Plantaže 13. Jul

Da sorta vranac doživljava svoju drugu mladost još jednom je demonstrirala vinarija Plantaže 13. jul, ekskluzivnom degustacijom na temu uparivanja hrane i vina u novobeogradskom restoranu Durmitor. Bila je to neka vrsta pokazne vežbe na temu – Koliko daleko može vranac da ide.

Nakon lepog šlagvorta u kojem je Dragana Kadović, direktorka Plantaža za Srbiju podsetila brojne goste na značaj, kvalitet i secifičnosti vranca kao sorte, naročito onog crnogorskog i prezentovala najnovije nagrade koje su Plantažini vranci osvojili u svetu, usledio je gastronomsko-vinski spektakl.

Prvo se u čaši našao čuveni Vranac Pro Corde 2018, okićen zlatnom medaljom na Decanteru, za koji je u svom vrlo stručnom i zanimljivom izlaganju Bojan Gašovič, glavni enolog Plantaža, rekao da je „ključ koji je Plantažama najverovatnije otvorio sva svetska vrata”.  Sada je Pro Corde to ponovio, osvojivši zlatnu medalju na Mundus Vini 2022, a moglo se videti te večeri, s punim pravom.

Tradicionalne delikatese Durmitorove kuhinje na trenutak je zasenilo, prema mišljenjima velikog broja vinskih stručnjaka, jedno od najboljih crvenih vina regiona ‒ Vranac Reserve iz 2015, takođe zlatan sa ovogodišnjeg Mundus Vinija.

Pravu raskoš vranca prezentovao je, sada već legendarni Stari podrum Vranac iz berbe 2013, koji će, opšte je mišljenje, iako je i sada u fantastičnoj formi, svoj pun potencijal iskazati tek za pet do deset godina.

A onda je usledilo veliko finale, koje je priredio vranac PREMIJER iz 2013, koji su mnogi gosti po prvi put probali, a koji je nagovestio da su krajnji dometi vranca prilično daleko.

Za sam kraj, čisto kao demonstracija raznovrsnosti, poslasticu je ispratio slatki vranac Medun, kome takođe ne manjka nagrada sa svetskih takmičenja. Sve u svemu, izgleda da će se o vrancu tek pričati, bar ako je suditi po onima koji u poslednje vreme dolaze iz Plantaža.