SVETSKI OBRISI VINA TERRASSE À L’OMBRE PREDSTAVLJENI U REGIONU

Mediji iz regiona imali su priliku da budu deo promocije vina Terrasse à l’Ombre, svojevrsnog dragulja iz kolekcije ekskluzivnih brendova Tikveš Chateaux & Domaines, koje je već na svom prvom učešću na prestižnom ocenjivanju vina Mundus Vini u Nemačkoj osvojilo dvostruku zlatnu medalju i specijalnu nagradu „Najbolje vino iz doline Rone“.

Događaj je bio vrlo interesantno koncipiran – degustacija se održavala istovremeno u Beogradu, Podgorici, Zagrebu i Banja Luci, a iz Francuske se uključio Filip Kambi, kao i enolozi koji trenutno tamo rade, pa su prisutni mogli da se druže onlajn i da razmene utiske o ovom vrhunskom, premijum vinu.

Izuzetan uspeh ovog vina, koje je deo portfolija ekskluzivnih vinskih brendova Tikveš Châteaux & Domaines, rezultat je sinergije jedinstvenog teroara u regionu Južna Dolina Rone u Francuskoj i posvećenosti i znanja Tikvešovog tima. Zasluge za ovaj uspeh pripadaju celom enološkom timu, a koji predvodi glavni enolog Marko Stojaković, koji kreira i ostala vina uz savete konsultanta Filipa Kambija.

,,Osvajanje dvostruke zlatne medalje i priznanje za najbolje vino iz jedne od najpoznatijih francuskih vinskih regija, koje je stvorio naš tim, definitivno je povod za veliko zadovoljstvo i ponos. Ovako značajne nagrade i priznanja uzdižu Terrasse à l’Ombre među svetske vinske ikone i čine Tikveš jednim od najboljih svetskih proizvođača vrhunskih vina. Naša vizija je da prerastemo u lidera ne samo u regionu, već i širom sveta”, rekao je predsednik Upravnog odbora Tikveša Svetozar Janevski.

Francuska vinarija Château de Gourdon postoji od 1870. godine, a od 2018. deo je sistema „Tikveš“. Vinogradi se prostiru na 50 hektara u dolini južne Rone, a  grožđe za ovo vino se bere ručno.

Vinom Terrasse à l’Ombre dominira sorta grenache noir, koja uz začinske note sorte syrah pokazuje svu svoju raskoš, dajući izuzetno elegantno, prefinjeno vino sa obiljem baršunastih tanina.