Moja omiljena potcenjena kuhinja! Engleska kuhinja ne smatra se za jednu od onih koje odišu maštovitošću i raznovrsnošću, ali to je velika zabluda. Kakvog je kvaliteta, o tome dovoljno govori podatak da se neki od najboljih restorana na svetu i najboljih kulinarskih škola nalaze upravo u Londonu

Engleska kuhinja svoje korene vuče iz davnašnjih seoskih domaćinstava, jer u vreme održavanja svetkovina domaćice su se po običaju takmičile koja će da spremi što bolja i ukusnija jela. To je oduvek bila stvar prestiža. A kako je Engleska već vekovima jedna od najbogatijih zemalja na svetu, tako se s vremenom stvarala klasa sve sofisticiranijih i imućnijih ljubitelja kvalitetne kuhinje. Njihove prohteve trebalo je ispuniti, pa se engleska gastronomija pomerala napred u svakom smislu.

Možda u samoj zastupljenosti namirnica nije toliko raznovrsna kao, recimo italijanska, ali engleska kuhinja daleko je od jednolične uprkos uvreženom mišljenju. Veoma su zastupljena jela od mesa, ribe, krompira i povrća. Uostalom, sama konfiguracija zemljišta Britanskog ostrva govori nam da je prosto nemoguće da se tu, na tom mestu ne jede dobro. Kao i svaka stvar u Engleskoj, tako je i kulinarstvo propraćeno brojnim zanimljivim pričama i prizvukom tradicije.

U malenom mestu Denby Dale blizu Huddersfielda proizvodi se najveća pita na svetu, pa je ovo mesto dobilo naziv The Pie Village. Prva je napravljena 1788. godine za proslavu oporavka Kralja Georga III od mentalne bolesti. Sirevi se koriste u 98% britanskih domaćinstava, primat sigurno nosi Cheddar, no u Engleskoj ih proizvode više od 400 vrsta, a može se reći da su Englezi zaljubljeni u sir. Osim spomenutog poznati su i Stilton, Red Leicester, Cheshire i Double Gloucester. Najpoznatiji Cheddar ima šest podvrsta: mild Cheddar, medium Cheddar, mature Cheddar, vintage Cheddar, Farmhouse i West Country. Od regionalnih sireva poznati su Caerphilly, Cheshire, Derby, Double Gloucester, Lancashire, Red Leicester, Stilton i Wensleydale. Od specijalnih sireva Englezi imaju Cornish Yarg, Shropshire Blue, Somerset Brie i Camembert.

Lov je duboko ukorenjen u englesku tradiciju. I dalje je veoma popularan, pa zato postoji i veliki broj specijaliteta spremljenih od mesa divljači.

Kroz ovo kratko kulinarsko putovanje uverićete se da su pojedina engleska jela deo današnje kulinarske mode. Za razne pite danas možemo biti zahvalni upravo engleskoj tradicionalnoj seoskoj kuhinji! Pečenja od raznih mesa takođe su jedna od karakteristika engleske kuhinje, a uz to ide i velika lepeza raznih sosova od povrća i voća.

Ono što ne smemo zaboraviti su čuvene čajanke, na kojima se uz čaj služe razni slani i slatki zalogajčići. Ovog puta smo izdvojili jorkširski kolač, zbog kojeg su mornari čuvenog kapetana Kuka bili veoma zdravi i nisu patili od bolesti koje se dobijaju usled nedostatka vitamina.

Na putovanje kroz kulinarsku Englesku krenuli smo jednim putem, za koji smo mislili da se ne račva, ali što dublje ulazimo u taj svet uviđamo da su svi ti putevi i puteljci posuti šarenilom začina i boja. Isti slučaj je i sa engleskim vinima. Zvuči prilično iznenađujuće, ali jedne godine na Međunarodnom takmičenju vina i žestokih pića u Londonu vino Nightimber classic iz 1998. godine, proizvedeno u južnoj engleskoj grofoviji Saseks, ocenjeno je kao najbolje penušavo vino na svetu.

Zavirite u čaroliju lepe prirode i divnog ukusa Engleske, pa sve to zalijte čašom dobrog penušavog vina.

_MPP9523_resizeENGLESKA SALATA

Za jednu osobu potrebno je:

50 g kuvane šunke

1 jaje

50 g zelene salate (srce)

1 krompir

1/4 celera

1 kašika kisele pavlake

1 kašika majoneza

so, ulje, jabukovo sirće

Način pripreme:

Izmešati salatu, kuvani krompir i celer isečene na kockice, kuvano jaje i šunku sečenu na trake. Sve začiniti i servirati u dubokom tanjiru ili činiji. Na kraju preliti mešanom pavlakom i majonezom.

_MPP9463_resizeZAPEČENI FILETI LOSOSA REJN MERI

Za četiri osobe potrebno je:

800 g fileta lososa

250 g šampinjona

3 paradajza

350 g celera

40 g crvene paprike

vlašac

3 kašike prezli

so,ulje

Način pripreme:

Losos iseći na stekove i poređati ih u podmazan pleh. Šampinjone sečene na listiće propržiti na ulju i dodati kockice oljuštenog paradajza očišćenog od semenki, kao i seckani vlašac. U masu dodati prezlu i poređati je na losos. Peći u pećnici 10 minuta na 200 stepeni C. Losos servirati na sotiranom celeru seckanom žilijen i ukrasiti kockicama crvene paprike.

_MPP9405_resizeJORKŠIRSKI KOLAČ

Potrebno je (za 8 osoba):

100 g suvog grožđa,

80 g brusnica,

50 g mešanog suvog voća sitnije sečenog

2 supene kašike lanenih ili suncokretovih semenki

2 dl crnog čaja bez šećera

3 kašike meda

180 g mešavine belog i integralnog brašna

1 kesica praška za pecivo

pola kašičice cimeta

malo muskatnog oraščića

1 veće jaje

20 g putera

prstohvat bibera

Način pripreme:

Zagrejati pećnicu na 180 stepeni C i obložiti pleh papirom za pečenje. Najbolje bi bilo da se kolač peče u užem, a dubljem plehu. Staviti voće u vreo čaj i lagano kuvati desetak minuta. Zatim ostaviti da se ohladi, iscediti voće, posuti prstohvatom bibera i dodati med i semenke. Promešati sve i ostaviti da malo odstoji. U drugoj činiji pomešati brašno, prašak za pecivo, cimet i muškatni oraščić. U centar brašna staviti jaje i pažljivo umesiti. Dodati istopljen puter, pa još dodatno umesiti. Nakon toga dodati voće sa medom i sve zajedno umesiti. Testo postaviti u pripremljen pleh i peći na temperaturi od 180 stepeni C jedan sat. Izvaditi pleh iz pećnice, ostaviti ga deset minuta pa tek onda služiti.