Kuhinja Ugande nije preterano važna odrednica u svetskim kulinarskim vodičima, ali ova egzotična zemlja u srcu Afrike može da parira mnogim prestižnim gastronomskim regijama; i po pitanju kvaliteta i raznovrsnosti, ali pre svega autentičnosti.

Aleksandar Pavlović, šef kuhinje hotela Šeraton u Kampali, glavnom gradu Ugande, pomogao mi je da zavirimo u kulinarske čari ove čudesne zemlje

 

Afrika je kontinent pun kontradiktornosti – njom se putuje od raskoši do bede, od sreće do tuge, ali kako god je doživeli i na šta god u njoj nailazili, ona je raj za ljubitelje neobičnih ukusa. Smeštena na jezeru Viktorija u istočnom delu Afrike, Uganda u sebi sublimira fantastičnu lepezu jedinstvenih boja, ukusa, predela i kulture ovog kontinenta.

Arapski trgovci robljem i evropski kolonizatori ostavili su u prošlosti veliki uticaj na ovim prostorima, koji se odrazio i na gastronomiju. Tako je danas kuhinja Ugande u stvari rezultat dugogodišnje simbioze lokalnog nasleđa i raznih stranih uticaja, što je čini prilično originalnom.

Naravno, nikakve kulinarske vratolomije i kreativnost ne bi mogle da daju rezultate da ne postoji dobra baza namirnica, a Uganda ima savršenu. Klima i sam reljef, prema kojem je priroda bila izuzetno darežljiva, savršena su platforma za bujan rast najrazličitijih vrsta voća i povrća – od onih klasičnih, pa do krajnje egzotičnih. Mesečeve planine i izvor moćnog Nila stvaraju podneblje u kojem se gaje i razne vrste žitarica, i koje ne oskudeva ni u mesu i ribi.

Kao što bi naš vodič na ovom putovanju Aleksandar Pavlović rekao: „Klasična i tipična hrana Ugande dominantno se zasniva na voću i povrću, a banane su jedna od najvažnijih namirnica. Gonja su pečene, kuvane ili pržene banane, ali ona druga vrsta, zelene. Matoke su kuvane žute banane, od kojih se pravi jedan od najpopularnijih lokalnih specijaliteta – umuti se pire od banana, koji se zatim prelije sosom od kikirikija. Takođe vrlo popularno jelo je i luwombo – bilo koje kuvano meso sa koskom, servirano u lišću od banana. A kao desert isključivo se jede voće“.

Uz zvuke afričkih bubnjeva i svu lepotu autentičnih pejzaža, ostavljamo vas da uživate u izboru tri tradicionalna jela iz Ugande, a koja svakako možete da spremite vrlo lako i u kućnoj varijanti. A, Aleksandru Pavloviću želim da kroz čarolije svog kulinarskog umeća i stanovnike Ugande povede na put do Srbije, sa nekim od naših specijaliteta.

 

_MPP5884_resizeKebab iz Ugande

Namirnice za 4 osobe:

Sos:

-0,2 l jogurta

-so

-helapenjo biber (može šareni mleveni)

-peršun

Kebab:

-600 g mlevene junetine

-1 jaje

-0,03l Vorčester sosa

-hleb

-prezle

-80 g ljutike

-5 g belog luka

-kim

-seme korijandera

-peršun

-helapenjo biber (može mleveni šareni)

-so

Način pripreme:

Potopiti hleb sa jajetom i tako natopljenog sjediniti ga sa ostalim sastojcima, ali luk iseckan na kockice prethodno propržiti. Masu ostaviti malo da odleži, a zatim formirati mesne kuglice. Uvaljati ih u prezlu i pržiti na štapićima u dubokoj masnoći. Servirati uz sos od jogurta.

 

_MPP5951_resizeJunetina sa bananom (Matooke)

Namirnice za 4 osobe:

-4 banane (matoke), može i obična

-sok od jednog limuna

-600 g junećeg filea

-2-3 paradajza

-2 zelene paprike

-2 glavice crnog luka

-3-4 čena belog luka

-korijander

-1 crvena paprika

-1 ljuta paprika

-so, biber, aleva paprika

-400 g slatkog krompira

-goveđa supa

Način pripreme:

Banane iseći na krupnije kocke i poprskati ih sokom od limuna. Meso isečeno na kocke marinirati belim lukom, biberom, solju, alevom paprikom i korijanderom, a zatim propržiti na vreloj masnoći. Izvaditi ga, a zatim propržiti ostatak povrća isečenog na kocke. Kada povrće počne da rumeni, vratiti meso i dodati banane marinirane u limunu. Dinstati na laganoj vatri uz postepeno nalivanje goveđe supe. Služiti uz sladak krompir kao prilog, a kao zamena može da posluži bareni krompir sa šargarepom.

 

_MPP5969_resizePečene banane

Namirnice za 4 osobe:

-4 banane

-pločice od šećera sa susamom

-sveže voće

-med

Način pripreme:

Na papiru za pečenje ispeći banane rasečene po dužini, sa korom. Preliti medom i poslužiti ih sa pločicama od rastopljenog šećera i susama, a možemo dodati i malo svežeg voća kao ukras.