Jaka, ljuto začinjena, malo teža… ukratko – gurmanska. Tako bi se u najkraćim crtama mogla opisati nadaleko čuvena kuhinja Mađarske, zemlje čija je bogata i duga istorija ostavila za sobom i veliko kulinarsko nasleđe. Mnoga od mađarskih jela spremaju se i u Srbiji, naročito u Vojvodini, gde se danas čak smatraju domaćim klasicima

Budimpešta i danas ponosno odiše svojim otmenim i prefinjenim duhom, u kojem se oslikava nasleđe mađarske aristokratije iz doba Austrougarske monarhije. Kako je u to vreme Mađarska bila vrlo bogata snažno se razvijalo i kulinarstvo, koje je inače oduvek bilo duboko urezano u tradiciju ove zemlje. I danas se u mađarskom kulinarstvu ogledaju uticaji Austrije, što je i logično s obzirom na već pomenutu viševekovnu zajednicu.

Gastronomska slika Mađarske je klasična kontinentalna i prilično tradicionalna. Nepregledne ravnice pod pšenicom, kukuruzom, suncokretom… već nagoveštavaju bogatu ponudu. O mesu i mesnim prerađevinama ne treba mnogo razmišljati, već svakako treba probati sve te mesne đakonije – kulen, pršutu, kobasice, slaninu… Pa razne sireve i druge mlečne prerađevine. Recimo, tradicionalni specijalitet – namaz od dimljenog sira sa vrućom pogačom! U restoranima je to danas predjelo, a ranije je to bio onaj fruštuk u toku radova na selu – sir, mileram, luk, paprika i vruća pogača, jelo je koje će svakako napraviti dobar šlagvort za neki specijalitet od mesa.

Mađarska kuhinja prvenstveno je poznata u svetu po raznim vrstama gulaša i paprikaša, uopšte po kuvanim jelima, a sva su vrlo začinjena i to naročito njihovom čuvenom alevom paprikom. Takođe, skoro nezaobilazan sastojak svakog glavnog jela je meso. Testenine, preciznije rezanci, da li u slatkoj ili slanoj varijanti, jedan su od simbola mađarske gurmanske karte. Deserti, poput čuvene šomloi galuške i mnogih drugih, zaokružuju ovu gurmansku celinu.

Pošto se mnoga od ovih jela spremaju i kod nas, odlučio sam da predstavim dva manje poznata ali vrhunska specijaliteta, a koja prilično verno oslikavaju suštinu današnje mađarske kuhinje, a to je – savremen pristup tradiciji.

Nastavak ove priče trebalo bi da se dešava u nekoj čardi na Dunavu, u kojoj romski majstori violine sviraju čardaš, u kojoj se jede kuvana šunka sa renom, prži se smuđ u talandari, u kojoj opečete jezik vrelim džemom iz buhtle, pa onda zalijete dobrim vinom. Kome nije do kafane, može slobodno da šeta ulicama Pešte i da poseti neki od restorana u kojem titraju dirke klavira u melodiji Listovih sonata, a služe se najlepši specijaliteti mađarske kuhinje. Kadgod čujete melodiju čardaša, znajte da je i gastronomska ponuda Mađarske takva. Uživajte!

 

gulasJuneći gulaš sa krompir-pireom i želiranim paradajzom

Gulaš je klasika mađarske kuhinje, a ovaj sa želiranim paradajzom je malo modifikovana verzija onog tradicionalnog.

Sastojci

300 gr mesa

150 gr crnog luka

80 gr šargarepe

50 gr celera

2dl crvenog vina

2 gr žalfije

20 gr suncokretovog ulja

300 gr krompira

80 gr putera

120 gr paradajz pelata

4 gr želatina

2 gr bosiljka

Začini: aleva paprika, karanfilić, morska so, mešani biberi

 

Način pripreme

Povrće izblendirati, zatim propržiti, začiniti ga i dodati meso, pa sve to ostaviti na tihoj vatri da se polako dinsta. Kad tečnost koju su pustili meso i povrće ispari, naliti vinom i sačekati da alkohol ispari. Zatim naliti goveđim fondom i ostaviti da se kuva uz povremeno mešanje. Ukoliko je potrebno, nalivati sa fondom dok meso ne bude gotovo, a onda reducirati do željene gustine. Na kraju dodati žalfiju u jelo, a ona se takođe može iskoristiti i za dekorisanje.

Krompir-pire

Krompir skuvati, posoliti, dodati puter i sve to izgnječiti do željene gustine.

 

Želirani paradajz

Paradajz pelat izblendirati i ugrejati samo da proključa. Potom ga začiniti bosiljkom i dodati želatin. Promešati, sipati u kalup i ostaviti da se ohladi.

 

 

pitaPita sa jabukama i kremom od vanile

Kod ovakvih deserata uvek imam inspiraciju. Kada jedna poslastica toliko dugo živi, onda sam pristup pripremanju takve hrane mora podrazumevati i veliko poštovanje.

 

Sastojci

400 gr jabuka

80 gr šećera

2 gr cimeta

20 gr oraha

20 gr suvog grožđa

30 gr putera

30 gr brašna

 

Način pripreme

Jabuke oljuštiti, očistiti, pošećeriti i dodati orahe i suvo grožđe. Smesu staviti da se peče u rerni na 150 stepeni, dok jabuke ne budu gotove. Koru napraviti od brašna, putera i šećera i smesu razvući na masnom papiru sa oklagijom. Kad su jabuke gotove, koru staviti preko smese i vratiti sve to u rernu i pojačati temperaturu na 180 stepeni. Kad se kora ispeče, izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi. Ohlađen kolač vadi se okruglim ili po vašoj želji nekim drugim kalupom. Servirati na kremu od vanile, koji se vrlo lako sprema: na pari umutiti dva žumanceta, 100 gr mleka i jedan vanil šećer sa kašikom gustina, dok se ne dobije željena gustina, a zatim ostaviti da se ohladi.