Broj Archives: 30

Intervju

Neno Belan

U ritmu dobrih emocija

Osamdesetih na ovim prostorima širio se nov, radikalni muzički pravac koji je u sebi nosio buntovnički i dekadentni odgovor na socijalističku stvarnost tog perioda i iznedrio na beogradsku scenu Šarla akrobatu, zatim EKV, Partibrejkerse, Električni orgazam, Oktobar 1864, a u Zagrebu Azru, Haustor, Film, Prljavo kazalište… Baš u to vreme sa mora je došao jedan neobičan zvuk, potpuno drugačiji od svega tada aktuelnog. Bio je pomalo vanvremenski i delovao na prvi mah zbunjujuće, jer je u sebi nosio atmosferu šezdesetih, a sve to u vreme kada su one bile suviše blizu, da bi ponovo „ušle u modu“, a posledice grešaka nastalih u tim godinama isuviše očigledne da bi se prema njima osetila nostalgija. Ipak, ljudima se to dopalo. Simpatični momci u retro odelima i šarenim košuljama pevali su čisto ljubavne pesme i ta družina koju je predvodio Neno Belan uspela je da vrati vreme koju deceniju unazad – Đavoli su postali hit na svim žurkama u ex-Jugoslaviji.

Dvadeset i pet godina kasnije, kantautor Neno Belan sa svojim bendom Fiumensi i dalje nas, između ostalog, vraća u vreme vespi, brilijantina u kosi, mačkastih naočara, devojaka raskošnih u prsima a tesnih u struku, i sve to smešteno u ambijent – mora, kamenih plaža, galebova… Pa ko bi tome tek danas odoleo?! Ceo članak »

Posted in Intervju | Tagged | Leave a comment
WS preporuka

Pošip Marko Polo

Naziv Vina: Pošip Marko Polo

Berba: 2009

Sorta: Pošip

Proizvođač: P.Z. Pošip Čara Korčula

Oblast: Vinogorje Korčula, Hrvatska

Sadržaj Alkohola: 13,4%

 

Vino ima zlatnožutu boju i odlične je prozirnosti. Kompleksan buke bogat je aromama citrusa i kore pomorandže, kao i blagim notama meda i smokve, što je i karakteristično za njegovo poreklo. Vrlo je viskozno, a na nepcima je sočno i voćno bez previše kiselina, ali ih ima dovoljno koliko mu je potrebno da održava dobar balans strukture. Duga i perzistentna završnica je u finom skladu sa blagom gorčinom na samom kraju. Veoma pogodno za služenje uz kvalitetne bele ribe, ljuskare, sočna i kvalitetna bela mesa, ribu na žaru, a čak može da se uklopi i sa grilovanim mesom.

Tem­pe­ra­tu­ra ser­vi­ra­nja: od 10 – 12 ste­pe­ni C

Pro­seč­na ce­na u vi­no­te­ka­ma: 1.550 di­na­ra

 

Broj:
Posted in WS preporuka | Leave a comment
WS preporuka

Pino As

Naziv Vina: Pino As

Berba: 2010

Sorta: Beli Pinot, Sivi Pinot, Crni Pinot, Chardonnay

Proizvođač: Podrum Radovanović

Oblast: Krnjevo- Šumadija, Srbija

Sadržaj Alkohola: 13,2%

 

Veoma interesantno vino, svetle, skoro prozirne rozikaste boje, izuzetno bistro. Na mirisu su veoma izražene voćne i cvetne arome, sa blagom dominacijom tropskih nota koje su u finom skladu sa svežinom i stidljivim nagoveštajem koštunjavog voća. Srednjeg je tela, na ukusu puno voćnosti i svežine, veoma pitko i elegantno, sa osvežavajućom završnicom. Može se služiti i kao aperitiv, zatim uz sezonske salate, lagana bela mesa, plavu ribu i paste sa kremastim sosovima.

Tem­pe­ra­tu­ra ser­vi­ra­nja: od 9 – 11 ste­pe­ni C

Pro­seč­na ce­na u vi­no­te­ka­ma: 890 di­na­ra

 

Broj:
Posted in WS preporuka | Leave a comment
WS preporuka

Bela Voda

Naziv Vina: Bela Voda

Berba: 2009

Sorta: Vranec, Plavec

Proizvođač: Vinarska Vizba Tikveš

Oblast: Tikveško Vinogorje, Makedonija

Sadržaj Alkohola: 13,5%

 

Vino ima intezivnu crvenu boju sa svetlocrvenim odsjajem. Aromatski sklop je vrlo kompleksan, sa dominantnim notama crnog šumskog bobičastog voća. Ukus je voćnog karaktera, pun, svež i lepo izbalansiran, sa skoro zrelim taninima i privlačnim nagoveštajem čokolade u pozadini. Završnica je puna i dugotrajna. Služiti ga sa crvenim i mesom divljači, masnim i polumasnim sirevima.

Tem­pe­ra­tu­ra ser­vi­ra­nja: od 16 – 18 ste­pe­ni C

Veleprodajna cena je 1.053 dinara, a u restoranima oko 3.000 dinara (nema ga u vinotekama)

 

Broj:
Posted in WS preporuka | 4 Comments
WS preporuka

Santa Margherita

Naziv Vina: Santa Margherita

Berba: 2010

Sorta: Pinot Grigio

Proizvođač: Santa Margherita S.P.A.

Oblast: Trentino-Alto Adige, Italija

Sadržaj Alkohola: 12,5%

 

Vino je izuzetno bistro, slamastožute je boje sa odličnom refleksijom i veoma je pokretno u čaši. U vrlo mirisnom bukeu izražene su note zlatne jabuke, a na nepcima ga karakterišu svežina i odličan balans slatkih kiselina. Lepo je zaokruženo voćnim karakterom, a sama završnica je pitka, sveža i postojana. Može se služiti i kao aperitiv, a dobar par su mu morske salate, lagane paste, rižoto sa ribom i školjkama, grilovana riba i bela mesa.

Tem­pe­ra­tu­ra ser­vi­ra­nja: od 9 – 11 ste­pe­ni C

Pro­seč­na ce­na u vi­no­te­ka­ma: 1.300 di­na­ra

 

Broj:
Posted in WS preporuka | Leave a comment
WS preporuka

Rolland Mailet

Naziv Vina: Rolland Maillet

Berba: 2007

Sorta:  Merlot 75% I Cabernet Franc 25%

Proizvođač: Michel Rolland

Oblast: St. Emilion, Francuska

Sadržaj Alkohola: 13,5%

 

Vino potiče sa granice čuvenih teroara Pomerol i Saint Emilion, tačnije iz mesta zvanog Maillet, sa 3,35 hektara porodičnog imanja. Grožđe od koga je proizvedeno dolazi iz čuvenih apelacija Pomerol, Saint Emilion i Lalan de Pomerol. Ima intenzivnu rubincrvenu boju, a odlikuje ga punoća kompleksnih aroma crvenog voća. Svežeg je karaktera, vrlo intenzivno i odličnog balansa, sa mekanim i plišanim taninima. Završnica je pitka, intenzivna i postojana. Proizvodnja je limitirana na svega 15.000 boca godišnje. Služiti ga sa crvenim mesima, pastama, domaćim kuvanim jelima, blagim i polumasnim sirevima.

Tem­pe­ra­tu­ra ser­vi­ra­nja: od 15 – 17 ste­pe­ni C

Pro­seč­na ce­na u vi­no­te­ka­ma: 3.210 di­na­ra

 

Broj:
Posted in WS preporuka | Leave a comment
Degustacije

Veliko Rdeče 2004

Pro­iz­vo­đač: Movia

Sor­ta: kaberne sovinjon, merlo, pino noar

Oblast: Goriška Brda

Pro­ce­nat al­ko­ho­la: 13%

Ce­na: 3.175 di­na­ra

Žive rubincrvene boje, razvijenog bukea koji se stvara i postaje intenzivniji stajanjem na vazduhu. Na mirisu su vrlo izražene note začina i suvog voća, a na ukusu je puno, dugotrajno i kompleksno, zrelih tanina, sa pitkom završnicom začinsko-voćnog karaktera. Vino je u fazi vrhunca.

Od­nos ce­na/kva­li­tet: 4

 

Broj:
Posted in Degustacije | Leave a comment
Degustacije

Pinot Noir 2008

Pro­iz­vo­đač: Marjan Simčič

Sor­ta: pino noar

Oblast: Goriška Brda

Pro­ce­nat al­ko­ho­la: 14%

Ce­na: 2.390 di­na­ra

Rubincrvene boje karakteristične za ovu sortu, odlične bistrine. Miris je umerenog intenziteta, više začinski nego voćni, kompleksan i razvija se stajanjem na vazduhu. Umereno puno vino, prijatno, rastuće impresije. Naknadni ukus je po drvetu.

 

Od­nos ce­na/kva­li­tet: 3,5

 

Broj:
Posted in Degustacije | Leave a comment
Degustacije

Stara Brajda 2007

Pro­iz­vo­đač: Ščurek

Sor­ta: kaberne fran, kaberne sovinjon, merlo

Oblast: Goriška Brda

Pro­ce­nat al­ko­ho­la: 13,5%

Ce­na: 2.260 di­na­ra

 

Zagasite rubincrvene boje. Veoma je kompleksnog, karakterističnog začinskog mirisa koji asocira na suvu papriku i biber, dok su u pozadini prisutne note crvenog bobičastog voća i hrastovine. Na ukusu je umereno puno, lepo izbalansirano, sa dobrim taninima i prijatne svežine koja je bazirana na umerenim kiselinama.

Od­nos ce­na/kva­li­tet: 4

 

Broj:
Posted in Degustacije | Leave a comment
Automobili

Novi BMW Serije 1

Novi BMW serije 1 je jedinstvena kombinacija vrhunskog kvaliteta vožnje, estetike i inovativne tehnologije. Druga generacija nudi najmoderniji motor i tehnologiju vešanja, ekonomičniju potrošnju goriva i značajno više prostora u odnosu na svog prethodnika. Smeo, sa naglaskom na zadnjem delu, novi BMW serije 1 je zadržao sportski dizajn sa elegantnim proporcijama i površinama smelog oblika tipičnog za BMW. BMW Sport Line i BMW Urban Line predstavljaju dodatak u asortimanu, u cilju dodatne personalizacije u vidu ekskluzivnih elemenata enterijera i eksterijera i opreme. Ceo članak »

Broj:
Posted in Automobili | Tagged , , | Leave a comment
Automobili

Restilizovana Honda CR-V

Kada je honda CR-V lansirana na tržište, vrlo brzo je privukla veliku pažnju kupaca SUV vozila kojima se dopala visoka pozicija vozača, ali i izgled, stil i robusnost ovog modela. Nova, restilizovana verzija honde CR-V nastavila je ovaj uspeh zahvaljujući, pre svega, inteligentnim sistemima koji doprinose povećanoj bezbednosti, udobnosti i dinamičnosti vožnje. Ceo članak »

Broj:
Posted in Automobili | Tagged , , | Leave a comment
Hrana i vino

Obrok salata

Obično negde u rano proleće se setimo da ne bi bilo loše da povedemo računa o izgledu i zdravlju i nekako baš tada počnemo da razmišljamo o tim divnim šarenim kombinacijama, koje nam zamenjuju ceo obrok, pa ih zato i nazivamo obrok salate. Da bismo pojačali energetsku vrednost, najčešće ih kombinujemo sa nekom vrstom mesa. Ceo članak »

Posted in Hrana i vino | Tagged , | Leave a comment
Moj Izbor

Irena Blagojević

Solističkim koncertom u Domu omladine i koncertom na otvaranju Summertime jazz festivala u Sava centru, flautiskinja i autorka albuma Jutro bez ljubavi Irena Blagojević donela je pravo osveženje na domaću pop-soul-jazz scenu. Nakon spota za pesmu Gorko je slatko, u narednom periodu najavljuje snimanje spota za najlepšu baladu na albumu pod nazivom Da l’ si to ti. Ceo članak »

Broj:
Piše:
Foto:
Posted in Moj Izbor | Leave a comment
Business Club

Srđan Janićijević

Preduzetništvo plemenitih namera

Srđan Janićijević, poslovni je savetnik i generalni direktor preduzeća Komon Sens. Osnivač je Mokrogorske škole menadžmenta ali i mnogih drugih zanimljivih projekata. Po obrazovanju pravnik, sa dugogodišnjim iskustvom na vodećim upravljačkim pozicijama u različitim multinacionalnim, regionalnim i lokalnim  kompanijama širom sveta. Nakon deset godina provedenih u kompaniji Philip Morris u Lozani, Moskvi i St. Petersburgu, vratio se u Srbiju gde je tri godine proveo vodeći Coca Colu. Nakon toga pokrenuo je privatni biznis usmeren na razvoj novih poslovnih projekata. Upravljao je i procesom restrukturizacije medijske kuće Politika. Ceo članak »

Broj:
Piše:
Foto:
Posted in Business Club | Tagged , , | Leave a comment
Putopis

Šta sve možeš za sedam dana na Azurnoj obali

Mišljenja o tome šta Azurna obala nudi danas prilično su podeljena. Za jedne je ona i dalje kraljica glamura Sredozemlja, dok drugi kritikuju nekontrolisani razvoj ove oblasti koji je nastao iz pomodarstva. Kako bilo, Azurnu obalu i dalje svake godine preplavljuju milioni turista, a onima koji su istraživački orijentisani ona još uvek ume da otkrije drugo, manje komercijalno lice. Ceo članak »

Broj:
Piše:
Foto:
Posted in Putopis | Tagged , , | Leave a comment
Enografija

Slovenačka crvena vina

Iako je Slovenija uglavnom poznata po belim vinima, u vinarstvu ove zemlje danas srećemo vrlo interesantnu lepezu i crvenih vina. Ta specifičnost rezultat je proizvodnje sortnih vina od nekih internacionalnih sorti koje su inače nestandardne za dobijanje sortnih vina, a uporedo sa tim i negovanja nekoliko autohtonih sorti koje daju vrlo osobena vina. Ceo članak »

Broj:
Piše:
Foto:
Posted in Enografija | Tagged , , , , | Leave a comment
Vinske priče

Vinarija Silveri, Goriška Brda

Penušavi šmek Goriških Brda

Tokom  svog poslednjeg boravka u Sloveniji čuo sam da je baš u to vreme princ Albert od Monaka odseo u hotelu Kempinski u Portorožu i da je tražio Silveri vina. Pomislio sam, ili Albert zna nešto što ja ne znam ili ga je konobar dobro nasankao… Uglavnom, rešio sam da ispitam o čemu se tu zapravo radi. Nisam imao izbora – rano ujutru spakovao sam stvari i zaputio se u Goriška Brda, pravo u vinariju Silveri. Ceo članak »

Broj:
Piše:
Foto:
Posted in Vinske priče | Tagged , , | Leave a comment
  • Vinarija Lastar
  • Podrum Aleksić
  • VIRTUS