Vinarija Imperator predstavila je svoja dva nova vina Grašac i Sila Nika, oba iz berbe 2021. godine, u popularnoj beogradskoj vinoteci Vino Bar i Shop na Crvenom krstu, i to povodom zlatne medalje koju je Grašac osvojio na upravo završenom takmičenju Grow du Monde.

Oba vina nastala su od grožđa iz novog, mladog vinograda ove vinarije posađenog u Erdeviku, tako da je Imperatorova vinska družina dobila novu dimenziju i izgleda i ukusa.

Sila Nika (od sorte sila, nastale ukrštanjem sorti kevedinka i chardonnay)

Bistre, svetložute boje, viskozno. U aromatskoj lepezi dominiraju voćne note, naročito ton zrele kruške, iza kojih se razležu tonovi slatkih začina. Na ukusu osvežavajuće i mineralno, dobro izbalansirano, uravnoteženih kiselina. Vrlo prijatno da se konzumira samostalno, ali je i dobar pratliac zalogaja lokalne kuhinje.

Grašac

Svetložute boje sa zelenim odsjajem. Na mirisu umerenog intenziteta dominiraju jasne i čiste herbalne note (livadsko bilje, divlja nana). Na ukusu je vrlo osvežavajuće, živih i prijatnih kiselina. Odlično kao aperitiv, naročito u letnjim danima, a odlično se slaže uz nešto masniju rečnu ribu i morske plodove.

Za vrlo kratko vreme ova nova Imperatorova vina privukla su pažnju velikog dela beogradske publike, a mogu da se nađu u svim bolje snabdevenim vinotekama u gradu, kao i na većini web aplikacija (imperator.rs, Glovo, Wolt, Wine Drop Club…).