Miša Cilić

enolog, istraživač na Institutu za multidisciplinarna istraživanja

Berba 2006. – Nova domaća vina

Piše: Foto:

Često ćete čuti od nekoga ko sebe smatra velikim poznavaocem vina da, kada proba vino, može da prepozna iz koje je berbe, odnosno, godine. Naravno, u velikoj većini slučajeva sve ostaje na priči, jer u istoj godini, čak i susedna vinogorja sa različitim [...]

2015-10-27T15:35:32+01:0030. 7. 2010|Categories: Vinoskop|Коментари су искључени на Berba 2006. – Nova domaća vina

Kreiranje stilova vina

Piše: Foto:

Proizvesti dobro vino i prodavati ga po fer ceni više nije dovoljno, jer svetsko tržište vina je „arena“ u kojoj dominantnu ulogu imaju „princip razumevanja tržišta“ i „marketinška strategija“. Proizvođači su, usled velike konkurencije i pojave vina iz Novog Sveta, sve više primorani [...]

2015-10-27T15:35:43+01:0030. 7. 2010|Categories: Vinoskop|Коментари су искључени на Kreiranje stilova vina

Procena kvaliteta vina

Svedoci smo ubrzanog razvoja svetskog tržista vina – svakodnevno novi brendovi u ponudi, nove zemlje kao proizvođači, hiljade etiketa. Svakako je interesantno biti istraživač i probati stalno nova vina, eksperimentisati sa stilovima, regijama, tipovima vina. Međutim, javlja se [...]

2015-10-27T15:35:53+01:0030. 7. 2010|Categories: Vinoskop|Коментари су искључени на Procena kvaliteta vina

Šta ponuditi Evropi

U procesu pridruživanja Srbije Evropskoj zajednici neophodno je usaglašavanje zakona i regulativa, te i onih koji se direktno tiču vinogradarstva i vinarstva. Skorašnje odobrenje za izvoz dodatnih 8.000 hektolitara vina u zemlje EU, bilo je povod za mnoga [...]

2018-11-25T15:00:02+01:0030. 7. 2010|Categories: Vinoskop|Коментари су искључени на Šta ponuditi Evropi

Renesansa šampanjca

Broj: Piše: Foto:

Kako bi odgovorili na povećanu potražnju, uslovljenu sve većom popularnošću na stranim tržištima, proizvođačima šampanjca je ove godine omogućeno da povećaju rod grožđa u vinogradu, ne bi li proizveli dovoljne zalihe vina i spokojno sačekali planirano prosirenje vinogradarskih [...]

2011-12-20T14:19:22+01:0030. 7. 2010|Categories: Vinske priče|Коментари су искључени на Renesansa šampanjca

Srpska rakija – nekad i sad (I)

Ako na Francusku asocira konjak, a na Škotsku viski, i ako je sinonim za Meksiko tekila, a za Karibe rum, onda je Srbija zemlja rakije. Kada su Srbi počeli da peku rakiju ne zna se pouzdano, ali je to sigurno bilo onih davnih [...]

2010-10-27T22:11:32+01:0030. 7. 2010|Categories: Destilati|Коментари су искључени на Srpska rakija – nekad i sad (I)

Srpska rakija – nekad i sad (II)

Novi imidž autentičnosti Jaka alkoholna pića izgubila su mistićnost koja ih je pratila vekovima, ali su poslednjih godina povratila popularnost. I jos nešto, jednako važno – karakterističnost podneblja. […]

2010-10-27T22:15:16+01:0030. 7. 2010|Categories: Destilati|Коментари су искључени на Srpska rakija – nekad i sad (II)

Barik vina

Prefinjene arome drveta U poslednje dve decenije ponovo su otkrivene mnogobrojne prednosti sazrevanja vina u drvenim sudovima, a upotreba buradi postaje najižrazeniji trend u vinarskom svetu. Uticaj drveta na vino ima viseštruki značaj, te se drvo trenutno smatra [...]

2015-10-27T15:36:12+01:0030. 7. 2010|Categories: Vinoskop|Коментари су искључени на Barik vina

Petit Verdot

Broj: Piše: Foto:

Zaboravljeni bordoski začin   Petit verdot je autohtona sorta zapadnog dela bordoske vinogradarske regije, gajena u Medoku mnogo pre kabernea. Jedna je od pet tradicionalnih crnih sorti grožđa pomenutih vinogorja, ali je, kao i malbec, petit verdot vremenom [...]

2011-10-05T10:33:18+01:0030. 7. 2010|Categories: Vinoskop|Коментари су искључени на Petit Verdot
Go to Top