Broj Archives: 24

Vinske priče

Ivano Reali

Američko – toskanska vinska veza

Čuvena vinarija Castello di Gabbiano, koja se nalazi u srcu Chianti Classico regije u Toskani, već nekoliko godina zaredom lider je u prodaji vina u SAD, jednom od najvećih tržišta na svetu. Verovatno najzaslužniji za to jeste Ivano Reali, generalni direktor ove kuće. Ceo članak »

Posted in Vinske priče | Tagged , , , , , | Leave a comment
Intervju

Jovan Ćirilov

Kako postati i ostati slobodan

Jednom sam, kao potpuni laik za pozorište, ali tada redovan posetilac BITEF-a, razgovarao sa američkom ljubiteljkom pozorišta. Bila je šokirana koga sam sve i šta gledao u Srbiji, iako su bile devedesete i oboje smo bili svesni izolacije i sankcija. Osećao sam se veoma odvojenim od sveta, a ova mi je žena otvoreno zavidela na mom iskustvu na polju alternativnog teatra i novih tendencija u pozorištu. Nisam ranije mislio o tome – BITEF mi je bio kao FEST – redovna godišnja aktivnost, nešto normalno. Razmišljao sam o Jovanu Ćirilovu i smešio se. Mi, zapravo, ni u čemu drugom nemamo takav kanal prema savremenom svetu koji stabilno i dugo traje na istom, najvišem nivou kvaliteta. Ceo članak »

Posted in Intervju | Tagged , , | Leave a comment
Vinarije

CHATEAU KAMNIK

Najbolje vinarije u regionu

PREDSTAVLJAMO VINARIJE IZ KNJIGE TOP 50 VINARIJA EX-YU, DRUGE SPECIJALNE PUBLIKACIJE MAGAZINA WINE STYLE

CHATEAU KAMNIK

Skoplje, Makedonija

„Ne treba čekati posebnu priliku za otvaranje boce vina. Ona svaku priliku čini posebnom!“

Da nova vinarija zauzme željeno mesto u mnoštvu vina na tržištu, a da vina budu prepoznata kao drugačija i interesantnija, potrebni su entuzijazam, veliki rad i nesporan kvalitet. Sa idejom da makedonskim vinima osiguraju zasluženu prepoznatljivost na vinskoj mapi sveta, u Kamniku stvaraju moderna, zrela vina raskošne arome i ubedljive ekstraktivnosti, čime na pravi način oslikavaju snagu podneblja, blagonaklonost klimata i raznovrsnost vinogradarskih terena.

Za vinariju Chateau Kamnik iz Skoplja može se reći da je kreator novog stila makedonskih vina.

Iz čiste ljubavi prema vinu, a sa željom da upozna različite stilove, Iki Malinkovski postao je kolekcionar vina iz celog sveta. Kolekcija je rasla, vina sazrevala, a sazrevala je i njegova ideja da proizvede sopstveno vino. Bez generacijske tradicije u vinarstvu, ali u zemlji sa velikim kulturološkim nasleđem o vinu, Chateau Kamnik stvoren je sa željom da se tradicija makedonskog vinarstva predstavi na nešto drugačiji način. Taj moderan pristup tradiciji vrlo je vidljiv već pri samom dolasku u vinariju, koja opremljenošću i izgledom teško koga može ostaviti ravnodušnim. Ceo članak »

Posted in Vinarije | Tagged , , | 2 Comments
Moj Izbor

Vladimir Graić, kompozitor

 

Jedan od naših najpoznatijih kompozitora zabavne muzike, između ostalog i autor pesme Molitva, za sada jedinog srpskog pobednika na Evroviziji, trenutno intenzivno radi na širenju internacionalne karijere. Neke od njegovih pesama već su veliki hitovi u Grčkoj i Portugaliji, a kako stvari stoje uskoro će biti i u drugim zemljama. I pored mnogih obaveza, vremena za hedonizam uvek nađe. Ceo članak »

Broj:
Foto:
Posted in Moj Izbor | Tagged , , | Leave a comment
Vinoskop

Činioci koji uslovljavaju kvalitet grožđa (IV)

Teroar

Evropljani stalno ističu lokaciju na kojoj se gaji loza kao presudnu za klasifikaciju vina po kvalitetu, pozivajući se na dvomilenijumsko iskustvo i vraćajući se u doba Rimljana. Najjače dokaze i objašnjenje koncepta teroar (fr. terroir) povlače iz francuskog Zavoda za zaštitu geografskog porekla, iza kojeg stoji viševekovna tradicija i iskustvo spajanja sorti vinove loze sa teroarom.
Sa druge strane, kritičari iz Novog sveta često opisuju teroar kao naučno nedokazan i u službi samog sebe. Za njih, terroir je samo sredstvo zahvaljujući kojem neki proizvođači iz Evrope uspevaju da postave određene norme, ekskluzivne franšize, održe imidž proizvoda… i steknu ekonomski primat. Ceo članak »

Posted in Vinoskop | Tagged , , | Leave a comment
Business Club

Milutin Gec

Praktična strana savremene arhitekture

Nakon što je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, Milutin Gec radio je na više projekata važnih za naš glavni grad – YU Biznis centru, poslovnoj zgradi ZEP-a i novoj EDB-a i EPS-a koja je trenutno u izgradnji, desetak stambenih objekata, kompleksu Belville…
Dobitnik je dvanaest nagrada na javnim urbanističko-arthitektonskim konkursima i dobitnik je dve nagrade Privredne komore Beograda za dizajn. Trenutno uspešno vodi svoj studio Archi Tim GM, okupiran projektovanjem i jedne vinarije. Ceo članak »

Broj:
Piše:
Foto:
Posted in Business Club | Tagged , , | Leave a comment
Pleasure

Supernova travel: „MSC“ OTKROVENJE

Welness krstarenje

Ship_MSC_Magnifica _resize

Svako ko je jednom bio na krstarenju zna da je to najviši nivo putovanja i odmora, tako da je malo verovatno da će ikada odustati od njega. A krstarenje brodovima iz flote MSC Cruisesa omogućuje da se doživi sasvim novo iskustvo, sa koga se nose uspomene koje se dugo pamte

Ceo članak »

Broj:
Piše:
Posted in Pleasure | Tagged , | Leave a comment
Degustacije

Robert Mondavi Private Selection 2006

proizvođač: Mondavi Winery
sorta: Chardonnay
oblast: California Central Coast
procenat alkohola: 13,5%
cena: 2.290 dinara

Vino je lepe bistrine i intenzivne boje starog zlata. Na mirisu su prisutne arome putera, agruma, vanile i tropskog voća koje se oslobađaju jedna za drugom, što ukazuje na kompleksnost i višeslojnost ovog vina.
Na ukusu je veoma aromatično, sa prijatnim kiselinama, puno je, ali lepe svežine. Zaokruženo, sa dugom i finom završnicom.

Odnos cena/kvalitet: 4

* Navedene su prosečne nabavne cene u restoranima

Broj:
Piše:
Posted in Degustacije | Tagged | Leave a comment
Degustacije

Ernest & Julio Gallo Chardonnay 2006

proizvođač: Gallo Family vineyards
sorta: chardonnay
oblast: California
procenat alkohola: 13%
cena: 750 dinara

Vino je dobre bistrine, intenzivno žute boje sa zlatnim odsjajem. Na mirisu se izdvaja aroma hrastovine, na koju se nadovezuju citrusne, kao i arome sušenog voća i tosta. Tipičan je predstavnik stare kalifornijske škole, odnosno kremastih, punih vina sa dosta drveta. Vino je još uvek aktivno, srednjeg je tela i ima dugu završnicu.

Odnos cena/kvalitet: 3,5

* Navedene su prosečne nabavne cene u restoranima

Broj:
Piše:
Posted in Degustacije | Tagged | Leave a comment
  • Vinarija Lastar
  • Podrum Aleksić
  • VIRTUS