Broj: Piše:

Vinske studije sa pedigreom

Advanced Course Prag 3Sa evidentnim porastom tržišta vina u Srbiji sve češće se postavlja i pitanje neophodnosti vinske edukacije. Za sada, nama najbliža respektabilna institucija u ovoj oblasti nalazi se u Rustu u blizini Beča, sedištu Austrijske vinske akademije koja svoje kurseve radi po standardima uglednog WSET (Wine&Spirit Education Trust) Instituta u Londonu. U kvalitet programa ove Akademije uverili smo se tokom pohađanja kursa Advanced Course Wines&Spirits International

 

„Kako misliš zašto? Pa, to je moj posao, moram da učim što više da bih radio što bolje“, odgovorio je začuđeno Hans Nehrer na pitanje zašto pohađa kurs, iako je diplomirani inženjer agrikulture, ima nešto više od pedeset godina, vlasnik je vinarije koja postoji oko stotinu pedeset godina, proizvodi godišnje oko 100.000 boca vrlo kvalitetnih vina, ne baš jeftinih, mnogo puta dobijao je ozbiljne nagrade, učestvuje na svim važnim vinskim događajima u svetu, obišao je skoro sve važne svetske vinske regije, pisali su o njemu više puta u uglednim vinskim časopisima… Isto to govori i Michael Reinisch. I on je diplomirani inženjer agrikulture od nekih tridesetak godina, zajedno sa svoja dva brata proizvodi oko 250.000 boca godišnje, i on ima mnogo nagrada, putuje često, čest je učesnik na prestižnim vinskim manifestacijama… I tako redom, uglavnom, svi do jednog od njih sedmorice dali su isti odgovor. Dakle, problem je bio u pitanju. U stvari, možda je problem bio u tome što su oni Austrijanci.

Austian Wine Academy 2Poznato je već da je Austrija imala veliki problem nakon afere sa vinima sedamdesetih godina prošlog veka. Da bi povratili stari ugled i mogli ponovo da izvoze vina, rešili su da radikalno promene stvari. Između ostalog, odlučili su da osnuju jak centar vinske edukacije, koja bi bila obavezujuća za sve vinare koji žele ozbiljnije da se bave proizvodnjom vina. A naročito za one koji imaju pretenzije na izvoz. Tako je nastala Austrijska vinska akademija, danas jedna od najcenjenijih u svetu, koja kurseve radi po standardizovanom programu WSET Instituta u Londonu, najuglednijeg u svetu. Doduše, Austrijanci svoje kurseve u maloj meri modifikuju, ali osnova programa radi se po WSET standardu. A standard nivoa Advanced Course Wines&Spirits International, koji je rangiran odmah ispod najvišeg WSET Diploma nivoa, podrazumeva dva puta po šest dana predavanja i nakon toga sledi ispit, na nemačkom ili na engleskom jeziku.

Prvog dana boravka u Rustu, simpatičnom mestašcu nadomak Beča, inače poznatog po vinskom turizmu, svima je bilo jasno da to neće ići baš tako lako. Stvar nije revijalnog karaktera, znaju to svi već posle uvodnog izlaganja direktora Akademije dr Jozefa Šulera, koji je vodio deo programa u kojem se učio sistematski tejsting vina, odnosno tehnike i način analize vina. Iako su svi u učionici već godinama u poslu sa vinom, napravili su istu grešku. Logično, brže-bolje pokušali su da pogode sortu, što je, ispostavilo se, najmanje važno. Suština je u pravilnom vrednovanju komponenti vina, kojih je ukupno sedamnaest. Na kraju se donosi generalni zaključak, koji podrazumeva procenu kvaliteta, fazu zrelosti odnosno spremnosti vina za konzumiranje, a tek onda ocena vina u datom kontekstu – lokalitet, sorta, cena i godište. „Možete reći koja je sorta, godište, cena i lokalitet ako želite, ali nije poenta samo u tome. Mnogo je važnije da se pravilno vrednuju sve komponente, korak po korak“, reče, a ubrzo je postalo jasno da će ovde biti mnogo toga da se nauči. I tako, pet dana zaredom , ujutru od osam pa do šest uveče, tokom kojih se između svakih dva sata teorijskog dela testiraju na slepo vina iz regija o kojima smo prethodno učili.

Smeštena u impresivnom starom dvorcu, u kojem se sada nalazi i muzej, Akademija već na prvi pogled uliva priličnu dozu ozbiljnosti. O savršenoj organizaciji, kako već nalaže austrijski pristup stvarima, izlišno je govoriti. Na časovima je mrtva tišina, pažljivo se sluša, hvataju se beleške, poneko pitanje… Mnogo je tu priča, nema baš svega u knjigama, a korisno je, nadasve i zanimljivo ono što pričaju ljudi koji godinama, pa i decenijama imaju titule Master of Wine, najviših mogućih zvanja u oblasti vinske edukacije. Revnostan je momak iz Sankt Peterburga, trgovac vinom i mlada Amerikanka koja živi u Budimpešti i vlasnica je turističke agencije, ali ponajviše austrijski vinari, što i ne čudi – njihovo Ministarstvo poljoprivrede refundira šezdeset odsto od cene kursa samo u slučaju da polože ispit.

Naročito je zadovoljstvo bilo slušati profesora Vilija Balanjuka, hodajuću vinsku enciklopediju. „U knjizi i u skriptima imate sve što vam je potrebno da biste se spremili za ispit, a ja ću vam više pričati o nekim stvarima koje se dešavaju u praksi“, rekao je na početku i krenuo da priča uzbudljive anegdote iz njegovog ogromnog iskustva. Pričao je o falsifikovanim bocama nekih od najskupljih vina na svetu, o načinu prodaje zemljišta na nekim od najskupljih parcela u Burgundiji, o praznim kontejnerima unapred plaćenih vina koji stižu iz udaljenih delova sveta, o razlikama u vinima Bordoa u poslednjih deset berbi…

Nakon mesec dana pauze (tokom kojih je bilo potrebno intenzivno učenje da bi se savladalo vrlo obimno gradivo) usledila je nova tura predavanja u Rustu, a poslednjeg dana i ispit. Pet vina za trideset minuta tejstinga, pa dva sata za test teorijskog znanja – vrsta zemljišta u regiji Jerez, najzastupljenija sorta u Barosa regiji, podela šampanjaca prema nivou slasti, klasifikacija šablija, koliko godina odležava barolo u buradima pre flaširanja, apelacije na levoj obali Bordoa, grand cru sela u Božoleu, period odležavanja vina po španskom sistemu klasifikacije, poređenje rizlinga u Alzasu i Mozelu, sovinjon blana u Marlborou i Bordou, opisivanje procesa proizvodnje šerija, porta i šampanjaca, šta su VT vina, gde je dozvoljena šaptalizacija… to su bila neka od ukupno četrdeset pet pitanja.

Na zajedničkom ručku posle ispita pričalo se o potencijalnim efektima ovog školovanja, a opšta konstatacija bila je – izuzetno je korisno, u svakom smislu.Za vinare, da mogu bolje da razgovaraju sa potencijalnim kupcima i posetiocima njihove vinarije, da kada im dođu ljudi iz raznih delova sveta mogu da znaju šta se kod njih radi da bi lakše uspostavili kontakt; da dođu do nekih novih ideja i primene ih u proizvodnji svojih vina. Za trgovce, takođe, da bi znali šta i kako da kupuju, odnosno, koliko to da plaćaju… Uglavom, bila je to jedna fantastična sistematizacija postojećeg znanja i neverovatno dobar način za prikupljanje novog. Generalno, nakon završenog kursa dobija se neuporedivo bolje razumevanje vina na globalnom nivou. Trendovi u prodaji i proizvodnji, začuđujući podaci u vezi sa nadolazećim zemljama-vinskim silama, projekcije za naredni period, prosečna potrošnja i cena vina po regionima, tehnike proizvodnje vina u važnim svetskim regijama, upoznavanje sorti, zemljišta i klasifikacije vina… Mnogo toga moglo se čuti tokom dvanaest dana boravka na Austrijskoj vinskoj akademiji u Rustu.

 

Austrijska vinska akademija (Weinakademie Österreich) – nacionalni vinski edukativni centar

 

Ova ugledna institucija, jedna od najcenjenijih u svetu u oblasti vinske edukacije,  osnovana je 1991. godine kao novi, efikasni trening centar za ljubitelje vina ali i profesionalce. Akademija je neprofitabilna institucija, nastala na činjenici da „ukoliko se više razvijaju vinsko znanje i kultura, to će se više poštovati i konzumirati visokokvalitetna vina“.

Seminari akademije imaju širok opseg ciljeva, u zavisnosti od profila studenata, a namenjeni su različitim grupama:

–         Vajnmejkerima i trgovcima vinom koji žele da upotpune svoje znaje u prodaji i marketingu, kao i da otkriju nove vinske regione sveta i sorte,

–         Vlasnicima restorana i zaposlenima u off-trade-u koji žele da uspešnije prodaju vina svojim kijentima,

–         Ljubiteljima vina koji dele interesovanja za vina, hranu, istoriju, sorte…

–         Domaćim i internacionalnim vinskim novinarima i ekspertima koji imaju profesionalni interes da poboljšaju svoje znanje.

 

 

Sedište Austrijske vinske akademije je u Rustu, malom mestu ali vrlo jakom vinskom centru. Takođe, postoji još jedna kancelarija, u Kremsu u Donjoj Austriji. Direktor Akademije je dr Jozef Šuler, inače prvi austrijski Master of Wine. Seminari se održavaju u svim delovima Austrije u više od dvadeset centara, i to u kooperaciji sa različitim partnerima, kao što su vinski hoteli, butik vajn šopovi i centri za obrazovanje odraslih.

Jedan od ciljeva Akademije je i promocija austrijskih vina i Austrije kao vinske regije, pa je zahvaljujući radu ove institucije interesovanje za austrijska vina ozbiljno poraslo poslednjih godina.

O značaju Akademije dovoljno govori podatak da više od 15.000 polaznika svake godine pohađa neka od oko 800 predavanja, koliko ih se održi tokom godine. Programi su prema težini i kompleksnosti razvrstani u nekoliko nivoa:

 

Weinakademiker program

Osim kurseva degustacija, wine&food radionica i drugih tema, Akademija nudi i visok nivo internacionalnih kvalifikacija na različitim nivoima. U zavisnosti od prethodnog znanja studenata, oni mogu pohađati neki od sledećih kurseva:

–         Basisseminar: daje osnovno znanje o vinima,

–         Advance course – Austrian wine: program ovog nivoa koncipiran je sa akcentom na austrijskim vinskim regionima, vinogradarstvu i vinifikaciji, vinskom biznisu i degustacijama vina,

–         Advance course: Napredni kurs  – Wines &Spirits International, koji nudi viši i kompleksniji nivo znanja, uključujući poznavanje svih važnih vinskih regiona sveta, vina i alkoholnih pića, kao i vinskog biznisa na globalnom nivou. Kurs je dostupan na engleskom i na nemačkom jeziku,

–         WSET Diploma: Visokocenjen profesionalni internacionalni nivo, sa programom koji traje dve godine, tokom kojih se proučavaju svi vinski regioni sveta. Diploma se izdaje u saradnji sa Londonskim IntsitutomWSET i program je takođe na nemačkom i engleskom jeziku. Studenti koji polože ispit dobijaju prestižnu titulu Weinakademiker. Nakon uspešnog završetka programa, od studenata se zahteva da potpišu kodeks ponašanja i da se priključe internacionalnoj asocijaciji – Club der Weinakademiker, koji ima više od 600 članova iz 27 zemalja.

 

Internacionalna edukacija:

Austrijska vinska akademija 2001. godine pokrenula je sistem internacionalne edukacije kroz partnerstva sa raznim institucijama: sa Univerzitetom u Geisenheimu u Nemačkoj, sa Ciriškim Univerzitetom u Švajcarskoj, a nedavno je pokrenuto još nekoliko kooperacija sa vinskim akademijama: u Pragu, Budimpešti, Južnom Tirolu i Danskoj. Slična saradnja planirana je i u Srbiji.
Wine & Spirit Education Trust (WSET)


Najprestižnija svetska institucija u oblasti obrazovanja i obuke o vinu i alkoholnim pićima WSET Institut u Londonu (Wine & Spirit Education Trust) slavi 45. rođendan ove godine. Razvoj tradicije ove ugledne akademske ustanove prati i konstantan impresivan porast broja studenata – samo u protekloj godini, ispite je polagalo 48.434 studenta, što je skoro duplo više nego pre pet godina.

 

Čini se tako da je kvalitetna i standardizovana vinska edukacija potrebnija više nego ikada pre, tako da je vrlo realno da će u ovoj godini najveći globalni provajder vinske edukacije ostvariti novi rekord.

U poslednjih nekoliko godina WSET je daleko prevazišao teritoriju engleskog govornog područja i razvio je međunarodni standard u edukaciji vina koji se primenjuje širom sveta. Od tada, prerastao je u najistaknutije međunarodno telo u oblasti edukcije sa paketom traženih kvalifikacija. WSET kvalifikacije formalno su priznate od strane vlade Velike Britanije i imaju jaku reputaciju širom sveta, a kursevi su trenutno dostupni u 62 zemlje i to na 17 jezika.

 

 

„Zahvaljujući WSET, moje obrazovanje u vinu počelo je na čudesno metodičan način. Moje iskustvo iz njihovih kurseva između 1976. i 1978. godine dalo mi je siguran temelj u ovom predivnom svetu vina“, tako svoja iskustva rezimira Master of Wine Jancis Robinson, jedan od najvećih autoriteta u svetu vina.

 

WSET edukacija od početnika do krajnje instance obuhvata pet nivoa teorijskog i praktičnog znanja. Ovaj program obuke ne samo što omogućuje savladavanje posebnog WSET sistema tejstinga, već daje jedno ogromno i vredno znanje u smislu razumevanja vina i vinskog posla na globalnom nivou: „Ključni faktor uspeha je naš pristup, koji se ogleda u tome da nudimo prilagođene programe i module na međunarodnom nivou, čime zadovoljavamo specifične potrebe svakog tržišta“, kaže Ian Haris, direktor Instituta.

WSET ima i svoje izvršno telo Institute of WSET, koje čine oni koji su uspešno završili najviši nivo, a to je WSET Diploma.

Osim kurseva i kvalifikacija za profesionalce, među studentima je sve više entuzijasta, ljubitelja vina koji pohađaju kurseve, tako da je nesumnjivo da će njegova popularnost u budućnosti biti sve veća.

 

 

Za dalje informacije posetite www.WSETglobal.com