Broj:

U jednoj ovako teškoj godini vina su, kao i ko zna koliko puta dosada, bila generator one preko potrebne pozitivne energije i optimizma. Domaći vinari pokazali su veliku volju da istraju u jednoj dugoj i teškoj utakmici protiv nevidljivog protivnika i zato zaslužuju ogromno poštovanje. Čak i u ovim uslovima bilo je nekih noviteta, a magazin Wine Style napravio je svoju listu srpskih vina koja su obeležila odlazeću godinu, svako na svoj način.

 

Đurđić Cabernet franc

Jedno od retkih domaćih vina od sorte kaberne fran. Malo snažnija izvedba ove sorte, kojoj ne manjka ni elegancije ni finesa, iskazuje veliki potencijal Sremskih Karlovaca za visoke domete sa kaberne franom. Za domaće uslove neobično, ali vrlo prijemčivo vino.

 

Virtus Gewurztraminer

Stilski na pola puta između onih zrelih, uljastih i onih laganijih, svežijih, ovaj gevurctraminer krasi prepoznatljiva, intenzivna aromatičnost. Ne baš rasprostranjena sorta u centralnoj Srbiji, što ovom vinu daje dodatni plus za originalnost.

 

Matalj Kremen Kamen

I dalje sinonim za premijum srpska crvena vina, ne posustaje ni u kvalitetu ni u popularnosti na tržištu. Ako su ga u početku prepoznavali samo oni malo iskusniji poznavaoci vina, sada je ovaj kaberne sovinjon postao neka vrsta mantre i među širokom publikom. Čini se, što je stariji, sve je bolji. Kad jedan vrhunski kaberne fino odleži…

 

Vladimir 1 ha

Hrabrost ovih vinskih egzibicionista krunisana je jednim od najboljih srpskih merloa. Na svega jednom hektaru vinograda ova, u pravom smislu te reči „garažna vinarija“, već svojom prvom berbom dokazala je da iz malih vinarija mogu da izlaze velika vina. Snažan, pun voćnosti i svež merlo, prošaran oštrinom dva kabernea.

 

Doja Breg

Drugu godinu zaredom pobedio na Svetskom prvenstvu u prokupcu i još oštrije opovrgao teorije da prokupac ne može da iznedri „velika vina“. Videćemo koliko daleko može da ide prokupac u Toplici, a ako vinarija Doja nastavi sa tako dobrim radom u vinogradu, biće to verovatno dalek put.

 

Stemina  Draga

Priroda se malo poigrala, grožđe se osušilo na čokotima, pa je domaće tržište postalo bogatije za jedno vino u stilu amaronea. Ozbiljna cena, ozbiljan kvalitet, preporuka za one koji vole vinske eksperimente i malo punija, jača i „džemastija“ vina.

 

Lastar Merlot-Cabernet franc

Nakon ozbiljne šetnje kroz Burgundiju, najpre belom, a kasnije i crvenom stazom, Lastar je zakoračio i u Bordo, tačnije St. Emilion, i to u crvenom koloseku. Vrlo prijatna, a ne baš skupa vožnja, istovremeno i pristupačna ulaznica u vinski svet desne obale Bordoa.

 

Cilić Morava

Nakon etabliranja u premijum segmentu vina u bordoškom stilu, Cilići su napravili zanimljiv iskorak u srpski autohtoni segment. Iako još uvek u povoju, sorta morava pokazuje u ovom vinu priličan kvalitet, što ga uz dosta svežine i lepršavosti kandiduje za jednog od letnjih favorita.

 

Radovanović Cabernet sauvignon reserve

Ove godine vinarija slavi 30 godina postojanja, jubilej vredan dubokog naklona, a ovo vino i dalje je njen zaštitni znak. Još kada se prvi put pojavilo i iscrtalo konture srpskog premijum crvenog segmenta, nije prestajalo da se razvija. Danas je to veliki srpski vinski klasik, jedan moćan i raskošan šumadijski kaberne sovinjon.

 

Bikicki Crna tamjanika

Organski, autohtono, kreativno, tako ova vinarija plovi već nekoliko godina. A od ove sorte u segmentu suvih vina tesko je naći išta, a kamoli tog kvaliteta. Čini se da je Bikicki sa crnom tamjanikom započeo jednu dugu i uzbudljivu avanturu.

 

Braća Rajković Bela 33

Na krilima legendarne Crvene 33, premijum vina ove tradicionalne vinarije, bela verzija polako je počela da dobija svoju publiku. Prvi utisci su da će crvena verzija uskoro dobiti adekvatnog partnera, što je i očekivano, s obzirom na to da Rajkovići već dugo i uspešno druguju sa tamjanikom.

 

DKS Kraj sveta belo

Iskorak ove vinarije u premijum segment, jedna moćan, rakošan barikirani šardone. Za prvu berbu više nego dobro, a kako mu i samo ime kaže, ciljevi su postavljeni visoko i to, čini se, ne bez razloga.

 

Vinarija Zvonko Bogdan Icon Campana Rubimus

Da li je kaberne sovinjonu i merlou počelo sve više da prija palićko vinogorje ili enolog Srđan Lukajić, tek ova kupaža otišla je prilično iznad i najoptimističnijih prognoza. Moć, kompleksnost i elegancija ovog vina najbolji su pokazatelji vinskom severu Bačke koliko daleko može da ode.

 

Kovačević Aurelius Edicija S

Iako se sve više posvećuje orange vinima, ova vinarija ne dopušta da njena premijum verzija klasične bordoške kupaže izgubi na kvalitetu. Naprotiv, iz godine u godinu partnerstvo kaberne sovinjona i merloa u ovoj unapređenoj verziji Aureliusa postaje sve čvršće i kompaktnije.

 

Aleksić Žuti cvet

Iako po ceni spada u kategoriju takozvanih svakodnevnih vina, sve više ga rado piju i ozbiljniji poznavaoci. Lepršavo, lagano i pozitivno, a takvi su mu i ime i etiketa, ovo vino je pokazalo da tamjanika, osim što je mirisna, može da bude i vrlo osvežavajuća.

 

Aleksandrović Trijumf Selection

Jedno od začetnika srpske vinske revolucije, ovo vino i danas drži visoku poziciju u premijum segmentu, zahvaljujući vešto uklopljenim karakteristikama sovinjon blana, rizlinga i burgundca belog. Varijacije u kvalitetu među berbama minimalne, što s obzirom na skoro tri decenije postojanja zaslužuje veliko poštovanje, a berba 2019. pokazala je koliko on visok može da bude.

 

Todorović Roze prokupac

Ne baš toliko poznata vinarija, ali ovo je jedno od retkih vina od sorte prokupac koje pokazuje svu njegovu lepršavost i onu prepoznatljivu, primamljivu voćnost. Dokaz da prokupac može lepo da pleše i u rose ritmu, lišen i najmanje doze pretencioznosti.

 

Temet Tri Morave Rose

Na prvi pogled reklo bi se da prokupac teško može da se nosi sa kaberne sovinjonom i širazom, ali ovo vino pokazuje upravo suprotno. Jedan karakteran, znalački urađen rose, koji pokazuje široku lepezu mogućnosti prokupca i njegovu veliku prilagodljivost.

 

Erdevik Omnibus Lector

Platinasta nagrada na Decanterovom ocenjivanju bila je dovoljan razlog da se šardone Omnibus Lector 2015. vinarije Erdevik nađe na našoj listi. Ozbiljno belo vino, u kojem su znalački ukomponovane sortne karakteristike šardonea sa uticajem odležavanja u drvenim burićima.