Broj: Piše:

Odmah nakon nedavnog pojavljivanja na srpskom tržištu vinarija Lakićević postala je vruća tema među onim verziranijim poznavaocima vina. Pozicionirana u višem cenovnom rangu, stilski neobična i zanimljivog sortimenta u kojem je i jedna vrlo retka sorta, paleta vrhunskih vina ove vinarije iz Leposavića zaslužila je aplauz. Naročito za kreativnost, ali svakako i za kvalitet.

 

Upupa

Sorta: tamjanika

Berba: 2021.

Alkohol: 12%

Pokazna vežba za one koji bi da naprave malo hrabriji otklon od očekivanog. Lagana i elegantna, ova tamjanika već na mirisu a kasnije i na ukusu pokazuje priličnu atipičnost i umesto onih intenzivnoslasnih cvetno-voćnih nota nudi paletu delikatnih aroma latica ruže, zove, bergamota, limuna, lajma i nektarine. Vrlo sveže kiseline, opet ne baš tako čest slučaj kod tamjanike, čini ovo vino osvežavajućim i vode ukuse u prijatnu završnicu citrusnog karaktera u kojoj dominira nota lajma. U slučaju ovog vina, bira se između očekivanog i nečeg potpuno drugačijeg, pa recimo da je to izbor za one slobodnijeg, otvorenijeg duha i ukusa i to naročito kao letnji aperitiv. Vino za lagane teme i lagane note.

Sauvignon blanc

Berba: 2020.

Procenat alkohola: 12,5%.

Lakićević se i u ovom slučaju odlučio za nešto drugačiji pristup, ne sledeći stil intenzivno aromatičnih „novozelandskih“ sovinjona. Ovo vino prvenstveno odlikuje odličan balans svežine i blagog kremastog karaktera, dobijenog nakon odležavanja vina na talogu kvasaca. Ne previše aromatično, vrlo jasnih „sovinjonskih“ nota trave, paprati, ogrozda, kore limuna, zelene jabuke i breskve, fino miksovih sa aromama biskvita i pečenog lešnika. Umereno punog tela, svežih i dobro integrisanih kiselina, prilično postojanog ukusa i intenzivne završnice. Iako staro četiri godine, opet atipično za sovinjone, u odličnoj je kondiciji i moglo bi da potraje u dobroj formi još nekoliko sezona. Vino za ljubitelje malo čvršćih, karakternijih sovinjona.  Vino all season, u trenucima pojačane mentalne aktivnosti kao dobar stimulans.

Picus

Sorta: chardonnay, 30% vina fermentisalo u burićima

Berba: 2019.

Alkohol: 13 %

Ako volite burgundski stil šardonea, a niste spremni da izdvajate ozbijne sume novca, onda ne morate ići u Maconnais, južni region Burgundije, jer je Lakićevićev šardone urađen upravo u tom stilu – aromatska lepeza nudi pregršt zrelih nota žute jabuke, limuna, ananasa, marakuje i nektarine uz primamljivu notu kamilice i prodimljen ton sa aromama vanile, pečenog lešnika i karanfilića, potekao od hrastovih burića. Vrlo sveže kiseline lepo se provlače kroz kremast karakter ovog šardonea punijeg tela, u čijem ukusu dominiraju tonovi citrusi, tropskog voća i mineralnost, a dugu završnicu krase primamjive note bele trešnje i kajsije. „Vino sa potencijalom“, može se očekivati da će za koju godinu biti u još boljem izdanju. Jesenje-zimski beli partner teletine ispod sača ili neke malo ozbiljnije knjige.

Cuvee  No 1 Oriolus

Sorta: chardonnay, sauvignon blanc, solaris, riesling

Berba: 2020.

Alkohol: 12%

Elegantno vino nežne teksture, prilično kompleksnih, čistih aroma u kojima se fino razaznaju uticaji svake od sorti. Arome žute jabuke i kruške, bosiljka, limuna, zove i mente ustupaju mesto zrelijim tonovima kajsije, nektarine, dunje i marakuje na ukusu, oivičenim diskretnom notom kroasana i korice hleba. Kroz lagano telo ovog pitkog vina lepršaju izražene, sočne kiseline, čineći ga osvežavajućim i dajući zrelim ukusima zavodljivu notu lakoće. Izuzetno prijatne, vrlo intenzivne završnice voćno-mineralnog karaktera, može da zadovolji ukus šireg spektra publike. Ukratko, vino u kojem nije teško pronaći nešto za sebe. Proleće-leto-jesen i radost, to bi bio savršen koncept za ovo vino.

Cuvee Alcedo

Sorta: grenache blanc, sauvignon blanc, riesling

Berba: 2021.

Procenat alkohola: 12%.

Interesantan spoj punoće grenaša, sovinjonskih aroma i sočnih rizlingovih kiselina. Deluje kao mala vrteška, u kojoj se u krug smenjuju delikatne arome belog cveća, zelene kruške i jabuke, limuna i nektarine. Umirenih, prijatnih kiselina i umereno punog tela, vino kome ne manjka integriteta. Ovo vino prvenstveno karakteriše prilična prilagodljivost velikom spektru jela, što bi se reklo, reč je o jednom pravom gastronomskom vinu. Postojanog ukusa i pitke završnice sa dominantnom notom ananasa, moglo bi da bude odličan izbor uz rečnu ribu, obrok salate, paste sa belim sosovima, voćne desete… Leto, blizina vode, popodnevni ručak sa prijateljima… to bi bio idealan scenario za nastup ovog vina.

Solaris

Berba: 2022.

Procenat alkohola: 13,5%.

Vino za one najhrabrije, a u ovom slučaju eksperiment se i te kako isplatio. Nešto intenzivnije limun žute boje i vrlo specifičnog, krajnje neočekivanog aromatskog profila u kojem se prepoznaju jasne note peršuna, mente, belog bibera, zrele dunje, kruške, suve kajsije i petroleja. Vrlo sveže i sočne kiseline podsećaju na izraz dobrih rizlinga iz nemačkog Rheingaua, što mu u kombinaciji sa punim telom i blagom kremastom teksturom daje vrlo autentičan izraz. Intenzivnog, kompleksnog ukusa i duge, prijatne završnice sa zavodljivom notom slatkog od dunja. Iako je rizling jedan od predaka ove sorte, solaris ni izbliza nije tako poznat na svetskom tržištu, miljama daleko od toga. Pa eto, možda je upravo ovo vino šansa da nađete svog tajnog favorita, a  ako se nađete u društvu vinskih snobova, uvek vam može poslužiti kao „kec iz rukava“. Kad god i kako god, po nahođenju, ovo vino uklopiće se u datu situaciju. Vrlo inspiratvno…

Slobodanka – Ice wine

Sorta: tamjanika

Berba: 2019.

Procenat alkohola: 14 %.

Tamjanika u punom aromatskom zamahu, u kojem se lako prepoznaju intenzivni i raskošni, čisti mirisi ruže, zove, kompota od jabuka, žute kruške, slatkog od dunja, džema od kajsija, cveta orlovi nokti. Kompleksnost se pojačava na ukusu, gde u igru ulaze i note badema i kore limuna. Sočna slast ovog slatkog vina je u dobrom balansu sa prijatnim kiselinama, što ga čini vrlo pitkim uprkos velikoj količini šećera. Punijeg tela, vrlo intenzivne i duge završnice zrelog voćnog karaktera. Samostalno ili uz neki desert sa voćem, voćnu salatu, svakako dobro rashlađeno; čista romantika, neki klasik Barry Whitea, letnje veče… tako zvuči ovo vino.

Merula Cuvee No 5

(cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, malbec, sangiovese)

Odležavanje: 18 meseci francuski barik burići.

Berba: 2020.

Procenat alkohola 13%.

Zrele i jasne arome crne trešnje, likeraste višnje i kupine, pa crnog bibera, tosta, dima i karanfilića prave fini uvod za notu zrele borovnice koja se pojavljuje na ukusu. Lep voćni izraz, sveže kiseline i mekani tanini čine ovo vino vrlo pitkim. Elegantno, nežne teksture i vrlo postojane završnice zrelog voćno-začinskog karaktera. Lep uticaj drveta nakon godinu i po odležavanja u francuskim burićima već je sad lepo integrisan, a očekuje se još veća kompleksnost u narednih nekoliko godina. Širok spektar jela od mesa ili paleta sireva, pa čak i neki desert sa šumskim voće ili, što da ne i čokoladom; pozitivna energija, vesele teme, za trenutke opuštanja. Ako već ne možete da sačekate jesen i nove serije, ne oklevajte sa ovim vinom. Prijaće mu i letnji sumrak, u prirodi. Crvena all season verzija.