Foto Archives: Vladimir Antić

Enografija

Crvena vina Pijemonta

Velika planinska stopa“: otprilike tako bi glasio prevod naziva Piemonte, a onaj pravi, gurmanski i hedonistički, bio bitartufi i nebiolo, ... Ceo članak »

Posted in Enografija | Tagged , , | Leave a comment
Putopis

Šta sve možeš na Elbi za sedam dana

Iako se Napoleon nije tamo dobro proveo, Elba danas nudi zagarantovano dobar provod. Ovo prelepo italijansko ostrvo preporučujemo ljubiteljima Toskane, jer Elba je poznata i kao „Toskana na moru“.... Ceo članak »

Posted in Putopis | 1 Comment
Enografija

Grčka bela vina

Grč­ka vi­na su za ve­ći­nu lju­bi­te­lja vi­na u Sr­bi­ji uglav­nom ve­li­ka ne­po­zna­ni­ca i spa­da­ju u red ta­ko­zva­nih eg­zo­tič­nih vi­na ko­ja i ne­ma­mo baš pri­li­ku sva­ki dan da kon­zu­mi­ra­mo. Ali ... Ceo članak »

Posted in Enografija | Tagged , , | Leave a comment
Putopis

Šta sve možeš za sedam dana na Azurnoj obali

Mišljenja o tome šta Azurna obala nudi danas prilično su podeljena. Za jedne je ona i dalje kraljica glamura Sredozemlja, dok drugi kritikuju nekontrolisani razvoj ove oblasti koji je ... Ceo članak »

Posted in Putopis | Tagged , , | Leave a comment
Enografija

Slovenačka crvena vina

Iako je Slovenija uglavnom poznata po belim vinima, u vinarstvu ove zemlje danas srećemo vrlo interesantnu lepezu i crvenih vina. Ta specifičnost rezultat je proizvodnje sortnih vina od nekih ... Ceo članak »

Posted in Enografija | Tagged , , , , | Leave a comment
Putopis

Austrija-Italija

Šta sve možeš u Tirolu za sedam dana

Većina turista Tirol bira kao zimsku, skijašku destinaciju, ali naša preporuka je da Tirol posetite u leto ili ranu jesen. Velike ... Ceo članak »

Posted in Putopis | Leave a comment
Enografija

Nemačka bela vina

Većinu ljudi kod nas, osim velikih poznavalaca, pomen Nemačke ne asocira na vrhunska vina, što je po mom mišljenju potpuno neopravdano. Nemačka je, naime, od davnina dom nekih od ... Ceo članak »

Posted in Enografija | Tagged , , | Leave a comment
Putopis

Toskana, Italija

Šta sve možeš u Toskani za sedam dana

Značajna zbog istorijskih i kulturnih znamenitosti, a zanimljiva zbog jedinstvenih pejzaža i fantastične hrane i vina, Toskana je idealna turistička destinacija ... Ceo članak »

Posted in Putopis | Tagged , , | Leave a comment
Enografija

Austrijska bela vina

U ovom bro­ju pa­žnju će­mo po­sve­ti­ti jed­nom, za nas do­sta ne­po­zna­tom, ali u sve­tu vr­lo po­pu­lar­nom i ce­nje­nom vin­skom re­gi­o­nu – Austri­ji, i to sa fo­ku­som na be­la vi­na, po ... Ceo članak »

Posted in Enografija | Tagged , , , | 1 Comment
Vinoskop

Slatka vina

Često su pogrešno shvaćena i potcenjena. Od njih se očekuje samo da budu tiha i neprimetna pratnja čokoladnom sufleu, krem bruleu ili nekom slično dezertu. Međutim, istina je prilično drugačija; ... Ceo članak »

Posted in Vinoskop | Tagged , , | 5 Comments
Vinoskop

Roze vina

Bilo da je rosé, rosado u Španiji, rosato u Italiji ili blush, kako ga nazivaju Amerikanci, svi ovi termini odnose se na roze vina. Zahvaljujući svojoj jednostavnosti, ... Ceo članak »

Posted in Vinoskop | Tagged , , | Leave a comment
Enografija

Kalifornijska crvena vina

Iako nijednom rečju ne želim da potcenim kvalitet i stil belih vina Kalifornije (ne zaboravimo Chateau Montelena Chardonnay), ipak su crvena vina ono što u pravom svetlu predstavlja kalifornijski ... Ceo članak »

Posted in Enografija | Tagged , , | Leave a comment
Hrana i vino

Rečna riba

Pošto sam slatkovodnu ili rečnu ribu već opisao kada sam pisao o morskoj, i tada razvrstao ribe po masnoćama na plavu i belu, za tim više nema potrebe. Zato ... Ceo članak »

Posted in Hrana i vino | Tagged , | Leave a comment
Vinoskop

Kloniranje u vinogradima

Vinograd

Nepobitna je činjenica da se od lošeg grožđa ne može proizvesti dobro vino! Ali, sa velikom tačnošću (preciznošću) moze se reći da najbolje grožđe dolazi sa najboljih čokota.

Proizvodači ... Ceo članak »

Posted in Vinoskop | Comments closed
Reč sommeliera

Biti sommelier

Sommelier

“Ja sam, znate, sommelier i vino je sigurno u redu”, bila je izjava čoveka u restoranu kada sam hteo da vratim bocu koja je, kako se kaže, već dala

... Ceo članak »
Posted in Reč sommeliera | Tagged , , | Comments closed
Reč sommeliera

Arome crvenih vina

Rec

Sigurno ste se ponekad zapitali, slušajući kako neki poznavaoci opisuju vino, odakle im sve te reči i opisi i kako uopšte nalaze takve asocijacije u vezi sa mirisima i ... Ceo članak »

Posted in Reč sommeliera | Comments closed
Vinske priče

Michel Rolland

Michel Rolland

Najpoznatiji enolog-konsultant na svetu

“Vino se proizvodi za ljude i poenta je u tome da se ona dobro prodaju. Vino je posao i ja želim da proizvodim vino koje ... Ceo članak »

Posted in Vinske priče | Comments closed
Vinoskop

Činioci koji uslovljavaju kvalitet grožđa (II)

Cinioci

Teroar vs. klimatski faktori

Opisujući niz činioca koji posredno ili neposredno utiču na dinamiku promene posmatranih parametara u grožđu, njihovu sintezu i modifikaciju, kao i prelazak u vino kao ... Ceo članak »

Posted in Vinoskop | Comments closed
Hrana i vino

Kavijar

Čuo sam nekoliko puta da je jastog kralj hrane i možda je to i tacno, ali ono u šta sam siguran jeste da je hrana kraljeva – kavijar. Mislim da

... Ceo članak »
Posted in Hrana i vino | Comments closed
  • Podrum Aleksić
  • VIRTUS