Broj: Piše:

Pre nešto manje od pola veka počela je ova priča o prijateljstvu i vinu, koja je krunisana danas širom sveta poznatim vinom. Opus One, vino u kojem su se spojili moderna tehnologija i francuska tradicija, jedan je od dragulja kalifornijskog vinarstva.

Sve je pocelo 1970. godine na Havajima, gde su se prvi put susreli nekada veliki neprijatelji – sa jedne strane predstavnik svega tradicionalnog u vinarstvu, baron Filip de Rotsild (Philippe de Rothschild), inače vlasnik dva dragulja Bordoa, Chateau Lafitte i Chateau Mouton Rothschild, a sa druge strane veliki majstor vina, čovek koji je uveo mnoge nove tehnike u vinarstvu, kalifornijski vinar Robert Mondavi (Robert Mondavi). Ideja o saradnji materijalizovana je 1976. godine, kada je u Parizu održana poznata proba vina na slepo (blind taste). Tada je kalifornijski sardone (chardonnay) Chateau Montelena odneo ubedljivu pobedu nad velikim sardoneima Burgundije. To je bio signal baronu Rotsildu da je vreme za ostvarenje jedne velike ideje i spajanje starog i novog sveta vina. Usledio je njegov poziv Mondaviju da ga poseti u Bordou, i svega sat vremena bilo je potrebno da se prva skica njihovog plana uoblici.

Samo godinu dana kasnije, 1979, vinar satoa Mouton Rothschild, Lusien Sino i Robertov sin Timoti napravili su prvo zajedničko vino u vinariji Roberta Mondavija. Ta godina može da se uzme kao datum rođenja još jednog prvog roda Bordoa, ali ovoga puta na obroncima vinogorja Nappa Valley u Kaliforniji. Već sledeće godine Robert Mondavi i baron Filip de Rotsild iznenadili su ceo svet zvaničnom objavom svoje saradnje.

Ime Opus One nastalo je kao plod njihove zajedničke želje da naziv vina nosi latinsko poreklo, koje bi mu omogućilo lakše raspoznavanje u celom svetu. Baron Rotsild izabrao je reč opus, tradicionalni muzički izraz koji označava prvo umetničko delo kompozitora, a dva dana kasnije dodata je reč one.

Kada je 1988. g. baron Filip de Rotsild preminuo u Francuskoj, u 86. godini zivota, njegova kćerka baronesa Filipina de Rotsild (Philippine de Rothschild) preuzima brigu o dva prva roda Bordoa i kompletnoj vinariji.

Vinarija „Opus one“ nalazi se u najpoznatijoj vinskoj oblasti u SAD-u, u Nappa Valley u Kaliforniji, i jedna je od vodećih vinarija u svetu. Osnovna karakteristika njihovog načina proizvodnje vina jeste spoj najmodernijih tehnika u vinarstvu i tradicije Bordoa, čije izuzetne rezultate imamo priliku da pratimo već decenijama.Velika prednost ove vinarije jeste i u tome što je svim svojim kapacitetima posvećena stvaranju samo jedne vrste vina, što omogućuje konstantan napredak u kvalitetu.

Grožđe se sortira ručno, a zahvaljujući savremenim tehnološkim rešenjima iz bobica se izvlaći maksimum aroma i boja. Nakon proizvodnje vino odležava u buradima od novog francuskog hrasta oko 18 meseci, a sredinom procesa odležavanja obavlja se filtriranje tradicionalnom metodom – sveže belance jajeta se umuti i doda se vinu u buretu. Kako belance ima moć vezivanja najsitnijih čestica za sebe, vino postaje apsolutno čisto i polirano. Godišnja proizvodnja vina u vinariji „Opus One“ iznosi oko 90.000 boca godišnje, a trenutno se na tržistu može pronaći vino iz 2002. godine i starije.

Opus One je crveno, elegantno, harmonično i puno vino, sa izrazenom aromom zrele višnje i borovnice, obrisima vanile, dok se mirisi tamnog voća i crne čokolade dugo zadržavaju. Opus One dobija se kupazom nekoliko sorti vina, i to po originalnoj recepturi koja je preneta iz Bordoa. Odnos zastupljenosti sorti varira, ali je uvek veoma sličan standardnom: cabernet sauvignon 87%, merlot 6%, cabernet franc 2%, malbec 3% i petit verdot 2%.