Goriška Brda, Medana, Slovenija
Ukusi na vrhu Brda!
Priča o Belici je mnogo više nego priča o jednom imanju ili kući, reč je zapravo o intimnoj posveti prirodi i kmetskoj tradiciji Medane i Goriških Brda. Njen autor, Zlatko Mavrič, više od 30 godina stara se da hotel i restoran Belica ostanu verni ekološkim i čistim ukusima Brda i da sa njima gostima iz celog sveta, svakog dana u godini, priredi žestoku dozu organskog gastronomskog zadovoljstva.
Počeci Belice datiraju iz 1898. godine, kada se rodio Nono – Pepo, koga je majka nazivala Belica zbog njegove bele kose, a to ime je ubrzo nasledila i sama kuća, sa jednim od najlepših vidikovaca u Goriškim Brdima, sa kojeg se pruža nezaboravan pogled sa zadivljujućom panoramom od Alpa pa do Jadranskog mora. Ono što je mnogo važnije, deo ove vizure su i beskrajni nizovi vinograda, maslinjaka, imanja sa kojih u Belicu stižu najkvalitetnije namirnice – maslinovo ulje, mesa, jaja, povrće… Osim vina, pršut i sirevi takođe se proizvode u samom kompleksu Belica i možda se najviše u njima oseća koliko su Brda vinska, ali i gastronomska super destinacija.
Iako sobe hotela Belica nose duh tradicionalnih, na oko možda sirovijih seosko-planinskih enterijera, svaki korak ili zagrljaj jastuka u odajama Belice odiše umirujućom toplinom i nežnošću.
Restoran hotela, zbog svoje ponudie tradicionalne kuhinje, bazirane isključivo na sezonskim i lokalnim namirnicama, ne poseduje klasičan meni, već se ponuda hrane kreira na nedeljnom nivou. Svakodnevno su na snazi dva ukusna i zdrava menija, bazirana na lokalnim namirnicama, koje najčešće proizvode sami u Belici ili ih kupuju od lokalnih farmera. Za oba menija, za svaku njihovu epizodu obezbeđena je i ozbiljna vinska pratnja sačinjena od vina Belica.
Mala nevolja sa tim savršeno uigranim gastro-vinski činovima je što uglavnom nemaju reprizu, ali, tako to ide sa svim velikim delima…
Leave A Comment