Neodoljiva toplina ledenog vinskog zagrljaja

Icewine, odnosno ledena vina, veliki su izazov za svaku vinariju – osim posebnih vremenskih uslova, potrebna je i velika veština u samom podrumu kako bi se dobilo vino koje ne samo što će biti slatko, već koje će odisati izraženom i kompleksnom aromatičnošću, elegancijom i, ono najvažnije, idealnim balansom slasti i svežine. Upravo to pošlo je za rukom vinariji Eden iz sela Ranilović sa padina Kosmaja, što je i demonstirano u uzbudljivom vinsko-kulinarskom performansu u beogradskom Restoranu 27 

Vino Icewine Semillon vinarije Eden iz berbe 2018. nedavno je odigralo impozantnu glavnu ulogu u uzbudljivoj predstavi od devet činova, na podijumu Restorana 27 na Senjaku. Jedno od izuzetno retkih domaćih vina ovog tipa je vrlo elegantno i dostojanstveno pokazalo svoj raskošan talenat i veliki potencijal, istovremeno vrlo džentlmenski prepuštajući po koji minut slave svojoj podjednako impresivnoj pratnji ‒ specijalitetima šefa kuhinje Restorana 27 Đorđa Vukmira.

Sve u svemu, osnovni zadatak ovog neformalnog druženja  ‒ uživanje u harmoniji ledenih vinskih kapljica i zavodljivih zalogaja, bio je ispunjen u velikom stilu. Idealan balans svežine i slasti, vrlo izražena i kompleksna aromatičnost ovog ledenog Edenovog Semillona savršeno su se prožimali kroz svih devet sledova, a stručna vinska publika imala je težak zadatak da izabere svoju omiljenu hedonističku epizodu. Ujedno, bila je to i lepa prilika da se na delu demonstriraju šarm i specifičnost icewina, tj. ledenih vina, naročito ukoliko im ne manjka kvaliteta, kao što je to i bio slučaj sa Edenovim Semillonom.

Osim za hrabsrost da se uhvati ukoštac sa jednim vrlo zahtevnim vinskim poduhvatom, palac gore za Eden i zbog kvaliteta ovog vina.

 

Eden Semillon 2018

Berba: 31.01.2019.

Procenat šećera: oko 90g/l šećera.

Tehnologija: Standardna fermentacija, neutralni kvasci, odležavanje u inoxu.

Količina: 1.700 boca.

9 činova EDENOVE ledene simfonije

Ostriga sa penom od limuna
Karpaćo od cvekle sa musom od kozjeg sira i hrskavom San Daniele pršutom
Taljatele Primavera
Rolnica sa feta sirom, orasima i medom
Gambori u korici od bibera
Grilovana guščija džigerica poslužena sa sotiranom kruškom i sosom od crvenog vina, jabuke i cimeta
Juneći biftek iz woka
Kruška kuvana u vinu
Bleu D’Auvergne