Mikica Petrović

/Mikica Petrović

Barske priče

Ono što karakteriše današnje trendove u koktel kulturi jeste povratak nekih zaboravljenih destilata i koktela na velika vrata, a za neke od njih već se može reći da su postali besmrtni i da su dobili svoje mesto u savremenoj opštoj kulturi. Povratak otpisanih [...]

2010-10-27T00:51:18+00:0031. 7. 2010|Kategorije: Barske Priče|Коментари су искључени на Barske priče

Karakteristike sorti belog grožđa

U ovom broju upoznaćemo se sa osnovnim karakteristikama nekoliko sorti belog grožđa, od kojih se proizvode najpopularnije vrste vina na nasem tržištu. U vinarstvu se velika pažnja poklanja poboljsanju kvaliteta sorti grožđa, a samim tim mnogo i eksperimentiše, tako da se broj sorti [...]

2010-10-27T17:30:36+00:0030. 7. 2010|Kategorije: Reč sommeliera|Коментари су искључени на Karakteristike sorti belog grožđa

Karakteristike sorti crnog grožda

Pino noar (Pinot noir) Ova čuvena sorta je zaštitni znak francuske regije Burgundije. Neka od najboljih vina koja se proizvode od ove sorte dolaze iz oblasti Cote D’Or i veoma su skupa. Ova sorta ima veoma dugu istoriju, i gajila se još u [...]

2010-10-27T18:03:46+00:0030. 7. 2010|Kategorije: Reč sommeliera|Коментари су искључени на Karakteristike sorti crnog grožda

Žestoki ukus Kariba

Na pomen Barbadosa, Kube, Jamajke, Portorika, Haitija ili Devičanskih Ostrva prvo na šta pomislimo su sunce, more, plaže i uživanje. Retko kome ce prva pomisao biti rum, iako je ovo piće značajno doprinelo popularnosti karipskih zemalja u svetu. Istorija ruma seze čak deset [...]

2010-10-27T18:19:29+00:0030. 7. 2010|Kategorije: Destilati|Коментари су искључени на Žestoki ukus Kariba

Srpska rakija – nekad i sad (II)

Novi imidž autentičnosti Jaka alkoholna pića izgubila su mistićnost koja ih je pratila vekovima, ali su poslednjih godina povratila popularnost. I jos nešto, jednako važno – karakterističnost podneblja. […]

2010-10-27T22:15:16+00:0030. 7. 2010|Kategorije: Destilati|Коментари су искључени на Srpska rakija – nekad i sad (II)

Benvenuto Brunello

Dobrodošlica jednoj precenjenoj berbi Prekrasne zidine „fortezze“ u Montalcinu i ove su godine ugostile hiljade posetilaca prezentujući brunello i rosso di Montalcino iz berbe 2003, odnosno 2006. Na žalost, nije se imalo videti ništa impresivno. Već odavno je [...]

2010-10-28T23:45:09+00:0030. 7. 2010|Kategorije: Reč sommeliera|Коментари су искључени на Benvenuto Brunello

Arome belih vina

Naše čulo mirisa utiče nam na život mnogo više nego što mislimo – preferencije, simpatije, štimung, ugodna atmosfera, prijatnost i mnogo drugih osećaja u direktnoj su vezi sa onim što mirišemo. Kod uživanja u vinu nos je verovatno od najveće važnosti. Aroma nekog [...]

2010-10-29T22:53:18+00:0015. 7. 2010|Kategorije: Reč sommeliera|Коментари су искључени на Arome belih vina

Španska magija iz tri reda buradi

Broj: Piše: Foto:

Jedinstvene arome i konstantan kvalitet, kao i vrlo interesantan istorijat njegovog nastanka, zaslužni su što je špansko pojačano vino sherry postalo jedan od najpopularnijih aperitiva, ali i dizestiva na svetu. Ne zna se tačno kada je počela proizvodnja [...]

2011-05-23T21:41:13+00:002. 7. 2010|Kategorije: Vinoskop|Коментари су искључени на Španska magija iz tri reda buradi