napoleon veoma nervozan kad je gladan, trebalo je smisliti neko jelo koje će ga zasititi, a pritom i oduševiti, ali nije znao od čega jer mu je preostalo samo povrće. Sve to povrće koje je imao iseckao je, skuvao, začinio i u velikom strahu servirao pred njega. Nepomično je stajao i očekivao najgoru kaznu, međutim, nakon prvog zalogaja, Napoleon ga pogleda i upita šta je to. Uplašeni kuvar nije mogao od straha ništa drugo da kaže osim da je to ruska salata. „Odlična je, a zašto to ranije nisam jeo?“, na šta je kuvar odgovorio: „Pa sad smo u Rusiji.“ I tako do danas, uz par modifikacija, ruska salata je ostala kao jedna od najpoznatijih.

Cezar salata, nadaleko poznata, našla je mesto i na našoj trpezi. Uz nekoliko modernih prepravki dobili smo ovu savršenu kombinaciju Cezar u tortilji.

Sastojci:

1 tortilja

150 g pilećeg filea

200 g mešane zelene slate

20 g parmezana

0,5 dl majoneza

0,5 dl pavlake

limunov sok

2 kisela krastavca

0,03 dl maslinovog ulja

100 g pančete

50 g krutona

Pileće meso izgrilujemo i iseckamo na kockice, pomešamo sa seckanim miksom salata, a od majoneza, pavlake, limunovog soka, maslinovog ulja i rendanih kiselih krastavčića napravimo dresing koji lagano pomešamo sa salatom, piletinom i krutonima. Od tortilje napravimo fišek i serviramo salatu u njega. Slaninicu prepečemo, poređamo preko, a kao dekoraciju dodamo čeri paradajz.

Uz laganu hranu trebalo bi piti i lagano vino. Preporučiću vam nekoliko vina u kojim sam imao prilike i zadovoljstvo da uživam. Od belih vina izdvojio bih uz Cezar salatu jedan lagani  prosecco, Cantina Valdobbiadene ili Cremant de Bourgogne cuvee, kao i Tamjaniku Spasić koja će biti pravo osveženje u vrelim letnjim danima.

Grčka salata sa ćuretinom je klasičan primer modifikacije jedne poznate salate.

Sastojci:

200 g ćurećeg filea

100 g krastavaca

150 g paradajza

100 g crvene paprike

50 g crvenog luka

50 g maslina

50 g feta sira

0,25dl maslinovog ulja

10 g svežeg origana

Ćuretinu izgrilovati i iseckati na kocke. Paradajz iseći na kriške, krastavac na kolutove i sve to naizmenično složiti, na to poređati kolutove luka i paprike, kockice feta sira i ćuretinu. Sve to zaliti maslinovim uljem, dodati masline i svež origano.

Uz grčku salatu sa ćuretinom preporučujem Gavi, koji pruža neverovatnu kombinaciju, ili Selekciju Vukoje i Chardonnay Vrbica. Takođe i roze vina mogu da nam pruže željeno osveženje, kao što je Varijanta vinarije Aleksandrović ili, meni najomiljeniji roze, Casal Mendes.

Mix zelenih sa biftekom je jedna klasična pojačana salata.

Sastojci:

150 g bifteka

250 g mešanih salata (lola roso, lola bijanko, puterica, endivio, rukola, radić)

0,03 dl aćeta balzamika

0,03 dl maslinovog ulja

20 g parmezana

10 g pinjola

Biftek ispeći i iseći na taljatu. Mix salatu posolimo, dodamo dresing od balzamika i ulja, serviramo na sredinu tanjira, a okolo poređati biftek. Sve to pospemo pinjolama, parmezanom i dekorišemo čerijem.

Uz biftek salatu bih preporučio crveni Mlad mesec podruma Do kraja sveta, Prokupac Ivanović ili Merlot Tarpoš. Za one koji uživaju u italijanskim vinima tu je nezaobilazni Chianti classico-Ruffino, koji će dati neverovatnu punoću ukusa uz ovu salatu.