Organski dodir teroara
Nakon što se odavno etablirala u proizvodnji vina na moderan, konvencionalan način, vinarija Kovačević sa Fruške gore akcenat stavlja na organsku proizvodnju. Imajući u vidu sve veći kvalitet njihove organske palete, moglo bi se reći da će ova vinarija, nakon što je stekla neformalan status „vinskog ambasadora Fruške gore“, ovom nazivu moći da doda i epitet „organski“.
Vinarija Kovačević među prvima je publici predstavila snagu teroara Fruške gore, a njena su vina već decenijama među najpopularnijim na tržištu. Stalno željan inovacija, vlasnik vinarije Miroslav Kovačević vinskom segmentu pridodao je i gastronomski, a restoran koji se nalazi u sklopu vinarije danas je jedan od boljih u Srbiji. Korak dalje u potpunom izražavanju fruškogorskog podneblja ova kuća načinila je iskorakom u organsku proizvodnju. Konverzija vinograda započeta je pre pet godina, a sada su i zvanično sertifikovani za organsku proizvodnju. Istovremeno, linija oranž vina ove kuće već je dobila svoju, ne baš malobrojnu publiku.
„Posvećenost organskoj proizvodnji odraz je dubokog poštovanja prema zemlji Fruške gore i verovanja da se autentičan karakter vina stvara u harmoniji s prirodom. To nije samo metod, to je filozofija. Organski pristup omogućava grožđu da razvije svoj pun potencijal, dok prirodni kvasci na pokožici grožđa daju vinu jedinstveni karakter. Svaki vinograd ima svoje kvasce, svoje priče i svoje arome – i to je ono što čini organska vina vinarije Kovačević tako posebnim”, kažu u ovoj vinariji.
U duhu povratka drevnim tehnikama, grožđe prolazi kroz dug proces maceracije i fermentacije u amforama, a rezultat su vina unikatnog karaktera i velike kompleksnosti.
„Ljubitelji vina često postavljaju pitanje: zašto birati organsko vino? Odgovor se krije u ukusu i osećaju. Organska vina nude čistu esenciju prirode – slojevitost aroma i bogatstvo ukusa koje se može postići samo uz minimalnu intervenciju. Osim toga, organska proizvodnja štiti prirodu i omogućava očuvanje tradicije za buduće generacije, kao svojevrsnu posvetu prirodi i srpskom vinarstvu”, poručuju iz vinarije Kovačević.
Za vinariju Kovačević odluka da se započne sa organskim uzgojem nije bila jednostavna, jer је poznato da ovakav vid vinogradarstva zahteva više vremena, truda i pažnje. Međutim, nagrada je nedavno stigla u vidu zlatne medalje koju je Aurelius S osvojio na prestižnom ocenjivanju vina Emozioni dal Mondo Merlot e Cabernet Insieme. Takođe, iz edicije S veliku naklonost publike kvalitetom i jedinstvenim karakterom pridobili su i Chardonnay S i Sauvignon S, kao ponosni nosioci organske oznake. Njima se odnedavno pridružio i Pro Pro – novi organski projekat vinarije, kupaža probusa i prokupca.
Leave A Comment