NAJBOLJE VINARIJE U REGIONU

PREDSTAVLJAMO VINARIJE IZ KNJIGETOP 50 VINARIJA EX-YU, DRUGE SPECIJALNE PUBLIKACIJE MAGAZINA WINE STYLE

BASTIJANA-TOMIĆ

Jelsa, Hvar

„Moderan plavac može se proizvesti tek od kada vinari gospodare kondicioniranjem proizvodnih uslova“.

Nastavljajući porodičnu vinarsku tradiciju dugu stotinu pedeset godina Andro Tomić u svojoj vinariji Bastijana na Hvaru proizvodi vrlo specifična dalmatinska vina. Drugačiji od ostalih, njegovi plavci su mekši i suptilniji, imaju neki poseban karakter. U postizanju tako visokog kvaliteta i jedinstvenog stila vina sigurno mu je pomoglo i veliko enološko znanje koje je stekao studirajući u Francuskoj, a njegova odluka da se vrati na Hvar pokazala se više nego ispravnom, na radost ljubitelja vina i izvan ovog ostrva

 

Na strmim padinama koje se obrušavaju u more, gde samo najposvećeniji ljubitelji vina mogu zamisliti da uopšte postoje vinogradi, Hvarani su od zaborava sačuvali i odnegovali domaće sorte grožđa, ali je dugo stajao izazov kako sav kvalitet grožđa pretočiti u harmonična, vrhunska vina.

Jedan od pomaka ka tom cilju desio se kada je Andro Tomić, rođeni Hvaranin, odlučio da nakon završenih studija enologije i usavršavanja u Francuskoj kao francuski stipendista vrati na Hvar. Kroz saradnju sa vinarima iz zapadnoevropskih zemalja on je tragao za pomakom u stilu, koji je bio neophodan teškim, taninskim crvenim vinima Dalmacije.

„Višegodišnji problem proizvodnje vina u Dalmaciji bila je nepridavanje značaja i nemogućnost kontrole temperature u toku fermentacije. Grožđe je brano po toplom vremenu, temperatura u sudovima brzo dostizala 35 °C, kvasci nisu mogli da završe vrenje, bakterijsku aktivnost nije bilo moguće dalje kontrolisati.“

Andro danas ima vina kakvima je odavno težio – to su „mekši“ plavci, suvi, elegantni, pre svega neagresivni. Prepoznatljiv stil svojih vina, znatno drugačiji u odnosu na ostala dalmatinska vina, on i dalje usavršava. Nastavljajući niz od 150 godina porodične tradicije, njegova vinarija Bastijana je, iako relativno mlada na tržištu, ubrzo postala sinonim za moderne plavce, a Andro tako dokazao da ni malo nije pogrešio kada je odlučio da se vrati na Hvar.

godina osnivanja

 

1997.
adresa

 

21465 Jelsa, +385 21 768 160

www.bastijana.hr, bastijana@st.t-com.hr

posete vinariji

 

uz zakazivanje

 

vlasnik

 

Andro Tomić

 

vinar

 

Andro Tomić

 

površina vinograda 10 ha vlastitih i 20 ha u kooperaciji
sorte

 

bogdanuša, pošip, kuć, prč, muscat,

plavac mali, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc

godišnja proizvodnja

 

120.000 -150.000 boca
etikete bela vina

SV. KLEMENT – BIJELI (pošip), BELECA (pošip i bogdanuša)

 

crvena vina

PLAVAC (plavac mali), PLAVAC MALI BARRIQUE (plavac mali), CAPLAR (plavac mali i cabernet sauvignon), SV. KLEMENT – CRNI (cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc),

 

roze

OPOLO NOBILE (plavac mali)

 

vino od prosušenih bobica

PROŠEK HEKTOROVIČ

 

KARAKTERISTIKE VINA

Nešto tamnije ružičaste boje, poput bordoških klerea, Opolo Nobile ’08  kao da Vas poziva da ga probate. Izraženog voćnog mirisa sa notama suvog začinskog bilja, na ukusu je pun i aromatičan. Izražena svežina bazirana je na kiselinama, što ovaj roze čini još dopadljivijim. Pošip iz 2008, donosno Sv. Klement bijeli karakteriše miris intenzivan miris breskve i zrelog tropskog voća. Vino je puno, stabilne arome sa malo začinskog u drugoj impresiji ukusa. Posebno zadovoljstvo bilo je probati i zreliji pošip, iz 2005. Boje ćilibara, slatkastog mirisa koji asocira na marelicu, vino je puno, prijatnih kiselina. Koncentrisanu začinsku aromu u kojoj se međusobno nadovezuju crveni biber, paprika i kafa, uočićete u bordoškoj kupaži Sv. Klement crni iz 2007. godine. Dobre taninske strukture, puno arme, ostavlja aromatski utisak sličan onome kada jedete crnu čokoladu sa parikom. U naknadnom ukusu dominantan zreo ton, poput brusnice i džema od šljiva. Plavac ’08. je voćno vino, mirisa sličnog zrelim trešnjama, osvežavajuće, dobro izbalansirano i prijatno. Vino koje ne opterećuje, može se piti samo, a veoma je zahvalno za slaganje sa hranom. Plavac mali – barrique je kompleksnije vino zrelije i koncentrisanije arome. Na ukusu puno, džemasto, veoma ekstraktivno bogato taninima.