Broj:

Izražena sortna aromatika, dopunjena osvežavajućim, voćnim, sočnim i harmoničnim ukusima, daju posebnost vinima sa podneblja Barovo i Bela voda. Ove jeseni to su vrhunska vina za istinske poznavaoce.

Barovo, mesto gde su leta duga i umerena ima unikatan položaj u zagrljaju tri klime, kontinentalne, mediteranske i planinske. Baš na ovom mestu je savršeno parče zemlje gde se rađaju prefinjena teroar vina Barovo: kada kažemo teroar to podrazumeva karakterna i autentična vina sposobna da ponude ekspresiju podneblja odakle potiču. Teroar je termin koji obuhvata sve prirodne aspekte koji utiču na razvoj i plod vinove loze uključujući i nas same kao značajan faktor u prošlosti, dok današnji trendovi prepuštaju majci prirodi da unese duh i oblikuje karakter modernih vina kroz grožđe sa što manje ljudske intervencije.
„Tikveš Châteaux&Domaines“ posebnu pažnju posvećuje promociji koncepta teroara, stvarajući jedinstvena vina koja u sebi nose prepoznatljiv karakter i prave su razglednice iz vinskog zavičaja. Nove berbe iz 2017. i 2019. godine pravi su izbor za ljubitelje teroar vina.

Barovo belo berba 2019. predstavljeno je srpskoj publici koja može da se prepusti jedinstvenom bogatom ukusu sorte sauvignon blanc. Izuzetna svežina produkt je planinske klime i nadmorske visine preko 700 m, iz koje proizlaze velike dnevne temperaturne razlike. Berba je ručna, te se grožđe hladi do same prerade u podrumu, čime se zadržava svežina proizvoda. Pun ukus i intenzivne arome zrelih agruma, breskve, manga, zelenih herbalnih nota, te suptilni slatki začini i puterasti tonovi, ocrtava ovaj fume blanc kao novi stil “Novog starog sveta” sa intrigatnim skladom, elegancijom i planinskom svežinom. Sve ove odlične karakteristike ocenili su i na takmičenjima China Wine & Spirits, Mondial des Vins Extremes i Concours Mondial de Bruxelles i nagradili zlatnim medaljama.

Barovo crveno iz 2017.  raskošna je kombinacija sorti vranec i kratošija. Tamnocrvena boja i purpurna refleksija osvajaju mirisima kupine, crne trešnje, višnje, suve šljive, ali i baršunastim, zrelim taninima i završnicom koja vas na trenutak povede u šetnju do vinskog horizonta. Ovo vino je monolitne strukture oko koje su naslagani voćni slojevi koji čine svaki gutljaj zavodljivim i unikatnim. I pored toga što je vino spremno za konzumaciju može se slobodno sačuvati koja boca duže vreme zbog odličnog potencijala za dugo sazrevanje u potrazi za većom složenošću aroma i ukusa. Za vinske ljubitelje vulkanskih vina ovo je još jedno koje može da se doda na svaku listu. Naime, Mečkovac, deo položaja Barova u podzoni nudi million godina staro vulkansko skeletno tlo koje se reflektuje u vinu sa suptilnom mineralnošću, odnosno salinitetom koje podstiče percepciju voćnosti na nepcima. Ove godine Barovo crveno vino je nagrađeno na svim takmičenjima zlatnom medaljom (na Mundus Vini Spring Tasting, China Wine & Spirits, Mundus Vini Summer Tasting, Concours Mondial de Bruxelles i Mondial des Vins Extremes, dok je na Citadelles du Vin dobilo specijalno priznanje). Robert Parker je ocenio ovo vino sa 93 poena.

Bela voda belo berba iz 2019. godine kupaža je šardonea i grenache blanca koju karakteriše eksplozivan, bogat miris zrelog voća koje odležava u francuskim barik buradima. Predivna kombincija aroma ananasa, prepečenog tosta, putera, vanile i lešnika, ujedinjeno sa suptilnim notama vlažnog kamena. Izrazito punog tela, sočno, sa dugom završnicom i prijatnom bademastom gorčinom karakteristika je ovog teroar vina čija je stroga kontrola uzgoja i savršen balans vode, vetra i zemlje jednog lokaliteta. Na China Wine & Spirits Bela voda belo vino ovečano je zlatnom medaljom, a Robert Parker ga je nagradio sa 92 poena.

Bela voda crveno iz 2017. godine izuzetan kvalitet potvrđuje i ocenom od 94 poena na čuvenoj Parkerovoj skali koja ga je svrstala među najkvalitetnija vina na svetu i najprestižnija u regionu, jer je prvo i jedino vino koje je ocenjivao kritičar takve reputacije. Filip Kambi, jedan od pet vodećih svetskih enologa i jedan od kreatora crvenog vina Bela voda kaže da se ukus ovog vina ne zaboravlja i da u sebi sadrži sve karakteristike podneblja sa koga dolazi. Crveno vino Bela voda  jedinstvena je kupaža sorti vranec i plavec sa dominacijom odlično ocrtanog crnog i crvenog voća, kao i primesama kakaa i slatkih začina. Neki su se kritičari dobro dosetili pa opisali ovo vino kao tečnu bombonjeru griotte.

Tradicija, vrhunski kvalitet, snažna struktura u svakoj kapi nagrađivanih teroar vina perfektnog balansa može da se naruči. „Tikveš Châteaux&Domaines“ je početkom godine uveo mogućnost dostave za fizička i pravna lica, pozivom na broj  060 359 90 05 ili slanjem na imejl adresu m6tikves.beograd@tikves.com.mk