Broj: Piše: Foto:

_sze5825-copyOmiljena voditeljka najgledanijeg i najdugovečnijeg domaćeg televizijskog kviza Slagalica sve češće izostaje sa posla, što zbog sve češćih trudnoća, što zbog sve učestalijih pozorišnih uloga. Onih dana kada je nema na čelu Slagalice, velika je verovatnoća da ćete je videti u jednoj od brojnih pozorišnih predstava: Metar i po do Cezara, Upravnikovanje, u kojoj nastupa sa koleginicom Kristinom Radenković u Vuku, u nekoj od dečjih predstava, kao i u predstavi u sopstvenoj produkciji Divna je divna ili Balada o Katici Prljavici. Trenutno priprema svoju prvu knjigu, koja će biti neposredan i autentičan vodič kroz trudnoću. Svoja iskustva dopunila je i utiscima koleginica Danijele Pantić, Nine Lečić i Kristine Radenković, tako da ćemo uskoro, ako ne u porodilištu, Mariju gledatii u knjižarama

Hrana

Sebe smatram velikim gurmanom, što ne znači da volim jaku i masnu hranu, već da volim hranu, ukuse. Da li je u pitanju roštilj, pasta, salate, nije važno, sve volim. Sve zavisi od perioda, meseca, raspoloženja. U poslednje vreme kineska kuhinja mi vrlo prija. Kod kuće najviše volim da pripremam paste i mislim da mi dobro ide. Moj muž više voli etno varijante – pogače, proje, sve ono što goji, a pritom i odlično sprema testa. Suši mi takođe prija u poslednje vreme, uživam u njemu. U restoranima volim domaću hranu, na koju smo navikli: lepa čorba, potaž, kuvano i toplo. Somovina na žaru u Staroj kolibi jedan je od specijaliteta koje pamtim. Splavovi na Savi na Novom Beogradu su nam usput i tamo često izlazimo na nedeljne ručkove. Ima divnih restorana koji nisu ekskluzivni, ali imaju divnu hranu, na primer, dobru riblju čorbu. Pamtim i neka interesantna jela koja sam probala van Srbije. Recimo, kada sam bila u Americi,obožavala sam njihove meksičke restorane i obroke uz pune bokale margarite, kao i bogate salate. U Čarlstonu, koji je malo južnije, uživala sam u slanom grizu, koji tamo jedu sa kobasicama, zaista je bio odličan. Neobičan, ali baš dobar.

Vina

Nisam baš veliki poznavalac, ali sam uživalac. Volim da popijem čašu vina uz večeru, naročito uz moje paste. Inače vino vezujem za hranu, smatram ga delom obroka. Nisam neki veliki ljubitelj alkohola, ali ako pijem alkohol, onda je to vino. Više mi prijaju crvena nego bela ili rose. Ne volim opora, jaka i tanična vina, više mi prijaju ona lagana i aromatična, nego ona barikirana, zatvorena. Suva vina sa voćnim aromama su po mom ukusu. Posetila sam nedavno Rajačke pimnice i to je bilo jedno baš lepo iskustvo, možda više turističko nego samo vinsko, ali probali smo i nekoliko jako zanimljivih vina. Da li je reč o domaćem ili stranom vinu to mi nije presudno, važno je da li mi „legne“.Vino koje mi je ostalo u sećanju je ono koje smo pili u centru Rima, maltene iz bokala. Nije to bilo neko ekskluzivno vino, ali sve se podesilo: idelana hrana, ambijent, društvo…

 

Izlazak

Zbog visokih štikli, kada izlazim važno mi je da mogu udobno da se smestim, bilo da je reč o kafani ili klubu.Volim da veče započne mirnije, a onda da prirodno svojim tokom preraste u uzbudljiv izlazak. Volim dobre kafane. Malo hrane, tamburaša, igre. Sve zavisi od tipa izlaska. Što se tiče dnevnih izlazaka, volim poslastičarnicu Mali princ, kafu u Coffee dreamu, splavove na Savi. Kada je lepo vreme volim da sam na otvorenom, da „švrćkam“.