Broj:

DEGUSTACIJA PREMIJUM VINA ŠPANIJE

Krajem novembra u Trgovinskom odeljenju Ambasade Španije održana je degustacija pažljivo odabranih španskih vina. Naime, devet inovativnih, premiјum i butik španskih vinarija predstavilo je svoja vina srpskim uvoznicima i vinskim profesionalcima.

Vinsko putovanje počelo je iz srca Penedesa, odakle je vinarija Mastinell, koja je predstavila svoju organsku extra brut cavu Cristina, koja je tek nedavno izašla iz podruma, nakon pet godina odležavanja na kvascima. Potom, iz kuće Juve & Camps na degustacionom postolju pojavila se jedna šarmantna brut cavagran reserva, koja je nakon 54 meseca odležavanja u boci u potpunosti potvrdila zašto ovu vinariju smatraju jednom od najznačajnijih proizvođača premium cava u ovoj regiji. Španska vinska povorka nastavila je putovanje ka Ruedi – i to kroz vreme – čak više od 150 godina unazad, kako bi  se degustirao verdejo iz najstarijeg vinograda ove regije, vino Finca de Saltamontes iz vinarije Javier Sanz od grožđa sa čokota zasađenih davne 1863. godine.

Nakon ovog vinskog rariteteta, na red su stigla crvena vina i uspon na 1373 metara nadmorske visine, gde se i nalaze najviši vinogradi u kontinentalnoj Evropi, u vlasništvu vinarije Alto de Inazares. Ova „odbegla“ vinarija, premda se geografski nalazi u Mursiji, ne vodi se ni pod jednom oznakom geografskog porekla, jer je svoje vinograde posadila na nadmorskim visinama koje se protežu iznad do sada klasifikovanih vinogorja. Monastrell iz 2020, koji je ovom prilikom prezentovan, pokazao je nesvakidašnju svežinu za ovu sortu. Potom je predstavljeno vino Inici (D.O. Conca de Barberà), vinarije Clos Montblanc, u kojem je sažeta porodična tradicija nepromenjena već tri veka (ručna berba, uz korišćenje velikih kamenih bazena iz XVIII veka, sagrađenih kad i vinarija). Vinarija Neleman predstavila je vino Bobal Robusta (D.O. Valencia) od sorte bobal, proizvedeno od organski gajenog grožđa i bez navodnjavanja.

Na kraju putovanja, usledio je povratak klasicima. Vinarija Celler Pasanu predstavila je suštinu tradicije D.O.Q. Priorat, kroz savršeno zaokruženu kupažu sorti carinena i garnacha. Potom, sa visokih i strmih padina, i vinograda na 800−1000 metara nadmorske visine, iz D.O. Ribera del Duero predstavljen je jedinstven blend tempranilla, malbeca, merlota i cabernet sauvignona (vinarija Tomas Pistigo za ovaj blend kupažira preko 50 vina). Za kraj, takođe iz čuvene Ribere, na red je došao moćan tinto fino (tempranillo) iz 2019, vinarije Garmon Contintental.

Vina koja su prezentovana na degustaciji još uvek nema u prodaji na srpskom tržištu, ali se očekuje da će biti prilike da se i šira vinska publika upozna sa nekima od njih. Više informacija može se dobiti u Trgovinskom odeljenju Ambasade Španije.