Broj Archives: 26

Vinarije

MOVIA

Najbolje vinarije u regionu

PREDSTAVLJAMO VINARIJE IZ KNJIGE TOP 50 VINARIJA EX-YU, DRUGE SPECIJALNE PUBLIKACIJE MAGAZINA WINE STYLE

MOVIA

Dobrovo, Goriška brda

“Kao i sve druge dobre stvari, čovek nije stvorio vino već ga je pronašao u prirodi.”

Velika vina stvaraju veliki vinari, a stil im se ne menja iz godine u godinu. Ona uvek nose pečat podneblja i odlike berbe, a poseban doživljaj je kada se probaju u vertikalnoj degustaciji, jer se tada mogu prepoznati one fine nijanse razlika i sagledati umeće i preciznost vinara da se kroz vina iskažu. Kreatore velikih vina redovno povezujemo sa podnebljem i tradicijom, ali postoje i podneblja koja upoznajemo kroz rad velikih vinara.

Od samog početka prozvodnje vina 1820. godine, Movia je uvek bila „drugačija“, naročito danas kada autorski pečat ovoj slovenačkoj vinariji daje Aleš Kristančič, jedan od zaslužnijih ljudi za veliku promociju Goriških brda kao vinske regije.

Osim velikog poštovanja prema njegovom radu, znanju i veštini, za Aleša Kristančića – Moviu često ćete čuti da je najveći promoter Brda. Svetski priznat vinar, jedan od pionira biodinamičke proizvodnje vina, jednom je za sebe rekao da je “vinar koji putuje svetom”, a ta njegova vizija kasnije se i materijalizovala – njegova vina danas su na vinskim kartama prestižnih restorana širom sveta. Aleš Kristančič se trudio i uspeo da u vina utisne svoj lični pečat.

„Želja svakog vinara je da proizvede vino koje bi potpisao, koje je prepoznatljivo autorsko delo, a ono može da nastane samo kao rezultat razumevanja sa prirodom. To je umeće da se prirodni potencijal prepozna, održi i pretoči u bocu. A to u boci, to je slika života vinara.“

Aleš je odrastao radeći u vinogradu sa ocem, na čiju se inicijativu i opredelio za organsku proizvodnju, a zatim smelo prihvatio i biodinamički pristup. Ovaj harizmatični vinar-vizionar neiscrpne energije primenjuje malo tehnologije – proizvodnja se odvija bez komercijalnih kvasaca, ekstremno niskih temperatura, bez bistrenja i filtracije vina, sa minimalnim dodavanjem sumpora samo u cilju sprečavanja neželjenog bakterijskog dejstva – kako bi uspeo da u bocama sačuva prirodnu ravnotežu.

Kreirana uz ovakav pristup, vina Movia sinonim su za kvalitet u datoj cenovnoj kategoriji svuda u svetu i izazov su za istinske ljubitelje vina.

godina osnivanja

 

 1820.
adresa

 

Ceglo 18, 5212 Dobrovo, + 386 5 39 59 510

www.movia.si, movia@siol.net

posete vinariji

 

 uz zakazivanje

 

vlasnik

 

Aleš Kristančič
vinar

 

Aleš Kristančič
površina vinograda 22 ha vlastitih
sorte

 

rebula, pinot gris, sauvignon blanc, sauvignonasse, chardonnay,

merlot, cabenet sauvignon, pinot noir

godišnja proizvodnja

 

150.000 boca
etikete

 

bela vina

LUNAR (rebula),

VELIKO BELO (rebula, sauvignon, pinot gris),

SAUVIGNON, SIVI PINOT, CHARDONNAY,

GREDIČ (sauvignonasse),

TURNO (pinot gris, pinot blanc, pinot noir)

crvena vina

VELIKO RDEČE (merlot, pinot noir, cabernet sauvignon),

MODRI PINOT,

CABERNET SAUVIGNON, MERLOT

penušavo vino

PURO

slatko vino

ESENCA (rebula, pikolit)

 

Karakteristike vina

Čućete da Movia proizvodi neke od najčudnijih, ali najlepših vina na svetu. Čudno je samo to sa kojom veštinom Aleš Kristančič bira pravu sirovinu za odgovarajuće vino. Kao aperitiv, probajte Puro rose, penušavo vino sa sedimentima druge fermentacije koji nisu uklonjeni iz boce. Specijalno otvaranje boce vertikalno usmerene na dole, pod vodom, da bi se uklonili pomenuti sedimenti, daje dodatni užitak. Vino je evoluirale voćne arome, dobre iskričavosti, aromatično na ukusu i prijatne svežine. Potpuno drugačija od dostupnih, rebula Lunar nosi sklop sorte, podneblja i načina sazrevanja, razvijenog je bukea i veoma zahevna za degustaciju. U listu velikih vina Movia se prvi put upisala Velikim belim, specifičnom kupažom u kojoj šardone nosi strukturu i telo, sivi pino daje eleganciju, sovinjon aromatičnost, a rebula pečat prepoznatljivosti Brda. Među crvenim vinima, osim modrog pinoai kaberne sovinjona, ističe se Veliko rdeče, kupaža kabernea, merloa i pino noara. Aromatski potpuno zaokruženo vino, koje krase elegancija, voćnost, snaga, razvijena aroma i bogat naknadni ukus.

 

Posted in Vinarije | Tagged , | Leave a comment
WS preporuka

Calvet Reserve

Naziv vina: Calvet Reserve

Berba: 2008

Sorta:  Merlot, Cabernet Sauvignon

Proizvođač: Maison Calvet Bordeaux

Oblast: Bordeaux, Francuska

Sadržaj alkohola: 12,5 %

Vino ima prepoznatljivu rubincrvenu boju sa veoma svetlim odsjajem i odlične je prozirnosti. Miris je veoma intenzivan, sa naglašenim aromama crvenog bobičastog voća među kojima dominira nota ribizle, a koje su u lepom skladu sa začinskim karakterom i finim naznakama kafe i sladića. Na nepcima se odražava punoća tela, dobar balans i sklad voća sa svežinom i začinskim notama. Ova dobra zaokruženost doprinosi dugoj, pitkoj i prijatnoj završnici. Služiti ga sa svim crvenim mesima, mesom divljači i zrelijim sirevima.

Temperatura serviranja: od 16 – 18 stepeni C

Prosečna cena u vinotekama: 850 dinara

Broj:
Posted in WS preporuka | Tagged , , , , | Leave a comment
WS preporuka

Vinas Argentinas

Naziv vina: Vinas Argentinas

Berba: 2007

Sotra: Malbec

Proizvođač: Finca Agostino Carril Barrancas

Oblast: Mendoza, Argentina

Sadržaj alkohola: 14 %

Vino je rubincrvene boje sa tamnijim crvenim obodom na rubu čaše i odlične je refleksije. Miris je veoma prijatan, sa izraženim aromama zrelog crnog bobičastog voća sa dosta slasti i nagoveštajem vanile i blage hrastovine. Na nepcima je umerenog tela i punog voćnog karaktera u kome dominiraju note kupine, sa blagim nagoveštajem karanfilića. Tanini su fini i mekani, a završnica lagana, pitka i umerenog intenziteta. Služiti ga sa svim jelima od mesa sa voćnim sosovima, kao i sa plavim sirevima.

Temperatura serviranja: od 17 – 18 stepeni C

Prosečna cena u vinotekama: 685 dinara

Broj:
Posted in WS preporuka | Tagged , , , , | Leave a comment
WS preporuka

Campo Viejo Reserva

Naziv vina: Campo Viejo Reserva

Berba: 2004

Sorta: Tempramillo, Graciano, Mazuelo

Proizvođač: Campo Viejo Logrono

Sadržaj alkohola: 13,5 %

Vino ima kestenjastu, rubincrvenu boju. Na nosu se osećaju prijatne arome zrelog voća koje su fino ukomponovane sa aromom vanile i diskretnim nagoveštajem hrastovine. Vino je srednjelaganog tela, dobro izbalansirano, lepo zaokruženo i veoma pokretljivo u čaši. Ukus je voćan i vrlo primamljiv, a na završnici mekan, pitak i umereno intenzivan. Služiti ga sa jelima u kojima dominiraju pečurke, zatim sa belim, crvenim i mesom divljači.

Temperatura serviranja: od 16 – 17 stepeni C

Prosečna cena u vinotekama: 1.325 dinara

Broj:
Posted in WS preporuka | Tagged , , , , | Leave a comment
WS preporuka

Quet Chardonnay

Naziv vina: Quet Chardonnay

Berba: 2009

Sorta: Chardonnay

Proizvođač: Fruškogorski Vinogradi

Oblast: Fruškogorsko Vinogorje

Sadržaj alkohola: 14 %

Vino ima svetložućkastu, zlatnu boju sa dobrim odsjajem, veoma je prozirno i pokretljivo. Na nosu je puno i aromatično, sa kompleksnošću aroma tropskog voća, cvetnog karaktera i naznakama mineralnosti. Ukus je kompleksan sa dosta isprepletenosti voćnih i cvetnih tonova, pun svežine i aromatičnosti koje se lepo uklapaju u finu, diskretnu kiselost. Završnica je lepa, dugotrajna, pitka i postojana. Služiti ga sa morskom i rečnom ribom, laganim salatama, piletinom, ćuretinom i laganim srednjim sirevima.

Temperatura serviranja: od 10 – 12 stepeni C

Prosečna cena u vinotekama: 630 dinara

Broj:
Posted in WS preporuka | Tagged , , , | Leave a comment
WS preporuka

Strast

Naziv vina: Strast

Berba: 2009

Sorta: Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz

Proizvođač: Kuća Vina Živković

Oblast: Fruškogorsko Vinogorje – Srem

Sadržaj alkohola: 13,5 %

Vino ima izrazito duboku, rubincrvenu boju, fine bistrine sa lepim crvenim odsjajem na obodu. Buke se odlikuje lepim aromama crvenog bobičastog voća, i diskretnim začinskim karakterom i tonom hrastovine u pozadini. Ukus mu je pun, snažan i dobro izbalansiran, sa lepim voćnim aromama koje se sa uticajem hrasta i zemljano-začinskog karaktera stapaju u snažnu strukturu. Završnica je duga i postojana. Najbolje je da se služi uz sva crvena mesa, polumasne sireve i meso divljači.

Temperatura serviranja: od 16 – 17 stepeni C

Prosečna cena u vinotekama: 880 dinara

Broj:
Posted in WS preporuka | Tagged , , , | Leave a comment
Degustacije

Dulong Sauternes Reserve 2007

proizvođač: Dulong

sorta: semillon, sauvignon blanc

oblast: Sauternes Bordeaux, Francuska

procenat alkohola: 13 %

pakovanje: 0,5 l

cena: 950 dinara

Zlatnožute boje sa lepom refleksijom, odličnog viskoziteta. Na mirisu su izražene tipične arome za Sotern, sa naglašenim notama meda, citrusa i belog cveća. Na ukusu je primetan dobar balans između kiselina i slasti. Lagano, pitko i mekano vino, sa finom završnicom srednjeg intenziteta.

Odnos cena/kvalitet: 4,5

Broj:
Piše:
Posted in Degustacije | Tagged , , | Leave a comment
Degustacije

Tokaji Aszú 3 puttonyos 2000

proizvođač: Chateau Dereszla

sorta: furmit, harslavely

oblast: Hegyalja, Mađarska

procenat alkohola: 14 %

pakovanje: 0,5 l

cena: 1.200 dinara

Tamnožute, dukat boje, dobre refleksije. Boja je karakteristična  za godinu proizvodnje vina. Ima intenzivan, kompleksan miris sa naglašenim notama suve smokve, suvog grožđa i meda. Ukus je pun i postojan, i prati miris, ali čini se da je vino u opadanju jer postoji blagi dizbalans između slasti i kiselina, pa je šećer malo prenaglašen. Vrlo prijatna završnica srednjeg intenziteta.

Odnos cena/kvalitet: 4

Broj:
Piše:
Posted in Degustacije | Tagged , , , | Leave a comment
Degustacije

Sauternes Calvet Reserve du Ciron 2008

proizvođač: J. Calvet Landiras

sorta: semillon, sauvignon, muscadelle

oblast: Sauternes Bordeaux, Francuska

procenat alkohola: 13 %

pakovanje: 0,5 l

cena: 1.357 dinara

Svetle, zlatnožute boje, dobre refleksije. Intenzivan miris je vrlo harmoničan, sa izraženim aromama meda, belog cveća, citrusa i suvog voća. Ukus je pun, postojan i zaokružen, a prijatne kiseline povećavaju utisak svežine. Na ukusu je lepo izbalansirano, tako da slast nije prenaglašena. Završnica je fina, elegantna i glatka, srednjeg intenziteta.

Odnos cena/kvalitet: 4

Broj:
Piše:
Posted in Degustacije | Leave a comment
Vinoskop

Pinot Gris

Belo iz sivog

Pino gris, ili danas mnogo popularniji pinot grigio, a kod nas poznat kao pino sivi, jedna je od popularnijih internacionalnih sorti za proizvodnju belih vina. Priča je utoliko interesantnija što su bobice pinoa sivog tamno obojene, a većina vina na svetskom tržištu je upadljivo bledožute boje. Ceo članak »

Broj:
Piše:
Posted in Vinoskop | Tagged , , | 1 Comment
Moj Izbor

Branislav Trifunović

Poslednjih godina glumac Branislav-Bane Trifunović sve češće je prisutan u pozorištu, filmovima i serijama, ali i u raznim društvenim aktivnostima i kampanjama. Stalni je član pozorišta Atelje 212, u kome trenutno priprema predstavu Glembajevi, a sa bratom Sergejem Trifunovićem nedavno je osnovao i producentsku kuću koja bi uskoro trebalo da realizuje film i seriju po jednom romanu Borisa Dežulovića. Oprobao se i kao ugostitelj, a svoju strast prema ovom poslu trenutno zadovoljava u beogradskom restoranu Medijapan. Ceo članak »

Posted in Moj Izbor | Tagged , , | Leave a comment
Intervju

Dragana Ognjenović

Forma, konstrukcija i oblik. I srce

Sećam se te ekipe u Studentskom kulturnom centru iz devedesetih. Ne verujem da je iko u mojoj generaciji, koja je nastrano uživala u ekstremnom eskapizmu novotalasnog SKC-a mogao da pretpostavi od kako odvratnog vremena će se klinci sklanjati u istu zgradu samo desetak godina kasnije. A oni su bili nasmejani, nekako nevini i strašno napaljeni na koktel muzike i mode. Sa jedne modne revije u SKC-u, stvorene u okruženju napravljenom od mnogo loših stvari, Dragana Ognjenović je krenula ka nesumnjivim uspesima na fashion weeku u Njujorku ili Majamiju, posle kojih se uvek vraćala kući, da sa lokalnim majstorima pravi odeću koju razumeju i neki ljudi koji nisu čuli za Srbiju, Beograd, naše muke i naše radosti. U svom gradu pravi odeću kakvu hoće da pravi, tu je sebi napravila i restoran u kojem će sve biti po njenom ukusu i odatle posmatra svet. Ceo članak »

Broj:
Piše:
Foto:
Posted in Intervju | Tagged , , , | Leave a comment
Restorani

Restoran Tribeca

Osoblje restorana Tribeca, koji nesmanjenim intenzitetom privlači goste od samog otvaranja, spremno je za zimsku sezonu. Bilo da se odlučite da sednete u deo koji podseća na engleski Soho, osvojite italijansku „regiju“ Mala Italija, ili se razbaškarite u udobnim foteljama orjentalno dekorisane galerije, jedno ostaje isto: ne samo da ćete uživati u originalno osmišljenom enterijeru, već i u jednoj od najboljih kulinarskih ponuda u Beograda. Uz to, vrlo lako ćete moći da zadovoljite svoje vinske afinitete, a naročito želju za eksperimentisanjem, jer se svako vino sa šarolike vinske karte služi i na čašu Ceo članak »

Posted in Restorani | Tagged , | Leave a comment
Automobili

Audi A7 Sportback

Audi u top formi

Audi se svojim novim modelom A7 Sportback usmerio na novu klasu. Ovaj prostrani, elegantni model kombinuje karakter kupe vozila sa komforom i prestižom sedana , ali i sa funkcionalnošću kombi limuzine. Svojom lakom karoserijom koja sadrži brojne aluminijumske komponente, snažnim i ekonomičnim V6 motorima, sportskom šasijom, unapređenim sistemima asistencije i multimedijalnim  sistemima, A7 Sportback postavlja nove standarde u mnogim oblastima Ceo članak »

Broj:
Posted in Automobili | Tagged , , , , | Leave a comment
Hrana i vino

Novogodišnji jelovnik

Mimoza, francuska salata, sarma, prasetina, torta, kolači… Voilà, evo nas ponovo na novogodišnjoj večeri! Doduše, navedena jela su nezaobilazni deo skoro svakog slavlja u nas, pa bi bilo logično da ovo magično veče uveličamo drugačijom, truda vrednom trpezom. Ceo članak »

Posted in Hrana i vino | Tagged , , | Leave a comment
Business Club

Božo Prelević

S one strane vlasti

Posle završenog Pravnog fakulteta u Beogradu, Božo Prelević profesionalnu karijeru započinje kao novinar radija Studio B. Zatim postaje sudski pripravnik, a potom prelazi na mesto sudije Petog opštinskog suda u Beogradu. Godine 1999. protivzakonito je razrešen dužnosti, a 5. oktobra 2000. postaje ministar Unutrašnjih poslova u Vladi Srbije. Bio je i predsednik Državne komisije za ispitivanje okolnosti pogibije vojnika u kasarni Topčider. Trenutno je u advokaturi, sa iskustvom u velikim krivičnim postupcima, među kojima je i onaj osumnjičenim za ubistvo Zorana Đinđića. Takođe je i izvršni direktor nevladine organizacije Liga eksperata – LEX. Ceo članak »

Broj:
Piše:
Foto:
Posted in Business Club | Tagged , , | Leave a comment
  • Vinarija Lastar
  • Podrum Aleksić
  • VIRTUS