Naslovna stranaU novom broju:

  • Intervju: Vlatko Stefanovski
  • Slaganje hrane i vina: Biftek
  • Najbolje vinarije u regionu – Trapan
  • Wine & food: Komplikovan Zaplet
  • Činioci koji uslovljavaju kvalitet grožđa
  • Business club: Savet eksperta
  • Moj izbor:Ana Stanić

Vlatko Stefanovski

Intervju: Vlatko Stefanovski
ISTRAŽIVAČ DUBINA TRADICIJE

Bilo je očigledno da Vlatko Stefanovski nije veliki fan foto-snimanja. Ima i druga posla, vremenom su mu oči postale preosetljive na jako svetlo reflektora i bliceva, a malo mu je i neprijatno iz nekog razloga, kao da se stidi. I čega se setio da mu bude manje loše? Odjurio je u svoju sobu i iz nje se uskoro pojavio drugi čovek – prirodan, opušten, fokusiranog pogleda. U čemu je bila razlika? Pa – uzeo je gitaru. I odjednom je sve bilo lakše. U pauzama, dok smo premeštali svetlo i menjali pozicije, zgranuto sam shvatao kako uopšte ne vidim njegove prste zbog brzine kojom lete po vratu i žicama crnog fendera. Sklopi čovek oči, zamišlja zvuk pošto nije uključen u pojačalo, i sve, pa i hiljadu i prvi foto-sešn, ima neki smisao. Više…

 

 

BiftekSlaganje hrane i vina: Biftek

Bez obzira na to da li ste ušli u restoran nacionalne ili internacionalne kuhinje, namirnica koju ćete uvek naći u jelovniku jeste biftek. Goveđi file najmekše je i najkvalitetnije crveno meso, što biftek čini toliko cenjenim jelom. Osim toga, izuzetno je zahtevan za slaganje sa vinom – ali, ukoliko odaberete odgovarajuće vino, onda to može biti zaista spektakularna harmonija ukusa. Više…

VinarijaNajbolje vinarije u regionu

PREDSTAVLJAMO VINARIJE IZ KNJIGE TOP 50 VINARIJA EX-YU, DRUGE SPECIJALNE PUBLIKACIJE MAGAZINA WINE STYLE

 

 

TRAPAN

 

Istarska malvazija odavno je postala poznat vinski brend, ne samo u regionu. A Bruno Trapan, jedan od predvodnika novog talasa istarskog vinarstva, predstavlja je u svom najboljem svetlu  – svežu, laganu, lako prijemčivu, ali u jednom modernom izdanju, odlično prilagođenom zahtevima savremene publike:

„Neki doživljaji su kao vetar… bez granica. A bavljenje vinarstvom je vrhunski doživljaj“. Više…


ZapletWine & food: Komplikovan Zaplet

 

Taj jezik se prvo marinira, ali danima. Posle se sprema i služi na brusketima, kao predjelo. Nije blag, daleko od toga, ukusi se ne smenjuju, već su stopljeni sa teksturom zalogaja u jedan, ali taj jezik… Taj jedan ukus je nešto što vam se odavno nije dogodilo. To je ukus koji nikada ranije niste osetili, a prosto znate da je trebalo. Znate da ćete ga upamtiti. Kao kad čujete pesmu koju posle ponovo slušate do kraja života. Pogođen ukus. Pogođena pesma. Više…

GrozdjeČinioci koji uslovljavaju kvalitet grožđa

Decenijama se vodi polemika o tome koji činioci su najbitniji za kvalitet grožđa, odnosno vina. Predstavnici evropskog vinogradarstva, odnosno „starog vinskog sveta“, stalno ističu lokaciju na kojoj se gaji loza kao presudnu za klasifikaciju vina po kvalitetu, pozivajući se na dvo milenijumsko iskustvo i vraćajući se u doba Rimljana. Najjače dokaze i objašnjenje teroara  povlače iz Francuskog zavoda za zaštitu geografskog porekla, iza kojeg stoji viševekovna tradicija i iskustvo spajanja sorti loze sa podnebljem. Kritičari iz Novog sveta često opisuju teroar (terroir) kao naučno nedokazan i u službi samog sebe. Za njih, on je samo sredstvo zahvaljujući kojem neki proizvođači iz Starog sveta uspevaju da postave neke norme, ekskluzivne franšize… i steknu ekonomski primat. Zbog toga i ne iznenađuje  aktuelnost debate o korelaciji teroar vs. klimatski uslovi, kao i specifičnim karakteristikama vina između proizvođača takozvanog Starog (Evropa) i Novog vinskog sveta (USA, Australija, Južna Afrika, Latinska Amerika). Više…

LabusBusiness club: Savet eksperta
BANKARSTVO SA STILOM

 

Doktor ekonomskih nauka, profesor političke ekonomije na Pravnom fakultetu u Beogradu, u svom akademskom radu najviše se bavio pitanjima iz oblasti makroekonomije, međunarodne trgovine, tranzicije i privatizacije, kao i korporativnim upravljanjem. Bio je i predavač na Univerzitetu u Kornelu u SAD. Miroljub Labus za sobom ima i bogatu političku karijeru – bio je potpredsednik Demokratske stranke, predsednik G 17 plus, potpredsednik Savezne vlade, kao i ministar za međunarodnu ekonomiju i potpredsednik Vlade Republike Srbije, a i guverner države u Svetskoj banci i Evropskoj banci za obnovu i razvoj. U novembru 2007. godine osnovao je konsultantsku firmu Belox Advisory Services. Više…

Ana StanicMoj izbor:Ana Stanić
pevačica i kompozitor

Iako je uložila mnogo truda oko poslednjeg albuma Sudar, kantautorka Ana Stanić ne misli na odmor. Ovih dana proprema beogradski  koncert koji je zakazan za proleće, a sve slobodno vreme koristi da otputuje negde ili da sa prijateljima uživa u nekom od beogradskih kutaka. Više…