Broj Archives: 28

Intervju

Zoran Predin

Romantični pesnik avangarde

„Drago mi je kada u publici vidim i unuke svojih prijateljica“, rekao je na svom poslednjem koncertu u Beogradu, što možda i najbolje ilustruje profil njegove publike. A njega nema, ni po starosnom niti po bilo kom drugom kriterijumu. Ukratko, ne morate voleti nijedan žanr muzike posebno da biste razumeli poetiku slovenačkog kantautora Zorana Predina.

Da razjasnimo, njegova publika se ne meri stotinama hiljada i on ne nastupa po velikim koncertnim prostorima, ali mu je ona zato fascinantno verna. Niko ga nije napuštao ni kada je radikalno menjao stilove, jer se u svemu što je radio uvek lako mogao prepoznati njegov autorski izraz: jedan fino upakovan paket vrlo intimnih životnih priča i suptilnih emotivnih vibracija. Ceo članak »

Posted in Intervju | Tagged , , , | 1 Comment
Degustacije

Johannisberg V 2008

pro­iz­vo­đač: Weingut Johannishof

sor­ta: riesling

oblast: Rheingau

pro­ce­nat al­ko­ho­la: 9 %

ce­na: 2.180 di­na­ra

 

Zelenkastožute boje, odlične refleksije i prozirnosti. Na mirisu izražene cvetne i note petroleja,  a u pozadini se nagoveštavaju prijatni tonovi lajma i citrusa. Laganog je tela, srednje sveže i pitko, sa izraženom slašću koja delimično umanjuje intenzitet voćnih aroma. U intenzivnoj završnici izraženi su zelenčivi tonovi.

 

 

Od­nos ce­na/kva­li­tet: 3,5

Broj:
Piše:
Posted in Degustacije | Leave a comment
Degustacije

Zeltinger Himmelreich Kabinett 2008

pro­iz­vo­đač: Markus Molitor

sor­ta: riesling

oblast: Mosel

pro­ce­nat al­ko­ho­la: 10 %

ce­na: 1.400 di­na­ra

 

Slamastožute boje sa blagim zelenim tonovima sa strane, dobre refleksije, odlične bistrine i dobre pokretljivosti u čaši. Na nosu je uočljiva tipičnost rizlinga, sa izraženim cvetnim mirisom, posebno belog poljskog cveća. Nešto kasnije, atipično za rizling, javljaju se i voćne arome, naročito miris vinogradarske breskve. Ukus je nešto manje izražen, a vino je srednjeg tela, polusuvo, umerene svežine i punoće, sa lepim balansom kiselina. Završnica je herbalnog karaktera i srednjeg intenziteta.

 

Od­nos ce­na/kva­li­tet: 4

 

Broj:
Piše:
Posted in Degustacije | Leave a comment
Degustacije

Charta Riesling 2008

pro­iz­vo­đač: Weingut Johannishof

sor­ta: riesling

oblast: Rheingau

pro­ce­nat al­ko­ho­la: 11 %

ce­na: 2.065 di­na­ra

 

Slamastožute boje, sa zelenkastim tonovima, dobre refleksije, vrlo pokretljivo u čaši i izuzetno bistro. Na mirisu je izražen voćni karakter, sa notama tropskog voća, pre svega banane i manga, a kasnije se javljaju i herbalne note, kao i naznaka arome paprike. Na ukusu vrlo sveže, hrskavo i mineralno. Ima lep balans kiselina i šećera, kao i harmoničnost voćnih i cvetnih karakteristika. Vrlo postojano, prijatnog, srednje intenzivnog završetka.

 

 

Od­nos ce­na/kva­li­tet: 4,5

Broj:
Piše:
Posted in Degustacije | Leave a comment
WS preporuka

Kutjevo Traminac

Naziv vina: Kutjevo Traminac

Berba: 2009

Sorta: Kutjevački Traminac

Proizvođač: Kutjevo D.D.

Oblast: Kutjevačko vinogorje, Hrvatska

Sadržaj alkohola: 14,1 %

Vino ima svetložutu boju sa zlatnim odsjajem, odlične je bistrine. Na mirisu su izražene note vinogradarske breskve i poljskog cveća. Na nepcama je vrlo skladno, bez naglašenih kiselina ali umerene svežine, polusuvo i mekanog, srednjeg tela. Sama završnica je vrlo postojana, sa izraženim cvetno-voćnim karakterom. Služiti ga sa morskim plodovima, egzotičnim slatkastim jelima i voćnim salatama.

Tem­pe­ra­tu­ra ser­vi­ra­nja: od 8 do 10 ste­pe­ni C

Pro­seč­na ce­na u vi­no­te­ka­ma: 650 di­na­ra

Broj:
Posted in WS preporuka | Tagged , , , | Leave a comment
WS preporuka

Baron De Ley Finca Monasterio

Naziv vina: Baron De Ley Finca Monasterio

Berba: 2007

Sorta: Tempranillo 80%, Garnach 20%

Proizvođač: Baron De Ley S.A.

Oblast: Rioja,Španija

Sadržaj alkohola: 14%

Vino je intenzivne tamnocrvene boje sa ljubičastom refleksijom. Na nosu su veoma izražene kompleksne arome zrelog crnog bobičastog voća – kupine, ribizle i blage borovnice, koje su u skladu sa začinskim karakterom. Na ukusu su odmah primetni punoća tela, kompleksnost ukusa, kao i koncentrisanost voćnih aroma. Mekani tanini su fino izbalansirani sa nagoveštajima hrastovog drveta. U završnici je vrlo postojano, sa blagim nagoveštajem začinskih aroma i aroma preprženog tosta. Služiti ga sa crvenim mesima, pečenjima, jelima sa roštilja, mesom divljači i polumasnim sirevima.

Tem­pe­ra­tu­ra ser­vi­ra­nja: od 16 do 18 ste­pe­ni C

Pro­seč­na ce­na u vi­no­te­ka­ma: 2.350 di­na­ra

Broj:
Posted in WS preporuka | Tagged , , | Leave a comment
WS preporuka

Movia Sauvignon

Naziv vina: Movia Sauvignon

Berba: 2008

Sorta: Sauvignon blanc

Proizvođač: Movia

Oblast: Goriška Brda,Slovenija

Sadržaj alkohola: 12,5 %

Vino ima zlatnožutu boju sa rumenim odsjajem, a odlikuju ga punoća i težina, što je vidljivo u čaši. Na nosu su vrlo izražene cvetne note i aroma paprike, sa blagim nagoveštajem hrastovine u pozadini. Na nepcama je vrlo kompleksno – prisutni su cvetni, mineralni i tonovi zrelog ogrozda, a sva tri karaktera su lepo izbalansirana i nadovezuju se u slojevima. Na završnici je postojano, jako, puno i sveže. Lepo se slaže sa raznovrsnim jelima na bazi mesa – piletine, ćuretine, teletine, kao i sa ribljim specijalitetima – škampima, jastozima…

Tem­pe­ra­tu­ra ser­vi­ra­nja: od 10 do 12 ste­pe­ni C

Pro­seč­na ce­na u vi­no­te­ka­ma: 1.850 di­na­ra

Broj:
Posted in WS preporuka | Tagged , , , , | Leave a comment
WS preporuka

Regent Reserve

Naziv vina: Regent Reserve

Berba: 2007

Sorta: Cabernet Sauvignon 50%, Merlot 50%

Proizvođač: Podrum Aleksandrović

Oblast: Vinča-Topola,Oplenac

Sadržaj alkohola: 13,5 %

Vino ima tamnocrvenu boju sa kristalnim ljubičastim odsjajem na obodu. Na nosu se osećaju vrlo kompleksne i mirišljave voćne note crnog voća – kupine, borovnice i u pozadini stidljivo naglašenih šljiva sa finim naznakama hrastovog drveta. Na nepcama dominira voćna struktura, lepo koncentisana slast i osvežavajući tonovi koji se lepo uklapaju u glatku i mekanu taninsku strukturu. Na samom završetku odlikuju ga punoća, dugotrajnost i kompleksnost voćnog izražaja. Služiti ga sa crvenim mesima, jelima sa roštilja, posebno sa prženim mesima, polumasnim sirevima i laganim mesom divljači.

Tem­pe­ra­tu­ra ser­vi­ra­nja: od 16 do 18 ste­pe­ni C

Pro­seč­na ce­na u vi­no­te­ka­ma: 1.170 di­na­ra

Broj:
Posted in WS preporuka | Tagged , , , | Leave a comment
WS preporuka

Chateau La Grande Clotte

Naziv vina: Chateau La Grande Clotte

Berba: 2008

Sorta: Sauvignon blanc, Sauvignon gris, Semillion, Muscadet

Proizvođač: Michel Rolland

Oblast: Lussac- Saint Emilion Bordeaux, Francuska

Sadržaj alkohola: 13,5%

 

Grožđe za ovo vino dolazi iz jedinstvenog malog vinograda, površine svega jedan hektar, koji se nalazi u komuni Lussac u čuvenoj apelaciji Saint Emilion. Za proizvodnju ovoga vina koriste se rigorozne tehnike fermentacije u novim hrastovim buradima. Vino ima sjajnu, zlatnožutu boju. Aromatski sklop je vrlo kompleksan, a karakteriše ga odličan balans voćnog i cvetnog karaktera. Na nepcama je puno, harmonično i lepo zaokruženo diskretnom notom hrastovine. Završnica je voćnog karaktera, sveža i dugotrajna. Lepo se slaže sa kvalitetnom morskom ribom, plodovima mora, kao i sa belim mesima sa kremastim sosovima.

Tem­pe­ra­tu­ra ser­vi­ra­nja: od 15 do 17 ste­pe­ni C

Pro­seč­na ce­na u vi­no­te­ka­ma: 3.210 di­na­ra

Broj:
Posted in WS preporuka | Tagged | Leave a comment
Automobili

Nova Mercedes-Benz C-Klasa

Nova generacija mercedes-benz C-klase predstavlja sveobuhvatnu modernizaciju prethodne. Prednji i zadnji deo ovog najprodavanijeg modela sada imaju još upečatljiviji dizajn. Zajedno sa opcionalnim displejom visoke rezolucije u boji na instrument tabli, nova tabla sa elegantnom zrnastom površinom i ukrasnom opremom naglašava premijum karakter unutrašnjosti. Ceo članak »

Broj:
Piše:
Posted in Automobili | Tagged , , , | Leave a comment
Automobili

Peugeot 508

Peugeot 508, poslovna limuzina sa tehnologijom najnovije generacije, uglađenim izgledom i jedinstvenim doživljajem vožnje u svakom trenutku odgovara na zahteve svog vlasnika, imajući samo jedan cilj: da svaki trenutak koji se u njemu provede bude izuzetan. Ujedinjujući modele 407 i 607, peugeot je odlučio da napravi veliki automobil prijatan za vožnju. Ceo članak »

Broj:
Piše:
Posted in Automobili | Tagged , , | Leave a comment
Automobili

Honda CR-Z

Honda CR-Z (compact renaissance zero) predstavlja najnoviji korak u hondinoj strategiji da hibridne automobile približi što široj publici, i to tako što će kreirati hibride koji odgovaraju najrazličitijim potrebama i životnim stilovima. Nastalog na platformi legendarnog modela CR-X, ovaj model, osim ekoloških, karakterišu i dinamične i sportske performanse po kojima je honda prepoznatljiva. Ceo članak »

Broj:
Piše:
Posted in Automobili | Tagged , , | Leave a comment
Hoteli

Crillon le Brave

Autentični šarm Provanse

U srcu Provanse, na oko 40 kilometara od Avinjona, nalazi se slikovito selo Crillon le Brave. A u njemu, smešten na brdu i okružen vinogradima i maslinjacima, i istoimeni hotel. Vrlo komforan, sadržajan i šarmantan, može biti idealna baza tokom obilaska Provanse, jedne od najatraktivnijih regija Francuske. Ceo članak »

Posted in Hoteli | Tagged , | Leave a comment
Business Club

Veronika Puncheva

Brzi voz biznis prodaje

Veronika Puncheva, nakon šest godina provedenih u predstavništvu nemačke kompanije BASF u Sofiji, prešla je u kompaniju Metro Cash & Carry, u kojoj je već trinaest godina. Prvo u Bugarskoj, a zatim i u Ukrajini, evropskim zemljama gde je bila zadužena za nabavku prehrane, a nakon iskustava stečenih na poziciji člana Upravnog odbora u Ukrajini dolazi u Srbiju na poziciju generalnog direktora kompanije. Veronika Puncheva je već tri godine na toj funkciji, a ujedno je i prva žena predsednik Upravnog odbora kompanije Metro Cash & Carry. Ceo članak »

Broj:
Piše:
Foto:
Posted in Business Club | Tagged , , | Leave a comment
Enografija

Nemačka bela vina

Većinu ljudi kod nas, osim velikih poznavalaca, pomen Nemačke ne asocira na vrhunska vina, što je po mom mišljenju potpuno neopravdano. Nemačka je, naime, od davnina dom nekih od najboljih belih vina na svetu, istovremeno i nekih od najskupljih. Rajnski rizling, za koga slobodno možemo reći da je zaštitnik i tipičan predstavnik nemačkog vinarstva, već dugo u svetu nosi epitet „kralja belih vina“. Ova činjenica verovatno nije baš poznata kod nas, jer se ova sorta neopravdano svrstava u red vina slabijeg kvaliteta i cenovnog ranga. Ceo članak »

Broj:
Piše:
Foto:
Posted in Enografija | Tagged , , | Leave a comment
Moj Izbor

Mina Lazarević

Iako je jedva prošlo šest meseci otkako je po treći put postala mama,  glumica Mina Lazarević radi punom parom.

U Slavija teatru trenutno igra u predstavama Ko se boji Virdžinije Vulf  i Menjamo žene, a krajem marta u Madlenijanumu je imala premijeru predstave Doručak kod Tifanija, gde je sredinom aprila, zajedno sa nekoliko kolega, održala i koncert Veče filmske muzike. Na televiziji je gledamo u novoj sezoni serije Bela lađa, a ponosna je i na svoj angažman u animiranim filmovima. Osim šezdesetak epizoda čuvenog crtaća Štrumpfovi, sinhronizovala je i animiranu seriju Veliki, veliki svet, iza kojeg stoji čuvena produkcijska kuća Džim Henson. Ceo članak »

Broj:
Piše:
Foto:
Posted in Moj Izbor | Tagged , , | Leave a comment
Putopis

Toskana, Italija

Šta sve možeš u Toskani za sedam dana

Značajna zbog istorijskih i kulturnih znamenitosti, a zanimljiva zbog jedinstvenih pejzaža i fantastične hrane i vina, Toskana je idealna turistička destinacija za ljubitelje umetnosti koji pri tom vole da uživaju i u sporom ritmu countryside i vinskog turizma. Autentični doživljaj ove italijanske regije imaćete tim više ako smeštaj pronađete u nekom manjem mestu, koja se po pravilu nalaze na vrhovima toskanskih brežuljaka, a koje će biti baza iz koje ćete obilaziti regiju. Naša preporuka su sela u oblasti Chianti, okružena fantastičnim panoramama, iz kojih krivudavi lokalni putevi vode u okolna sela i značajne gradove kao što su Firenca, Sijena, Piza, Areco…  A tu vam se vrlo lako može desiti da budete očarani patinom i jedinstvenim šarmom ove italijanske regije. Ceo članak »

Broj:
Piše:
Foto:
Posted in Putopis | Tagged , , | Leave a comment
Hrana i vino

Pačetina

Iako je veoma cenjena u svetu i smatra se vrhunskim gastronomskim ugođajem, pačetina je kod nas prilično slabo zastupljena, bar kad je o restoranima reč. Osim toga, i kada je ima na meniju, gosti se retko odlučuju za nju. Zato ću kroz ovaj mali gastronomski vodič pokušati da vam približim ovu vrstu mesa, koja se nekada smatrala „hranom bogova.“ Ceo članak »

Posted in Hrana i vino | Tagged , , , | Leave a comment
  • Vinarija Lastar
  • Podrum Aleksić
  • VIRTUS