Vinarija Temet, prezentacija linije Beli kamen

Čini se kao da je već postala praksa da nas vinarija TEMET na svakih nekoliko godina prijatno iznenadi nekom ne samo novom linijom vina, već čitavim konceptom. Tako je i nedavno održana prezentacija linije vina Beli kamen, upriličene za vinske medije u Klubu književnika bila prilika za zajedničku diskusiju na temu budućnosti vinarije TEMET i njihovog novog kreativnog zamaha. Prema svemu što smo čuli, očekuje nas još jedan iskorak Nebojše Aleksića i njegovog tima, koji, nekada snažno posvećen modernizmu, dizajnu i estetici vina, kao da sada vraća vreme unazad i u potpunosti svoje vinske ambicije okreće vinogradu i organskoj proizvodnji sa posebnim akcentom na autohtone sorte i obeležja berbi. Idealno mesto za ostvarenje jedne takve filozofije nalazi se na jednom brdu, zvanom Beli kamen, nedaleko od same vinarije. Sastav zemljišta, ekspozicija, pa čak i njegov naziv obećavaju da će ovaj veliki „povratak” vinarije TEMET u vinograde biti nešto što je domaćem vinarstvu već dugo trebalo.

Degustaciju je otvorila neformalna premijera vina Bela rezerva od tamjanike, macerirane u tanku zatvorenom 8 meseci. Pokazalo se da čak ni ova duga maceracija nije uspela da uspava snažan otisak svežine i mineralnosti Belog kamena.

MORAVA BELI KAMEN 2020

Oranž vino, bogato prijatnim notama narandžastog voća, oplemenjeno začinsko-cvetnim tonovima. Vrlo intrigantno vino, sa delikatnim, blago prisutnim taninima koji mu daju finu dozu čvrstine. Upečatljive i duge završnice voćnog karaktera, prožete mineralnim tonovima.

PROKUPAC BELI KAMEN 2019

Verovatno najkompleksniji i najmoćniji prokupac sa ovih prostora. Intenzivnih aroma crvenog voća elegantno uparenim sa  začinskim i notama hrasta. Na ukusu veoma sočno, sa dodatkom mineralnih tonova, i herbalne svežine. Vino veoma duge završnice, sa ogromnim potencijalom za odležavanje.

MERLOT BELI KAMEN 2017

Na mirisu pleni prvenstveno jasnim tonovima zrelih trešanja i šljive, uz elegantan dodir drveta. Prijatnih tanina, somotasto, pruža zadovoljstvo u svakom segmentu ˗ od kompleksnog mirisa, preko džemastih tonova crvenog voća na ukusu, pa do veoma duge završnice izraženog voćnog karaktera.

SYRAH 2017

Moćno vino raskošne voćnosti, kroz koju se provlače herbalno-začinski tonovi dajući mu dodatnu širinu. Puno, snažno, mekanih i zrelih tanina, vrlo kompleksno i na ukusu. Herbalni tonovi naglašavaju svežinu duge, začinsko-voćne završnice.

DOBRA GODINA 2017

Kupaža prokupca i cabernet sauvignona dala je jedno složeno, strukturirano, moćno i zaokruženo vino. Veoma intenzivnih aroma, bogato voćno-začinskim notama, punog tela i sočnih tanina. Vino koje će nagraditi strpljenje kolekcionara, ali i onih koji u bliskoj budućnosti nagrade sebe Dobrom godinom iz 2017.