Izbor odgovarajuće čaše za određeni tip vina samo naizgled nije toliko bitan, jer, punu aromu i ukus vina možemo osetiti isključivo ako odaberemo adekvatnu čašu.

Prikladna časa može veoma mnogo povisiti ukus i buke vina. Postoje različite veličine i oblici časa koje su dizajnirane za obična vina (bela i crvena), zatim penušava, dezertna, likorozna i fortifidovana vina. Mnogi proizvođači, poput cuvene austrijske firme „Riedel“, proizvode različite tipove časa za svaku sortu grožđa. Generalno, postoje četiri osnovna stila časa: bordeaux (za vina koja dolaze iz Bordoa – cabernet sauvignon, merlot, cabernet frank), burgundy (pinot noir), za belo vino (chardonnay…) i penusavo vino (champagne). Postoje i neke univerzalne čase koje su dobre za sve namene i koje se mogu koristiti i za bela i za crvena vina. Važno je naglasiti da čase uvek moraju da budu čiste, ispolirane i prozirne, kako bi u potpunosti mogla da se vidi bistrina, dubina i bogatstvo vina. Takve čase nikako ne bi trebalo da budu izradene od obojenog stakla, jer u tom slučaju utisak o vinu nije kompletan i realan.

Čase ovalnog oblika, recimo, u obliku kugle ili zdele, malo su prostranije od ostalih. Zahvaljujuci većoj zapremini ovakav tip časa omogucuje da se stvori dovoljno mesta u časi, kako bi vino koje se zavrti formiralo vrtlog i time što bolje razvilo svoj ukus i aromu. Veoma je bitno da rim (obod) case bude tanak, kako bi se pospešio uzitak u vinu.

Otvor čase prema rimu trebalo bi da bude uži od sredine tela čaše, da bi se aroma fokusirala prema nosu. Drska ili nogica, odnosno stopa čase, trebalo bi da bude duža, kako bi mogla da se drži u ruci. Času nikako ne bi trebalo držati za njeno telo, jer bi se u tom slučaju vino grejalo, čime bi izgubilo svoju pravu aromu i ukus. Idealna veličina, tj. zapremina časa za crvena i bela vina jeste 0,5 – 0,6 l. U ovakve čase sipa se oko 0,15 l kako bi bilo dovoljno mesta da se vino zavrti i formira vrtlog.

Penušava ili sampanj vina trebalo bi servirati u sampanj časama, koje su uske i visoke, i zapremine su 0,35 ili 0,45 l. U ovakve čase vino se sipa otprilike do jedne trećine zapremine, kako mehurići koji se nalaze u vinu ne bi isparili i time sprečili uzitak u ukusu.

Čase za dezertna ili likorozna vina su manje zapremine i njihovo telo je manje, ali stopa ili nogica je duza kako bi se časa lakše i elegantnije drzala (nikada se case ne drze za njihovo telo).

Fortifidovana (port) vina se takode služe u namenskim čašama, koje su niže i u telu i u stopi. Vino se u ovakve čase sipa otprilike do jedne trećine zapremine čase, što je oko 0,5 dcl.

Što se tiče vrste materijala od kojih su izradene, najbolje su čase od kristala, jer su manje porozne od onih koje su izradene od natrijumskog stakla. Osim toga, kristalne čase su lakše, što nam omogućuje da ih lakše držimo, a u njima se i lepše vidi odsjaj vina nego u časama od natrijumskog stakla.