Meksička kuhinja je posle kineske verovatno najrasprostranjenija i najpopularnija na svetu. Svoju bazu crpi još iz vremena Maja i Asteka, koji su joj dali šarenilo boja, a izvorni recepti s vremenom su neznatno modifikovani, tako da možemo da kažemo da je i danas prilično autentična

 

Prvu modernizacju, odnosno oplemenjivanje, meksička kuhinja doživljava sa dolaskom Španaca, a kasnije i Francuza, koji su ostavili svoj pečat. Meksiko je sam po sebi raznolika zemlja, pa otuda i tolika različitost ukusa i namirnica koje se koriste. Uz razne tortilje, burita, kesadilje, preko specijaliteta od mesa i ribe, jedan trag meksičke kuhinje ostaje neizbrisiv i još uvek je prva asocijacija na ovu egzotičnu kuhinju, a to je – ljuto.

Sinonim za meksičku kuhinju je ljuta paprika, koja se koristi u svim kombinacijama, a jedna od najvažnijih pratećih namirnica je svakako kukuruz, koji je gotovo nezaobilazan sastojak u svim jelima. Ovim kulinarskim putovanjem dotakli smo se tradicionalnih pikantnih jela i čuvene meksičke poslastice, koja je fantastičan spoj naizgled nespojivih ukusa – čokolade i ljute paprike.

Danas je meksička kuhinja zastupljena na skoro svakom mestu, a posebno Tex-mex kuhinja. Iako Meksiko nije poznat u svetu kao vinska regija, hranu ovog podneblja svakako prate i dobra vina, tako da je enokulinarsko uživanje zaokruženo. S obzirom na to da je povrće zastupljeno u velikoj meri, može se reći da u meksičkoj kuhinji može da se uživa u izuzetno širokoj lepezi jela, a ako volite i ljuto, onda ste na pravom mestu. Marijači, dobra hrana i vino, uživajte u Meksiku!

 

 

_MPP9379_resizeQesadillas

Namirnice za jednu osobu:

2 tortilje

100g pilećeg filea

40 g kačkavalja

ljuta paprika

30 g finokija (komorač ili anis koren)

0,05 l neutralne pavlake

maslinovo ulje

beli luk, so

belance

Način pripreme:

Piletinu sečenu na kockice i finokio propržiti na zagrejanom maslinovom ulju, dodati ljutu papriku, seckani beli luk i sir. Kada sir počne da se topi, naliti neutralnu pavlaku i krčkati na tihoj vatri. Na jednu tortilju staviti nadev u sredinu, krajeve namazati belancetom, zatim poklopiti i pritisnuti krajeve da se zalepe a sredinu tako da se nadev rasporedi. Tortilje peći na grilu, namazati ljutim uljem i iseći na osmine. Uz qesadilju poslužiti kozji sir i pečeni čeri paradajz.

 

 

_MPP9308_resizeChilli con carne (meso sa ljutom paprikom)

Namirnice za 4 osobe:

600 g usitnjenog mesa (svinjetina, junetina, ćuretina…)

400 g crvenog luka

200 g paprike

100 g celera

50 g belog luka

250 g pelat paradajza

1 konzerva pasulja

1 ljuta paprika

0,2 l belog vina

so, biber, ulje, seckani peršun

Način pripreme:

Na zagrejanom ulju propržiti seckani luk, papriku, ljutu papričicu i celer, pa zatim dodati sitno seckano meso ili mleveno, začiniti i polivati vinom. Dodati pelat paradajz, a zatim crveni pasulj iz konzerve i sve to dinstati. Poslužiti uz pečeni ili kuvani kukuruz.

 

 

_MPP9252_resizeMeksička čokoladna pita

Namirnice za krem:

200 g pavlake za šlag

2 kašike meda

120 g kvalitetne tamne čokolade (min. 60% kakaa)

50 g mlečne čokolade

Namirnice za testo:

150 g pšeničnog brašna

20 g kakao praha

6 g praška za pecivo

na vrh noža mlevenog cimeta

na vrh noža mlevenog karanfilića

65 g smeđeg šećera

1 vanilin šećer

1 prstohvat soli

100 g putera

 

Priprema testa:

Pomešati brašno sa praškom za pecivo i kakaom, a zatim dodati i ostale sastojke. Testo lagano mešati dok se sastojci ne sjedine, a potom ga kratko mesiti na pobrašnjenoj površini. Dno kalupa za torte obložiti papirom za pečenje i popuniti sa 2/3 testa, lagano ga utiskujući po dnu kalupa. Ostatkom testa obložiti rub kalupa za torte do visine 2 cm. Sve to ostaviti 1 sat na hladnom mestu da se stegne. Peći na 190 stepeni C, desetak minuta.

Priprema krema:

U loncu, uz stalno mešanje, kuvati pavlaku i med. Kad masa postane kompaktna, skloniti lonac sa vatre. Čokoladu izlomiti i rastopiti u pavlaci, pa dobijeni čokoladni krem staviti na hlađenje. Ohlađeni krem zatim razliti na testo, poravnati i staviti da se hladi dva sata. Servirati uz malo voća i ljutu papriku i posuti kakao prahom.