Broj Archives: 25

Enografija

Kalifornijska crvena vina

Iako nijednom rečju ne želim da potcenim kvalitet i stil belih vina Kalifornije (ne zaboravimo Chateau Montelena Chardonnay), ipak su crvena vina ono što u pravom svetlu predstavlja kalifornijski stil vinarstva. Ako prosečnom poznavaocu vina iz Srbije pomenete Kaliforniju kao veliku vinsku regiju, prvi odgovor koji ćete verovatno dobiti jeste zinfandel, što je uostalom i prirodno, jer se ova sorta nekako izdvojila iz velike game odličnih kalifornijskih vina, iako se za zinfandel ne može reći da je najbolji predstavnik Kalifornije kada su u pitanju velika vina. Tu svakako glavnu reč vode sorte kaberne sovinjon i pino noar.

Ceo članak »

Broj:
Piše:
Foto:
Posted in Enografija | Tagged , , | Leave a comment
Vinske priče

Jean-Robert Pitte

Vino osvaja svet

Jean-Robert Pitte

Profesor geografije na Sorboni i predsednik Geografskog društva Francuske, Jean-Robert Pitte svetski je priznat stručnjak za vino i gastronomiju. Autor je i nekoliko knjiga na tu temu, od kojih su najpoznatije Bordeaux Burgundy Vintage rivarlry (Bordo/Burgundija rivalitet berbi) i French gastronony (Francuska gastronomija).  Tokom svog nedavnog gostovanja u Beogradu, za Wine Style pričao je o uticaju globalizacije na vina, temi koja je poslednjih godina predmet podela u vinskom svetu Ceo članak »

Broj:
Piše:
Foto:
Posted in Vinske priče | Tagged , , , | Leave a comment
Automobili

Mini Countryman

MINI sve više proširuje gamu modela, a jedno od poslednjih iznenađenja je Countryman, automobil koji filozofiju kreiranja crosover modela sa pogonom na sva četiri točka kombinuje sa prepoznatljivim šarmom i karakterom kojim pleni ovaj nemačko–britanski brend. Ceo članak »

Broj:
Piše:
Posted in Automobili | Tagged , | Leave a comment
Automobili

Audi A1

Novi Audi A1 predstavlja premijum varijantu automobila sa najizrazitijim sportskim karakteristikama u klasi malih kompaktnih vozila. Ponaša se veoma sigurno na putu, jer je snažan a istovremeno izrazito pouzdan, dok su sportski izgled, preciznost i mladalačka svežina karakteristike unutrašnjosti A1. Ceo članak »

Broj:
Piše:
Posted in Automobili | Tagged , | Leave a comment
Automobili

Mercedes-Benz E-Klase kabriolet

Novim kabriolet modelom, Mercedes-Benz proširuje uspešnu porodicu E-Klase još jednom posebno atraktivnom verzijom. Ceo članak »

Broj:
Piše:
Posted in Automobili | Tagged , , | Leave a comment
Vinarije

PODRUM RADOVANOVIĆ

Najbolje vinarije u regionu

PREDSTAVLJAMO VINARIJE IZ KNJIGE TOP 50 VINARIJA EX-YU, DRUGE SPECIJALNE PUBLIKACIJE MAGAZINA WINE STYLE

PODRUM RADOVANOVIĆ

Krnjevo, Šumadija

“Vinarstvo je stalno traganje. Upravo u tome i jeste draž.”

podrum radovanovicDugogodišnje iskustvo u radu sa vinima bilo mu je dragoceno kada je pre dvadesetak godina započeo sopstvenu proizvodnju. Pažljivo birajući pozicije na svojim, inače jednim od najlepših vinograda u Srbiji, Miodrag–Mija Radovanović uspeva kontinuirano da proizvodi sortna vina visokog kvaliteta. Iako u svojoj paleti ima i odlična bela vina, poput rizlinga i selekcije šardonea, Podrum Radovanović postao je jedan od najpoznatijih i najboljih u Srbiji prvenstveno zahvaljujući fantastičnom radu sa crvenim vinima – njegov kaberne sovinjon, te barik kaberne i rezerva istog, a naročito najnovija kupaža tri vrste pinoa, danas su jedna od najboljih i najprepoznatljivijih srpskih vina. Ceo članak »

Posted in Vinarije | Tagged , , , , , | Leave a comment
Moj Izbor

Anđelija Vujović

manekenka

Andjelija Vujovic

Ni ovogodišnji Beogradski Fashion Week neće proći bez  jedne od najboljih srpskih manekenki Anđelije Vujović, koja će ponovo prošetati modnom pistom u Beogradu. Naša poznata manekenka kaže da se posebno raduje revijama Ane Ljubinković, ali i da ćemo je uskoro videti u jednom neubičajenom angažmanu.

“Ne mogu mnogo o tome da pričam, ali reći ću vam da s nestrpljenjem iščekujem snimanje filma Plava krv režiserke Maje Uzelac, u kojem mi je poverena jedna od uloga“ otkrila je Anđelija za Wine Style Ceo članak »

Posted in Moj Izbor | Tagged , , | Leave a comment
Intervju

Željko Obradović

Jednostavnost koja razoružava

Zeljko ObradovicU sportu je, kažu, važno da se ekipa uigra i da trener oseti duh ekipe, pa oni koji imaju iste ljude na okupu duže vreme imaju i veće šanse za uspeh. A onda neko preko noći postavi nova pravila – postane prvak Evrope u košarci sa četiri različita kluba, iz tri različite zemlje, i to u jako kratkom periodu. Kako je to moguće za sada jedino zna Željko Obradović, najftofejniji i najplaćeniji trener na svetu, ukoliko ne računamo američku NBA ligu. Čovek koji je sedam puta osvojio Evroligu i za kog kažu, u šali naravno, da preti da ugrozi smisao ovog takmičenja – jer, pred svaku sezonu se zna da će klub koji on trenira da, ako ne pobedi, barem igrati na fajnal foru. Ceo članak »

Posted in Intervju | Tagged , , , | Leave a comment
Hrana i vino

Ćuretina

curetina

Kada čitate članke o sljubljivanju hrane i vina, verovatno poslednja stvar koja može da vam padne na pamet jeste da neko može da piše o ćuretini. I ja sam isprva mislio da pišem o specijalitetima od patke, fazana, jarebice ili morke, ali sam onda shvatio da ima predivnih, klasičnih recepata za jela od ćuretine.

Iako kod nas skoro da ne postoji restoran koji nema na jelovniku neko jelo sa ćuretinom, ne možemo reći da često uživamo u specijalitetima od mesa ove zanimljive ptice –na jelovnicima uglavnom susrećemo sotirane ćureće grudi sa ovim ili onim prelivom ili ćuretinu sa mlincima, pa bez obzira što su ta jela uglavnom veoma ukusna, niko ćuretinu ne smatra ozbiljno. Ne znam da li taj problem sa izborom postoji zato što se vlasnici restorana plaše da neće moći da plasiraju ta jela, da li zbog toga što se druga jela lakše spremaju ili zbog toga što gosti zaista nemaju preferenci prema njima, uglavnom, upravo zbog toga u ovom tekstu odmah ću preći na konkretne recepture nekoliko zanimljivih jela od ćuretine. Ceo članak »

Posted in Hrana i vino | Tagged , , , | Leave a comment
Degustacije

Robert Mondavi Woodbridge 2006

proizvođač: Robert Mondavi

sorta: zinfandel

oblast: California

procenat alkohola: 13,5 %

cena: 1.390 dinara

Izražene rubincrvene boje, kristalne bistrine. Miris nagoveštava nešto ekstraktivnije vino u odnosu na doživljaj ukusa, tako da postoji disbalans između ukusa i mirisa. Blago reduktivno vino sa dosta koncentrisane arome zrelog crvenog voća i primetnom gorčinom. Ali i pored umerene punoće vino je živahno, sa izraženim sortnim karakteristikama, dobre perzistencije i prijatnog naknadnog ukusa.

Odnos cena/kvalitet: 4

Broj:
Piše:
Posted in Degustacije | Tagged , , , | Leave a comment
Degustacije

Ernest&Julio Gallo Merlot 2006

Gallo Merlotproizvođač: Ernest&Julio Gallo

sorta: merlot

oblast: California

procenat alkohola: 13,5 %

cena: 750 dinara

Tamne, rubincrvene boje sa prisutnim narandžastim tonovima, lepe bistrine. Na mirisu dominiraju arome crvenog bobičastog voća, koje su lepo uklopljene sa začinskim tonovima drveta. Na ukusu vino je puno, izražene voćnosti, sa notama kupine i šljive, dok su tanini vrlo mekani. Karakteriše ga i prijatna završnica srednjeg intenziteta.

Odnos cena/kvalitet: 4

Broj:
Piše:
Posted in Degustacije | Tagged , , , | Leave a comment
Degustacije

Ernest&Julio Gallo Cabernet sauvignon 2006

Gallo Cabernetproizvođač: Ernest&Julio Gallo

sorta: cabernet sauvignon

oblast: California

procenat alkohola: 13,5 %

cena: 750 dinara

Intenzivne crvene boje, kristalne bistrine i dobre refleksije. Na mirisu su izražene arome prezrelog crnog voća, sa dominantnom notom crne ribizle. Međutim, primetan je disbalans između ukusa i mirisa, odnosno, ukus je ispod nivoa koji najavljuje miris. Nedostaje punoća, a alkohol je vrlo izražen, što stvara priličnu oštrinu. Vino lagano prolazi fazu maksimalnog kvaliteta.

Odnos cena/kvalitet: 3,5

Broj:
Piše:
Posted in Degustacije | Tagged , , , , | Leave a comment
Business Club

Dejan Racić

Šoping centri kao opredeljenje

Dejan Racić

Nakon kraćeg profesionalnog angažmana u inostranstvu, Dejan Racić dolazi u Deltu gde ubrzo postaje direktor uvoza programa široke potrošnje, koji kasnije prerasta u Delta DMD, danas jednu od najvećih distribucija u Srbiji. Preuzima funkciju direktora razvoja u kome je pokrenut projekat maloprodaje čiji je rezultat Delta Maxi. Od 2004. je generalni direktor Delta Real Estate-a vodeće regionalne kompanije u oblasti nekretnina Ceo članak »

Broj:
Piše:
Foto:
Posted in Business Club | Tagged , , | Leave a comment
  • Vinarija Lastar
  • Podrum Aleksić
  • VIRTUS