Na ovo putovanje ćemo krenuti na konjima, pošto je Mongolija zemlja jahača. Mongoli, nomadski narod, prilagodili su svoj život kretanjima kroz ogromna prostranstva ove zemlje na istoku Azije. Iako mozda na prvi pogled ne deluje baš tako, jer je prilična nepoznanica čak i za iskusnije kuvare, kuhinja ove zemlje je prilično kvalitetna. Da Mongolija kao zemlja ima bolji imidž, siguran sam da bi i njeni kulinarski specijaliteti bili daleko popularniji u svetu nego što su sada. A oni to i te kako zaslužuju

 

Sama naselja u nepreglednim stepama i pustinjama počela su da se formiraju u novije doba, tako da je život Mongola koncipiran u pokretu. Ishrana se bazira na voću i povrću, mada su i meso, mleko i mlečni proizvodi prilično zastupljeni. Neka vas onda ne začudi činjenica da se kajmak, osim u Srbiji, još jedino pravi u Mongoliji. Mongoli su još uvek mahom stočari, tako da su svoju ishranu zasnovali na namirnicama koje sami mogu da proizvedu, skupe ili, kroz istoriju, otmu od trgovaca na putu svile.

Mongolska kuhinja je klasična kuhinja Azije, što podrazumeva raznovrsnost i obilatu upotrebu začina. Meso, mleko, kobilje mleko, mlečni proizvodi, povrće i voće su namirnice koje te neumorne jahače održavaju u zdravom životu. Može se reći da je mongolska kuhinja veoma zdrava, s obzirom na to da se koristi kratka termička obrada namirnica, meso zdravih životinja koje pasu lekovito bilje i samoniklo voće i povrće. Mongoli su prilični tradicionalisti i ne robuju modernim životnim navikama, ali daleko od toga da oskudevaju u lepoti i sadržajnosti življenja. Čak 98% stanovništva je pismeno i knjige su vrlo lako svima dostupne, tako da u šatoru možete da spremite neki od specijaliteta, okrepite se hladnim kobiljim kefirom i pročitate neku knjigu u kojoj se pripoveda o pustolovinama velikih mongolskih vojskovođa.

Nakon jahanja nenaseljenim prostranstvima postavićemo šator i spremiti vam tri tipična mongolska jela koja možete da spremite u svim prilikama. Namirnice nosimo sa sobom, pa tako možemo da stanemo na svakom mestu i uživamo u lepoti prirode, gde nekada možete da pomislite da ste sami na svetu.

Buuz su paketići testa kuvanih na pari u trščanom situ sa kombinacijom raznoraznih sosova na bazi soje. Junetina sa povrćem i pirinčanim rezancima je nešto što je tipično za azijsku kuhinju, a kolač, tačnije poslastica od kremastog sira sa suvim i koštunjavim voćem u kombinaciji sa slatkim hlebom, pravi je užitak za nepca.

Ako nekada budete u prilici da uživate negde u mongolskim stepama, sigurno ćete misliti da vam nebo nikada nije bilo bliže a možda ćete i čuti topot konja velikog Džingis Kana. Zaustavite tada velikog vladara i pozovite ga za trpezu, jer to je običaj kod Mongola. Ako vas on ponudi rakijom od fermentisanog kobiljeg mleka, e, tu budite oprezni – ovo piće je samo za velike ratnike.

A kada vam se sladak sir bude topio u ustima, zažmurite i setite se velikog zvezdanog neba iznad Mongolije.

 

_MPP5998_resizeBuuz

Namirnice za 4 osobe

 

Testo:

-3 1/2 šolje brašna

-2 kašicice soli

– jedna i po šolja mlake vode

 

Nadev:

-400 g mlevene junetine

-2 glavice crnog luka

-40 g komorača

-5 g belog luka

-40 g mladog luka

-so, biber

 

Sos:

-0,1 l crvenog vina

0,2 l soja sosa

-60 g žutog šećera

-kašika susamovog ulja

-đumbir

-mladi luk

 

Način pripreme:

Umesiti testo, razvaljati ga oklagijom i iseći. Zatim ga puniti nadevom od mesa i začinima, pa ređati na sito ili neko rupičasto posuđe za kuvanje na pari, poklopljeno. Ovako kuvano testo punjeno mesom poslužiti uz sos koji smo dobili ukuvavanjem soja sosa, vina, šećera i đumbira.

 

 

_MPP6064_resizeMongolska junetina

Namirnice za 4 osobe

 

-600 g junećeg filea

-100 g putera

-100 g zelenog kupusa

-50 g crvenog kupusa

-100 g crvene paprike

-100 g brokolija

-100 g crnog luka

-40 g đumbira

-10 g belog luka

-0,1 l kobiljeg mleka (kozjeg)

-0,1 l soja sosa

-so, biber

-svež peršun

-kuvani pirinčani rezanci

-goveđa supa

 

Način pripreme:

Juneći file marinirati sa solju, biberom, soja sosom i belim lukom, pa ga isečenog pržiti na vrelom puteru da porumeni i onda ga izvaditi. Na preostalom puteru propržiti sečeno povrće, vratiti meso i krčkati uz dolivanje goveđe supe i kobiljeg mleka. Ovaj mesni ragu sa povrćem poslužiti sa pirinčanim rezancima.

 

_MPP6145_resizeMongolski slatki sir sa kupinama

Namirnice za 4 osobe

 

-250 g mladog sira

-50 g suve kajsije

-20 g suvog grožđa

-1 vanil-šećer

-1 kašika žutog šećera

-100 g kupina

-40 g pečenog badema

-rendana kora limuna

-30 g indijskog oraha

-sveža nana

 

Način pripreme:

Mladi kravlji (sremski) sir protisnuti kroz cediljku i dobro umešati sa sitno seckanim suvim i koštunjavim voćem. Dodati ostale namirnice, a kupinama ukrasiti poslasticu. Prohlađen i formiran sir mazati na parčiće slatkog hleba i služiti sa svežim kupinama.