CV srpskog vinarstva

Milutin Tine Stojšić vlasnik je vinarije Selecta iz čuvenog vinskog sela Gudurica kraj Vršca. Rođen je u Vršcu 1953. godine. Završio je Srednju tehničku školu, a zatim radio kao instruktor vožnje. U vinsku priču ušao je 1993. godine, kaže, „to je bila posledica toga što je pet godina ranije zasadio vinograde“.

Prvu bocu svog vina napunio je 1993. godine, a prva boca sa njegovom etiketom pojavila se na tržištu 2004. godine. Danas je vinarija Selecta najozbiljnija u vršačkom kraju i spada u red boljih u Srbiji

 

WS: Da se ne bavite vinom, šta biste radili?

Bio bih pilot.

WS: Vino je za Vas posao, hobi…

Posao.

WS: Koja je Vaša krajnja želja u vinarstvu? 

Što bolje vino.

WS: Gde se trenutno nalazi srpsko vinarstvo?

U usponu.

WS: Šta je najveći problem u srpskom vinarstvu? 

Naplata isporučenog vina, kao i plaćanje PDV-a pre naplate.

WS: Koje je najbolje srpsko vino, a da nije Vaše?
Cabernet sauvignon vinarije Radovanović.

WS: Koje je najbolje vino koje ste probali, a da nije vaše?

Chardonnay barrique slovenačke vinarije Kristančič iz Goriških Brda.

WS: Koja je najlepša vinarija koju ste videli?

Takođe Kristančič.

WS: Koje Vam je Vaše vino najdraže i zašto?

Rizling rajnski. To je moje prvo vino, nastalo je 1993. godine. Ima sva obeležja dobrog belog vina.

WS: Zašto bi neko u vinoteci trebalo da se opredeli da kupi baš Vaše vino?

Zato što dolazi iz poznatog i priznatog vinogradarskog kraja i zbog kvaliteta vina.

WS: Najlepša situacija u kojoj sebe možete da zamislite da pijete vino?

Nije važno mesto i povod, važni su ljudi sa kojima pijem!