Vrhunska vina i kvalitetne prezentacije obeležile su dve zanimljive degustacije koje je u vinoteci Beograd organizovala uvoznička kuća Amarone. Domaća stručna vinska javnost imala je priliku da se još jednom podseti vrhunskog kvaliteta i autentičnosti koje krase australijski širaz, kalifornijski merlo i kaberne sovinjon, a za to su ovog puta bila zadužena premijum vina vinarija Torbreck iz australijske regije Barossa valley i Duckhorn i Decoy iz kalifornijske oblasti Napa valley.

Degustaciju Torbreck vina vrlo stručno i prijemčivo vodio je Sacha Timaeus, menadžer za izvoz ove vinarije, predstavivši specifičnosti regije Barossa i položaja Torbreckovih vinograda. Bio je to koristan šlagvort za degustaciju, tokom koje su u samim vinima direktno mogle da se osete razlike u stilu uslovljene različitim lokacijama vinograda u jednoj regiji, kao i varijacijama u načinu proizvodnje i odležavanja. Kao što je bilo i očekivano, najjači utisak ostavio je RunRig iz 2018, najskuplje vino ove kuće, ali se mirne duše može konstatovati da sva vina, poput osnovnog Woodcutter’s, odlikuje podjednako dobar odnos cena-kvalitet, izbalansiranost, tehnološka preciznost i, što je najvažnije, prepoznatljivost koju ima širaz sa ovih prostora.

Ako se i od ostalih Torbreckovih širaza (Factor 2018, Struie 2019) i GSM kupaže Steading 2018 i očekivalo mnogo, Woodcutter’s Semillon je pružio iznenađujuće prijatan ugođaj. Svež, prilično interesantne i ne tako ravne aromatike, pokazao je da Barossa nije top-regija samo za ona snažna, boldovana vina.

Brian Bostwick, direktor prodaje vinarije Duckhorn iz kalifornijske regije Napa valley, vrlo sistematski i zabavno vodio je degustaciju vina ove i njene sestrinske vinarije Decoy. Zagrevanje je započelo očaravajuće svežim i aromatičnim vinom North Coast Sauvignon Blanc 2021, a crveni niz započeo je somotasti Napa Valley Merlot 2018, kao lep uvod u Three Palms Vineyard Merlot 2019 i Decoy Merlot 2019, elegantne, zavodljive merloe prepune slasne voćnosti, tipične za napa valley, ali ipak sa izraženom dozom francuskog šarma.

Nakon ove lepe merlo serije, usledio je blend Decoy Limited Napa ValleyRed Blend 2018, intrigantna kupaža merloa, zinfandela, kaberne sovinjona i tempranilja, da bi degustaciju ka svom vrhuncu povela dva vrlo kompleksna kaberne sovinjona: Decoy  Limited Napa Valley – Cabernet Sauvignon 2019 i Duckhorn  Postmark Paso Robles, takođe Cabernet Sauvignon iz 2019. Finale za pamćenje u svakom smislu priredio je blend merlo-kaberne sovinjon DuckhornThe Discussion 2018, prvo vino u vinariji rađeno po ugledu na velike bordoške kupaže; raskošno vino velikog potencijala, u kojem su fantastično ukomponovani kalifornijski terroir i bordoška enološka škola. Reklo bi se da je eksperiment uspeo, a lepih utisaka je bilo toliko da se o ovim vinima još uvek ponegde diskutuje.