Broj: Foto:

Grozničavo dobar ukus

Da nije bilo duge potrage za najboljim plantažama za proizvodnju najčistijeg i najkvalitetnijeg kinina, a koja se završila u Kongu, pitanje je da li bi danas premijum tonici Fever Tree bili jedni od najpopularnijih i najnagrađivanijih na svetu

 

Era potere za kininom

Legenda kaže da su koru „grozničavog drveta“ (fever tree) prvi put upotrebili Španci, 1630. godine u Peruu, dajući je grofici Chinchon kada je bila zaražena malarijom (koju su kolonijalci tada zvali groznica). Grofica se oporavila, a blagodeti čarobnog drveta bile su otkrivene. Nakon što se fever tree drvo proslavilo u kolonizovanom svetu, prilikom uvoženja u Englesku dobilo je novo ime – jezuitski prah.

 

Ipak, lekovita moć ovog drveta postala je poznata dvadesetih godina devetnaestog veka, kada je britanska armija, iz predostrožnosti od malarije, mešala kinin (ekstrakt iz kore „grozničavog drveta“) sa šećerom i vodom – bio je to prvi Indian Tonic Water ikada. Kasnije su mu dodali i džin, i tako je rođen džin-tonik, arhetipsko piće britanske imperije.

S obzirom na to da glavni sastojak ovog napitka dolazi iz grozničavog drveta, nastala je velika potražnja za njim, pa su stručnjaci iz Evrope pohrlili u Južnu Ameriku u potrazi za najboljim semenom. Holanđani su imali najviše sreće, poslavši britanskog istraživača Charlesa Ledgera u Peru, gde je pronašao seme koje ima osam puta više kinina od svih drugih. Holandija je tako dobila monopol na tržištu, a drvo je posađeno u Republici Kongo.

Mnogo godina kasnije, vodeći kompaniju Plymouth Gin, Charles Rolls se pridružuje Timu Warrillowu u analizi tonika koji postoje na tržištu. Otkrili su da većina tonika sadrži natrijumov benzoat (konzervans), jeftine arome pomorandže kao što je dekanal, kao i veštačke šećere, odnosno saharin. To ih je inspirisalo na osmanastomesečno putovanje, koje su započeli u britanskim biliotekama tražeći podatke o izvorima kinina pre 1620. godine. Otkrili su spektakularnu, ali zaboravljenu plantažu Charlesa Ledgera u srcu Konga. Plantaža je obnovljena i danas se na njoj ponovo proizvodi najfiniji kinin, a koji kompanija Fever Tree koristi u proizvodnji svojih prirodnih premijum tonika. Prvi Fever Tree tonik proizveden je 2005. godine i od tada u svetu tonika, a i džin-tonika, ništa više nije isto.

Era uspeha

Od osnivanja, Fever Tree tonik je dobio brojne nagrade za kvalitet, kao i priznanja kritičara, barova i gastronomskih stručnjaka. Poslednje četiri godine zaredom nagrađivani su prvim mestom #1 Best Selling and Top Trending Tonic Water u izboru asocijacije World’s 50 Best Bars, pozicionirajući se kao vodeći brend u svetu. Godine 2016. Fever Tree osvojio je nagrade Grant Thornton IPO of the Year Award i Queen’s Award for Enterprise. Takođe, tu su i nagrade od Asia’s 50 Best Bars, The Time Out Bar Awards, The CLASS Bar Awards, Tales of the Cocktail Spirited Awards and The Mixology and Australian Bartender Awards, World’s 50 Best Bars group i Australian Liquor Industry Awards. U Španiji je dobio priznanje kao najbolji tonik na španskom tržištu na takmičenju Guia Penin’s ‘Best in Class’. Fever Tree Mediterranean Tonic i Ginger Beer dobitnici su zlatne medalje Gold Awards na Sofi Awards takmičenju u USA, a Ginger Beer nagradu za Best New Product na Tales of the Cocktail – američkom premijum događaju za spiritse, dokazujući se kao pionir kako u kreiranju ukusa, tako i kvalitetu sastojaka u sektoru autentične premijum mixer kategorije.

 

Alhemiija Fever Tree tonika

KININ (KONGO): Kinin dolazi iz Konga. Kao ključni sastojak i esencija gorčine u toniku, kompanija je izabrala državu Kongo i zaboravljene plantaže koje je Charles Ledger zasadio. Ime Fever Tree odabrala je po kolonijalnom imenu drveta cinchona tree, iz čije kore se dobija najkvalitetniji kinin. Nakon brojnih istraživanja, otkrili su plantaže na granici Konga i Ruande, gde se i danas proizvodi verovatno najkvalitetniji kinin na svetu.

ZELENI ĐUMBIR (OBALA SLONOVAČE): Otkriće đumbira na Obali Slonovače bio je pravi „eureka trenutak“ za Charlesa i Tima. Kao nijedan drugi đumbir, ovaj je imao sveže arome limunove trave, dok se uljana aroma ekstrahovala odmah nakon berbe.

ĐUMBIR (NIGERIJA): Đumbir iz Nigerije je intenzivan u aromi i ukusima i vrlo je komplementaran sa svežim sokovima zelenog đumbira.

COCHIN ĐUMBIR (JUGOZAPADNA indijA): Neuobičajeno raskošan, sa zemljanim i notama koje podsećaju na čokoladu, ovaj đumbir povećava komplesknost ukusa u kombinaciji sa nigerijskim i zelenim đumbirom.

ZOVA (GLOUČESTERŠIR, ENGLESKA): Da bi dobili savršen ukus zove, izabrali su malu Gloučesteršir farmu, koja je nagrađena za najviši kvalitet zove.

‘SFUMATRICE’ LIMUNOV EKSTRAKT (SICILIJA): Neki od najlepših zasada limuna nalaze se na plodnim padinama planine Etna na Sicliji. Kompanija Fever Tree koristi limun upravo sa tih plantaža za proizvodnju ekstrakta za svoje tonike, kao što je ekstrakt visokokvalitetnog ulja iz kore limuna, dok se sfumatrice tehnika koristi za dobijanje soka iz limuna (lagano presovanje, tehnika koja se koristi u proizvodnji premijum parfema).

LIMUNOVA TRAVA I RUZMARIN (OBALE MEDITERANA):

Mediterranean Tonic sadrži razna esencijalna ulja, kao i citruse i začinsko bilje koji dolaze sa obala Mediterana. Limunova trava i ruzmarin dolaze iz Provanse i ovom toniku daju jedinstvenu floralnu aromu.

ŠEĆERNA TRSKA I VOĆNI ŠEĆER: Atipično za većinu miksera i sokova na tržištu, a koji sadrže saharin i aspartam, proizvodi Fever Tree ne sadrže veštačke zaslađivače. U svim tonicima kompanija koristi trščani šećer, dok za tonik Naturally Light koristi voćni šećer. Ovi izvori prirodnog šećera kreiraju paletu čistih ukusa, bez zamornog aftertejsta koji je tipičan za jeftine i veštačke alternative.

MEKA IZVORSKA VODA SA ELMHUSRT IZVORA: Za miksere Fever Tree koristi se izuzetno kvalitetna izvorska voda iz ruralnih krajeva u Stafordširu u Engleskoj. Sa niskim sadržajem minerala, ova voda je veoma meka, što omogućuje da se dobije nežno i prefinjeno piće. Kvalitetna karbonizacija je veoma važan korak u proizvodnji svakog miksera, pa zato kompanija to radi najboljom tehnologijom, zahvaljujući kojoj nastaju mali i elegantni mehurići koji kreiraju prefinjenu završnicu.

 

Fever Tree portfolio:

  • Indian Tonic Water
  • Naturally Light Tonic Water
  • Mediterranean Tonic Water
  • Elderflower Tonic Water
  • Aromatic Tonic Water
  • Clementine & Cinnamon Tonic Water
  • Sicilian Lemon Tonic
  • Premium Soda Water
  • Sicilian Lemonade
  • Madagascan Cola
  • Ginger Ale
  • Spiced Orange Ginger Ale
  • Smoky Ginger Ale
  • Ginger Beer
  • Naturally Light Ginger Beer