Miša Cilić

/Miša Cilić

enolog, istraživač na Institutu za multidisciplinarna istraživanja

Berba 2006. – Nova domaća vina

Piše: Foto:

Često ćete čuti od nekoga ko sebe smatra velikim poznavaocem vina da, kada proba vino, može da prepozna iz koje je berbe, odnosno, godine. Naravno, u velikoj većini slučajeva sve ostaje na priči, jer u istoj godini, čak i susedna vinogorja sa različitim [...]

2015-10-27T15:35:32+01:0030. 7. 2010|Kategorije: Vinoskop|Коментари су искључени на Berba 2006. – Nova domaća vina

Kreiranje stilova vina

Piše: Foto:

Proizvesti dobro vino i prodavati ga po fer ceni više nije dovoljno, jer svetsko tržište vina je „arena“ u kojoj dominantnu ulogu imaju „princip razumevanja tržišta“ i „marketinška strategija“. Proizvođači su, usled velike konkurencije i pojave vina iz Novog Sveta, sve više primorani [...]

2015-10-27T15:35:43+01:0030. 7. 2010|Kategorije: Vinoskop|Коментари су искључени на Kreiranje stilova vina

Procena kvaliteta vina

Svedoci smo ubrzanog razvoja svetskog tržista vina – svakodnevno novi brendovi u ponudi, nove zemlje kao proizvođači, hiljade etiketa. Svakako je interesantno biti istraživač i probati stalno nova vina, eksperimentisati sa stilovima, regijama, tipovima vina. Međutim, javlja se [...]

2015-10-27T15:35:53+01:0030. 7. 2010|Kategorije: Vinoskop|Коментари су искључени на Procena kvaliteta vina

Šta ponuditi Evropi

U procesu pridruživanja Srbije Evropskoj zajednici neophodno je usaglašavanje zakona i regulativa, te i onih koji se direktno tiču vinogradarstva i vinarstva. Skorašnje odobrenje za izvoz dodatnih 8.000 hektolitara vina u zemlje EU, bilo je povod za mnoga [...]

2018-11-25T15:00:02+01:0030. 7. 2010|Kategorije: Vinoskop|Коментари су искључени на Šta ponuditi Evropi

Renesansa šampanjca

Broj: Piše: Foto:

Kako bi odgovorili na povećanu potražnju, uslovljenu sve većom popularnošću na stranim tržištima, proizvođačima šampanjca je ove godine omogućeno da povećaju rod grožđa u vinogradu, ne bi li proizveli dovoljne zalihe vina i spokojno sačekali planirano prosirenje vinogradarskih [...]

2011-12-20T14:19:22+01:0030. 7. 2010|Kategorije: Vinske priče|Коментари су искључени на Renesansa šampanjca

Srpska rakija – nekad i sad (I)

Ako na Francusku asocira konjak, a na Škotsku viski, i ako je sinonim za Meksiko tekila, a za Karibe rum, onda je Srbija zemlja rakije. Kada su Srbi počeli da peku rakiju ne zna se pouzdano, ali je to sigurno bilo onih davnih [...]

2010-10-27T22:11:32+01:0030. 7. 2010|Kategorije: Destilati|Коментари су искључени на Srpska rakija – nekad i sad (I)

Srpska rakija – nekad i sad (II)

Novi imidž autentičnosti Jaka alkoholna pića izgubila su mistićnost koja ih je pratila vekovima, ali su poslednjih godina povratila popularnost. I jos nešto, jednako važno – karakterističnost podneblja. […]

2010-10-27T22:15:16+01:0030. 7. 2010|Kategorije: Destilati|Коментари су искључени на Srpska rakija – nekad i sad (II)

Barik vina

Prefinjene arome drveta U poslednje dve decenije ponovo su otkrivene mnogobrojne prednosti sazrevanja vina u drvenim sudovima, a upotreba buradi postaje najižrazeniji trend u vinarskom svetu. Uticaj drveta na vino ima viseštruki značaj, te se drvo trenutno smatra [...]

2015-10-27T15:36:12+01:0030. 7. 2010|Kategorije: Vinoskop|Коментари су искључени на Barik vina

Petit Verdot

Broj: Piše: Foto:

Zaboravljeni bordoski začin   Petit verdot je autohtona sorta zapadnog dela bordoske vinogradarske regije, gajena u Medoku mnogo pre kabernea. Jedna je od pet tradicionalnih crnih sorti grožđa pomenutih vinogorja, ali je, kao i malbec, petit verdot vremenom [...]

2011-10-05T10:33:18+01:0030. 7. 2010|Kategorije: Vinoskop|Коментари су искључени на Petit Verdot
Prikaži još članaka
Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Za više informacija pogledajte stranu Politika privatnosti. Zatvori