Broj Archives: 27

Intervju

Aleksandar Đorđević

Čo­vek ko­ji se spre­mao za ču­da

Ra­dio sam in­ter­vju sa Sa­šom pre de­se­tak go­di­na i to je bi­lo iz­van­red­no is­ku­stvo. Bli­zu smo po go­di­na­ma, obo­ji­ca od­ra­sli na No­vom Be­o­gra­du, go­vo­ri­li smo istim je­zi­kom i raz­u­me­li se, či­ni­lo mi se, ja­ko do­bro. Bio je u tač­ki ka­ri­je­re ka­da su mu nu­di­li i igrač­ke i tre­ner­ske po­zi­ci­je. Raz­ne uz­bu­dlji­ve mo­guć­no­sti su bi­le pred njim i bio je kao na igla­ma, mi­slio je u sto sme­ro­va, pri­ča­li smo kao dru­ga­ri o ko­šar­ci i ko­šar­ka­ši­ma. Bio mi je stra­šno za­ni­mljiv na­čin na ko­ji od blje­ska nje­go­vih uspe­ha ni­ko ni­je mo­gao da vi­di ogrom­ne pro­ble­me ko­je je mo­rao da pre­gu­ra na po­čet­ku ka­ri­je­re. Ceo članak »

Posted in Intervju | Tagged , , , | Leave a comment
WS preporuka

Cabernet Sauvignon Barrique

Naziv vina: Cabernet Sauvignon Barrique

Berba: 2004

Sorta: Cabernet Sauvignon

Proizvođač: Rubin

Oblast: Kruševačko vinogorje, Srbija

Sadržaj alkohola: 12,5 %

 

Vi­no ima iz­ra­zi­tu ru­bin­cr­ve­nu bo­ju sa bla­go na­ran­dža­stim od­sja­jem, od­lič­ne je bi­stri­ne. Na mi­ri­su su iz­ra­že­ne zre­le voć­ne aro­me cr­nog vo­ća, me­đu ko­ji­ma do­mi­ni­ra no­ta ku­pi­ne, sa fi­nim pri­me­sa­ma hra­sto­vi­ne i za­čin­skog ka­rak­te­ra ko­ji su u od­lič­nom ba­lan­su. Pu­nog je te­la, sa za­o­kru­že­nim voć­nim ka­rak­te­rom i iz­ra­že­nom sve­ži­nom, i me­ka­ne ta­nin­ske struk­tu­re. U za­vr­šni­ci je vr­lo po­sto­ja­no, sa bla­gim za­čin­skim i voć­nim to­nom. Slu­ži­ti ga sa tra­di­ci­o­nal­nim, do­ma­ćim spe­ci­ja­li­te­ti­ma od cr­ve­nog me­sa, kao što su je­la sa ro­šti­lja i pe­če­nje, i po­lu­ma­snim si­re­vi­ma.

Tem­pe­ra­tu­ra ser­vi­ra­nja: od 15 – 17 ste­pe­ni C

Pro­seč­na ce­na u vi­no­te­ka­ma: 1.250 di­na­ra

 

Broj:
Posted in WS preporuka | Tagged , , , , , , | Leave a comment
WS preporuka

Arbucala Esencia

Naziv vina: Arbucala Esencia

Berba: 2006

Sorta: Tinta De Toro (Tempranillo)

Proizvođač: Bodega Valduero

Oblast: Toro, Španija

Sadržaj alkohola: 13,5 %

 

Vi­no je le­pe ru­bin­cr­ve­ne bo­je sa cr­ve­nim od­sja­jem na obo­du. U in­ten­ziv­nom aro­mat­skom sklo­pu domi­nant­ne su no­te cr­ve­nog bo­bi­ča­stog vo­ća i vr­lo iz­ra­žen ton men­te. Na nep­ci­ma se od­ra­ža­va sve­ži­na i vr­lo dis­kret­no, voć­ni ka­rak­ter ko­ji se sti­dlji­vo pri­ka­zu­je u sred­njem te­lu, bla­go na­gla­še­nih ta­ni­na u za­vr­šni­ci. Slu­ži­ti ga sa cr­ve­nim me­som, ra­znim gu­la­ši­ma, ma­sni­jim i pi­kant­ni­jim ko­ba­si­ca­ma.

Tem­pe­ra­tu­ra ser­vi­ra­nja: od 16 – 18 ste­pe­ni C

Pro­seč­na ce­na u vi­no­te­ka­ma: 995 di­na­ra

 

 

Broj:
Posted in WS preporuka | Tagged , , | Leave a comment
WS preporuka

Sierra Cantabria Seleccion

Naziv vina: Sierra Cantabria Seleccion

Berba: 2008

Sorta: Tempranillo

Proizvođač: Bodega Sierra Cantabria

Oblast: La Ruioja, Španija

Sadržaj alkohola: 13,5 %

 

Vi­no ima iz­ra­že­nu cr­ven­ka­stu bo­ju, od­lič­ne je bi­stri­ne. Mi­ris je voć­nog ka­rak­te­ra i vr­lo po­sto­jan, sa na­gla­še­nim aro­ma­ma cr­ve­nog bo­bi­ča­stog vo­ća i la­ga­nim to­no­vi­ma sla­di­ća. Na nep­ci­ma je sred­njeg te­la, sve­že, za­o­kru­že­no, sa do­brim ba­lan­som voć­no­sti i sve­ži­ne. U po­za­di­ni je pri­su­tan dis­kre­tan na­go­ve­štaj hra­sto­vi­ne i bla­gi, la­ga­ni ta­ni­ni ko­ji mu da­ju pit­kost i ume­re­ni in­ten­zi­tet na sa­mom za­vr­šet­ku. Ser­vi­ra­ti ga uz pa­ste sa me­snim so­so­vi­ma, kao i sa me­som pe­ra­di, po­vr­ćem i ra­znim, ne mno­go za­či­nje­nim ko­ba­si­ca­ma.

Tem­pe­ra­tu­ra ser­vi­ra­nja: od 15 – 17 ste­pe­ni C

Pro­seč­na ce­na u vi­no­te­ka­ma: 1.050 di­na­ra

 

Broj:
Posted in WS preporuka | Tagged , , , | Leave a comment
WS preporuka

Prince

Naziv vina: Prince

Berba: 2006

Sorta: Rskavac (Prokupac)

Proizvođač: Porodični Podrum Braća Rajković

Oblast: Župa, Srbija

Sadržaj alkohola: 13,2 %

 

Vi­no ima du­bo­ku in­te­ziv­nu cr­ve­nu bo­ju sa pur­pur­nim od­sja­jem. Na mi­ri­su su iz­ra­že­ne aro­me šlji­ve i bla­ge no­te va­ni­le, kao i na­go­ve­štaj hra­sto­vi­ne. Pu­nog je te­la i bo­ga­te ta­nin­ske struk­tu­re ko­ja je le­po iz­ba­lan­si­ra­na sa voć­nim ka­rak­te­rom i sve­ži­nom. Na za­vr­šni­ci se is­ti­če nje­go­va in­ten­ziv­na voć­nost, po­sto­ja­nost i za­o­kru­že­nost. Slu­ži­ti ga sa cr­ve­nim me­so­m, me­som di­vlja­či, gu­la­šom i ma­snim si­re­vi­ma.

Tem­pe­ra­tu­ra ser­vi­ra­nja: od 15 – 17 ste­pe­ni C

Pro­seč­na ce­na u vi­no­te­ka­ma: 1.350 di­na­ra

 

 

Broj:
Posted in WS preporuka | Tagged , , , , , | Leave a comment
WS preporuka

Jermann Chardonnay

Naziv vina: Jermann Chardonnay

Berba: 2009

Sorta: Chardonnay

Proizvođač: Jermann

Oblast: Venezia Giulia, Italija

Sadržaj alkohola: 13 %

 

Vi­no je sjaj­ne, sla­ma­sto­žu­te bo­je sa ze­len­ka­stim to­no­vi­ma, od­lič­ne je bi­stri­ne i re­flek­si­je. U kom­plek­snoj aro­mi is­ti­če se no­ta ba­na­ne, ali sa­mo ka­da je vi­no mla­do. Sa­zre­va­njem se me­nja nje­gov voć­ni ka­rak­ter i do iz­ra­ža­ja do­la­zi ton zre­le ja­bu­ke, a pri tom osta­je ti­pič­nost šar­do­nea, ko­ju ka­rak­te­ri­šu do­bar ba­lans voć­no­sti, sve­ži­na i čvr­sta struk­tu­ra. Za­vr­šni­ca mu je in­ten­ziv­na, ele­gant­na, le­pr­ša­va i po­sto­ja­na. Slu­ži­ti ga uz mor­sku ri­bu, lju­ska­re, školj­ke, be­la me­sa i kre­ma­ste so­so­ve.

Tem­pe­ra­tu­ra ser­vi­ra­nja: od 11 – 12 ste­pe­ni C

Pro­seč­na ce­na u vi­no­te­ka­ma: 2.350 di­na­ra

 

Broj:
Posted in WS preporuka | Tagged , , , | Leave a comment
Automobili

BMW Serije 6

BMW je pri­li­kom pred­sta­vlja­nja no­ve se­ri­je 6 na­pra­vio ma­li za­o­kret u pred­sta­vlja­nju svo­jih no­vih mo­de­la. Iako je uobi­ča­je­no da se pr­vo pred­sta­vi co­u­pe ver­zi­ja a on­da ka­bri­o­let, BMW je sa se­ri­jom 6 od­lu­čio da ura­di upra­vo su­prot­no. No­vi BMW se­ri­je 6 ca­brio u pro­da­ji će se na­ći u mar­tu 2011. go­di­ne, a na srp­skom tr­ži­štu će pre­mi­jer­no bi­ti pred­sta­vljen na Saj­mu auto­mo­bi­la. Ceo članak »

Broj:
Posted in Automobili | Tagged , , | Leave a comment
Automobili

Novа hondа accord

Re­sti­li­zo­va­na hon­da ac­cord, je­dan od naj­po­pu­lar­ni­jih mo­de­la ko­ji je go­di­na­ma una­zad naj­pro­da­va­ni­ji u svom seg­men­tu u Sr­bi­ji, ima­će pre­mi­je­ru nа Sаlonu аutomobilа u Že­ne­vi u mаrtu ove go­di­ne, a od­mah na­kon to­ga i u Be­o­gra­du. Ovaj mo­del,  do­bit­nik broj­nih pre­sti­žnih na­gra­da u sve­tu,  do­bi­će po­bolj­ša­nja upra­vlji­vo­sti i spo­lja­šnjeg iz­gle­da , ali i sma­nje­nje po­tro­šnje go­ri­va i emi­si­je ga­so­va. Ceo članak »

Broj:
Posted in Automobili | Tagged , , | Leave a comment
Business Club

Marek Slačik

Iza­zo­vi fer-plej ko­mu­ni­ka­ci­ja

Pro­fe­si­o­nal­nu ka­ri­je­ru za­po­čeo je kao brend me­na­džer u kom­pa­ni­ja­ma ko­je se ba­ve pro­da­jom ro­be ši­ro­ke po­tro­šnje, po­što je di­plo­mi­rao na Eko­nom­skom fa­kul­te­tu u Pra­gu. U in­du­stri­ji mo­bil­nih te­le­ko­mu­ni­ka­ci­ja je od 2001. go­di­ne, a u Te­le­nor je do­šao iz Mic­ro­sof­ta, sa po­zi­ci­je me­na­dže­ra mo­bil­nih re­še­nja za sred­nju Evro­pu. Ceo članak »

Broj:
Piše:
Foto:
Posted in Business Club | Tagged , , | Leave a comment
Degustacije

Johann Topf Strassertal 2009

pro­iz­vo­đač: Jo­hann Topf

sor­ta: grüner vel­tli­ner

oblast: Kamp­tal

pro­ce­nat al­ko­ho­la: 12,5 %

ce­na: 1.090 di­na­ra

 

Sve­tlo­žu­te bo­je sa ze­len­ka­stim to­nov­ima. Na mi­ri­su su iz­ra­že­ne ci­tru­sne no­te, me­đu ko­ji­ma do­mi­ni­ra lajm, a pri­sut­ni su i tra­go­vi mi­ne­ral­nih no­ta. La­ga­nog je ka­rak­te­ra, sve­že, pit­ko, na uku­su ume­re­no pu­no i le­po iz­ba­lan­si­ra­no, uskla­đe­nih ki­se­li­na ko­je upot­pu­nja­va­ju uti­sak sve­ži­ne i pro­du­ža­va­ju tra­ja­nje im­pre­si­je. Za­vr­šni­ca je du­go­traj­na i in­ten­ziv­na.

 

Od­nos ce­na/kva­li­tet: 4,5

 

Broj:
Piše:
Posted in Degustacije | Tagged , | Leave a comment
Degustacije

Johann Topf Wechselberg 2009

pro­iz­vo­đač: Jo­hann Topf

sor­ta: grüner vel­tli­ner

oblast: Kamp­tal

pro­ce­nat al­ko­ho­la: 12,5 %

ce­na: 1.560 di­na­ra

 

In­ten­ziv­ni­je žu­te bo­je sa zlat­ka­stim to­no­vi­ma, vr­lo bi­stro. Mi­ris je za­čin­sko-mi­ne­ral­nog ka­rak­te­ra. U usti­ma pu­no, kre­ma­sto, ma­da voć­ni to­no­vi ni­su iz­ra­že­ni ono­li­ko ko­li­ko bi tre­ba­lo već je ukus vi­še za­čin­skog ka­rak­te­ra, sa iz­ra­že­nim no­ta­ma su­vog bi­lja. Či­ni se da je vi­no br­zo evo­lu­i­ra­lo u bo­ci.

 

Od­nos ce­na/kva­li­tet: 3,5

 

Broj:
Piše:
Posted in Degustacije | Tagged , , , | Leave a comment
Degustacije

Na Alsdann 2009

pro­iz­vo­đač: Fer­di­nand Mayr

sor­ta: grüner vel­tli­ner

oblast: Niederösterreich

pro­ce­nat al­ko­ho­la: 12,5 %

ce­na: 1.450 di­na­ra

 

Sla­ma­sto žu­te bo­je sa iz­ra­že­nim ze­le­nim to­no­vi­ma. Aro­ma­tič­no, sa do­mi­nant­nim mi­ri­som be­log vo­ća. Ume­re­nog je in­ten­zi­te­ta, na uku­su sve­že, sa le­po iz­ba­lan­si­ra­nim ki­se­li­na­ma, pri­jat­ne sla­sti, ume­re­no pu­no i du­go­traj­no. Kroz ukus se pro­vla­če ci­tru­sni to­no­vi, kao i no­te sve­žeg li­vad­skog bi­lja. La­ga­no i do­pa­dlji­vo.

 

Od­nos ce­na/kva­li­tet: 4

 

Broj:
Piše:
Posted in Degustacije | Tagged , , , , , | Leave a comment
Moj Izbor

Lena Bogdanović

Bri­tan­ci je gle­da­ju u Srp­skom fil­mu, a do­ma­ća bi­o­skop­ska pu­bli­ka uži­va u nje­noj ro­li škol­ske di­rek­tor­ke u ostva­re­nju Pla­vi voz, pra­te­ći isto­vre­me­no i njen rad na te­le­vi­zi­ji u ri­mej­ku ču­ve­ne se­ri­je za de­cu Na slo­vo, na slo­vo.

Jed­na od naj­lep­ših srp­skih glu­mi­ca Le­na Bog­da­no­vić ka­že da s ra­do­šću i po­no­som gle­da se­ri­ju prot­ka­nu ne­za­bo­rav­nim son­go­vi­ma i ge­ni­jal­nim tek­sto­vi­ma Du­ška Ra­do­vi­ća uz ko­ju se vra­ti­la u de­tinj­stvo. No, vre­me­na za opu­šta­nje, su­de­ći po nje­noj pri­či, ne­ma. Uve­li­ko spre­ma ulo­gu Ma­dam Iva­nov­ne u ko­ma­du Zoj­kin stan Mi­ha­i­la Bul­ga­ko­va. Ceo članak »

Broj:
Piše:
Foto:
Posted in Moj Izbor | Tagged , | Leave a comment
Enografija

Austrijska bela vina

U ovom bro­ju pa­žnju će­mo po­sve­ti­ti jed­nom, za nas do­sta ne­po­zna­tom, ali u sve­tu vr­lo po­pu­lar­nom i ce­nje­nom vin­skom re­gi­o­nu – Austri­ji, i to sa fo­ku­som na be­la vi­na, po ko­ji­ma je pr­ven­stve­no i po­zna­ta. Ve­ru­jem da čak i oni po­sve­će­ni i pa­si­o­ni­ra­ni lju­bi­te­lji vi­na kod nas, ko­ji po­sve­ću­ju vre­me tra­že­nju i ku­po­va­nju bo­ca do­brog šam­panj­ca, do­brih ber­bi iz Bor­doa, Bur­gun­di­je, To­ska­ne ili Pi­je­mon­tea, ret­ko ima­ju pri­li­ku da uži­va­ju u ne­kom od vi­na iz Austri­je. Ovaj če­sto ne­do­volj­no ce­njen re­gion mo­že da da sjaj­na su­va be­la vi­na, na­rav­no i slat­ka, ko­ja su iz­me­đu osta­log vr­lo za­hval­na za sla­ga­nje sa hra­nom. Mo­žda baš u to­me i le­ži raz­log nji­ho­ve sve ve­će po­pu­lar­no­sti u sve­tu. Ceo članak »

Broj:
Piše:
Foto:
Posted in Enografija | Tagged , , , | 1 Comment
Hrana i vino

Posna trpeza

Mo­že zvu­ča­ti neo­bič­no, ali po­sna hra­na ta­ko­đe mo­že bi­ti ve­o­ma za­ni­mlji­va za upa­ri­va­nje sa vi­nom. S ob­zi­rom na to da usko­ro po­či­nje pe­riod Ve­li­kog po­sta, ova će te­ma bi­ti in­te­re­sant­na svi­ma oni­ma ko­ji ne­gu­ju ovaj ver­ski obi­čaj.

U pret­hod­nim brojevima pi­sa­li smo o slju­blji­va­nju pe­nu­ša­vih vi­na sa hra­nom, pred­la­ga­li raz­li­či­te je­lov­ni­ke, neo­prav­da­no za­bo­ra­vlja­ju­ći one ko­ji po­ste, a ko­ji bi to ra­di­li uz ele­gant­nu tr­pe­zu. Mo­žda zvu­či pa­ra­dok­sal­no da post uop­šte mo­že da bu­de ­pra­ćen ele­gant­nom tr­pe­zom, ali ako bo­lje raz­mi­sli­mo ele­gant­no ni­ka­ko ne zna­či pre­o­bil­no. Ceo članak »

Posted in Hrana i vino | Tagged , , | 1 Comment
Vinoskop

Cabernet franc / kaberne fran

Ve­či­ti tre­ći

Iako su ne­ka od naj­ce­nje­ni­jih i naj­sku­pljih vi­na da­na­šnji­ce, po­put Cha­te­au Che­val Blanc ili Cha­te­au Auso­ne, u naj­bo­ljim go­di­na­ma upra­vo ba­zi­ra­na na ka­ber­ne fra­nu, u ve­ći­ni slu­ča­je­va on osta­je „tre­ća sor­ta“ u ču­ve­nim bor­do­škim ku­pa­ža­ma. Ta­kav način pri­hva­ti­li su i vi­na­ri No­vog sve­ta, te je­di­na re­gi­ja sa sort­nim vi­ni­ma od ka­ber­ne fra­na osta­je do­li­na Lo­a­re u Fran­cu­skoj. Ceo članak »

Posted in Vinoskop | Tagged , , | 2 Comments
Restorani

Nacionalna kafana Kovač

Ka­fa­na do­brih uku­sa

Po­zna­ta po kri­la­ti­ci „Jed­nom Ko­vač – uvek Ko­vač, jed­nom ka­fa­na – uvek ka­fa­na“, na­ci­o­nal­na ka­fa­na pra­vih srp­skih do­ma­ći­na ar­ha­ič­no na­zva­na Ko­vač, pra­vo je me­sto za pod­se­ća­nje na ono naj­bo­lje što Sr­bi­ja ima da po­nu­di. Sme­šte­na po sta­rim obi­ča­ji­ma po­red dru­ma, svo­jim am­bi­jen­tom, bo­ga­tom na­ci­o­nal­nom ga­stro­nom­skom po­nu­dom i po­seb­nim bal­kan­skim šme­kom vra­ća nas u dav­na vre­me­na ka­da su u „ka­fa­ne na ćo­šku“ svra­ća­li put­ni­ci na­mer­ni­ci ne bi li se okre­pi­li od na­por­nog pu­ta.

Re­dak grad­ski re­sto­ran ko­ji ima ću­mur u osnov­noj ku­hi­nji, tri sa­ča, ra­žanj sa če­ti­ri šip­ke i pu­šni­cu u let­njoj ba­šti, Ko­vač uspe­šno no­si pe­čat me­sta sa sa­vre­me­nim pri­stu­pom ugo­sti­telj­stvu, u ko­jem se na­ci­o­nal­ni spe­ci­ja­li­te­ti pri­pre­ma­ju po re­cep­tu­ri iz dav­ni­na. Ceo članak »

Posted in Restorani | Tagged , , | Leave a comment
  • Podrum Aleksić
  • VIRTUS