Profesionalne degustacije najvećih vina Bordoa iz poslednje berbe

Okupili su se najpoznatiji i najpriznatiji, najpozvaniji i najcenjeniji, enolozi i trgovci, novinari specijalisti, posvećeni poštovaoci vina, da i ove godine sa nestrpljenjem dočekaju ono što stiže iz Bordoa. Pretpremijerno predstavljanje najvećih vina iz 2007. bilo je idealna prilika da se potvrde ili odbace sumnje o teškoj, kolebljivoj, iznenađujućoj 2007. godini.

Bordeaux

Par stotina privilegovanih, iz satoa u sato, sa degustacije na degustaciju, trudilo se da proba što više vina, ne bi li slika bila jasnija, a generalizacija i zakljucak precizniji i objektivniji.

Sa izuzetnim zadovoljstvom tročlana ekipa magazina „Wine Style“ nasla se među odabranima i aktivno učestvovala u degustaciji najboljih među najčuvenijim vinima. Osim degustacija, naša ekipa obišla je i najveće satoe Bordoa, u kojima je imala čast da razgovara i degustira vina sa vlasnicima, generalnim direktorima i glavnim vinarima. A, kako je svaki od dvoraca-vinarija priča za sebe i podjednako impresivan, reportaže o satoima „Ausone“, „D’Yquem“, „Margaux“, „Lafite Rothschild“, „Pichon-Langeuville“, „Mouton Rothschild“, „Haut Brion“, „Cheval Blanc“, „Latour“, „Coup de Mourlin“ i „Lunch Bages“ moći ćete da pročitate u narednim brojevima našeg magazina. Sada vam prenosimo deo utisaka sa samih Primeur degustacija i dajemo kratak pregled degustiranih vina.

Primeur degustacija

Početkom proleća, a obično u prvoj nedelji aprila, u Bordou se održava degustacija na kojoj se predstavljaju vina iz poslednje berbe – Primeur degustacija. Nakon pretpremijernog predstavljanja kreću i prve nezvanične ocene o potencijalu vina, deskripcije i karakterizacije vina koja će minimum još godinu dana sazrevati u bariku. Međutim, samo dva meseca nakon predstavljanja vina, proizvodači izlaze na tržište sa formiranom cenom i nude vina, koja će biti isporučena tek kroz dve godine. Osim kvaliteta samog vina, na formiranu cenu značajno utiče popularnost samog proizvodača, odnosno rejting satoa, ali i ocena relevantnih „kreatora misljenja“, poput određenih vinskih magazina, ili pojedinaca. Ono što daje šarma i neizvesnosti svakoj narednoj Primeur degustaciji je kolebanje klimatskih činilaca i specifičnost svake godine ponaosob, te uočljiva razlika u profilu i stilu vina iz godine u godinu.

Već nakon dve godine, kada vina udu u bocu, budu dostupna potrosacima i finalno ocenjena, cena prema krajinjim kupcima može da bude i desetak puta veća nego li cena nakon primeur degustacije. Međutim, s obzirom na popularnost i potražnju, grand cru classe vina nema dovoljno te je i moguća prodaja unapred.

Dakle, ukoliko ste ljubitelj nekog od ovih vina, a 2007. vam se učini interesantnom godinom, uputno je uložiti u favorite nakon Primer degustacije, a onda sačekati da ih odneguju za vas.

Karakteristike 2007. u bordoskim vinogradima

S obzirom na to da je vlažno i relativno hladno leto usporilo sazrevanje grožđa, a avgustovske kiše ozbiljno zapretile, mnogi su unapred otpisali nova vina iz Bordoa. Međutim, vreme se poigralo, te su usledili suvi i topli septembar i oktobar, idealni za sazrevanje. Oni proizvodači koji su vinograde propisno stitili mogli su komotno da sačekaju kraj oktobra za berbu.

Bele sorte su imale savršene uslove za dozrevanje i na degustaciji smo se mogli uveriti u iziuzetan kvalitet belih vina.

Posebno pogodni uslovi za razvoj plemenite plesni rezultovali su mnogim fantastičnim slatkim vinima Sauternesa.

Na kraju, godina se može smatrati dosta dobrom i za merlo, odličnom za kaberne fran u Saint-Emilionu. Nešto poteškoća bilo je za dozrevanje kaberne sovinjona koji nije uspeo da sazri u svim vinogorjima, dok je peti verdo ispao iz večine ovogodišnjih kupaza.

Merlo ili kaberne?

Rivalstvo Medoca i Saint-Emiliona, dve najprestiznije oblasti u bordoskoj regiji traje vekovima. Svake godine, nakon berbe, kreće priča ko će imati bolja vina, leva ili desna strana? Usled razlike u sortimentu, u Medocu je dominantan cabernet sauvignon a u Saint-Emilionu merlot, u godinama teskim za sazrevanje grožđa, vina iz jedne oblasti budu za nijansu bolja.

U 2007. blagu prednost dajemo merloima sa desne strane, odnosno vinima iz Saint-Émiliona i Pomerola…

BordeauxSaint-Émilion

Prezentativna degustacija Grand Cru vina Saint-Émiliona iz poslednje berbe, organizovana je u satou Beausejour, gde se na jednom mestu moglo probati 13 vina Premier Grand Cru Classe „B“.

Ausone i Cheval Blanc smo probali u samim šatoima, što je predstavljalo dopunski (poseban) doživljaj.

Bez obzira na poteškoće u periodu sazrevanja grožđa, kolebljivo vreme i preuranjene sumnje skeptika, u Saint-Émilionu naćićete pregršt odličnih vina iz 2007.

Navedene karakteristike i izbor vina nisu uslovljeni etiketom, ali su veoma subjektivni.

Objektivno, 2007. je bila odlična godina za vina bazirana na Cabernet Franc-u.

Chateau Ausone – Premier Grand Cru Classe „A“

(55% cabernet franc, 45% merlot)

Tamne, rubin crvene boje, snažno i ekstraktivno vino izuzetne koncentracije. Nešto zatvorenije na mirisu, te se stajanjem na vazduhu otvara i pokazuje svu kompleksnost ovogodišnje kupaže. Aroma (pre)zrelog crvenog voća prožeta začinskim notama, upotpunjena je finom hrastovinom. Puno i aromatično, odlične strukture, izuzetne perzistencije, ozbiljno vino.

Chapelle d’Ausone – drugo vino

(50% cabernet franc, 50% merlot)

Garnet crvene boje, tamno, izrazene kompleksne arome crvenog voća i začinskog bilja. Potrebno je vremena da se aroma hrastovine u potpunosti uklopi u telo vina. Somotaste strukture, značajne vočnosti, dugotrajne uzlazne impresije.

Chateau Cheval Blanc – Premier Grand Cru Classe „A“

(55% cabernet franc, 45% merlot)

Intenzivne, tamne rubin crvene buje sa ljubičastim odsjajem. Teško pokretljivo u časi što u startu ukazuje na značajnu ekstraktivnost. Kompleksnog aromatskog sklopa u kojem se upotpunjuju arome crnog voća sa začinskim tonovima. Izuzetne ekstraktivnosti, vino puno tanina, ali dobro izbalansirano, zaokruzeno i dugotrajno na ukusu. Izuzetne, uzlazne impresije u naknadnom ukusu…

BordeauxLe Petit Cheval – drugo vino

(70% cabernet franc, 30% merlot)

Tamno crvene boje, veoma otvoreno na mirisu, dominantnih začinskih aroma, uz arome svežeg crvenog voća, sa herbalnim tonovima. Umereno puno vino, dobre taninske strukture, izbalansiranog tela. Dugotrajno na ukusu sa prijatnom svežinom.

Chateau Pavie – Premier Grand Cru Classe „B“

(70% merlot, 20% cabernet franc, 10% cabernet sauvignon)

Izrazito obojeno vino, duboke tamno crvene boje, veoma ekstraktivno, snažno vino. Intenzivnog mirisa veoma zrelog voća, upotpunjenog aromama duvana, kafe i čokolade koje potiču od hrastovine. Značajna količina dobro uklopljenih tanina pojačava uzlaznu impresiju na ukusu.

Premier Grand Cru Classe „B“

(62% cabernet franc, 35% merlot, 3% cabernet sauvignon)

Tamno crvene boje, odlične koncentracije, dobre ekstraktivnosti. Veoma kompleksne arome sa dominantnim drvetom, koje će vremenom integrisati u aromatski sklop vina. Robusno vina sa dosta tanina, dugotrajnog ukusa, prijatne naknadne impresije, u kojoj nedostaje malo vočnosti.

BordeauxChateau Troplong Mondot – Premier Grand Cru Classe „B“

(90% merlot, 5% cabernet franc, 5% cabernet sauvignon)

Veoma tamno, garnet crvene boje. Izrazenog mirisa, veoma otvorenovino sa dominantnim notama nagorele hrastovine i sasvim zrelog crnog voća. Puno i bogato na ukusu, nešto nižih kiselina, sa dosta tanina koji će se vremenom uklopiti u telo vina. Izrazito snažno vino za moderne potrošače.

Château Beauséjour – Premier Grand Cru Classe „B“

(70% merlot, 20% cabernet franc, 10% cabernet sauvignon)

Izražene začinske arome, sa slatkastim čokoladnim i vanilinskim primesama. Iznenađujuće sveže na ukusu, puno i dugotrajno vino, značajne vočnosti, zaokruženo hrastovinom. Odličan potencijal za sazrevanje.

Medoc

BordeauxZa proizvođače na levoj obali Zironde 2007. se može smatrati relativno teškom godinom jer nije bilo uslova da veći deo Cabernet Sauvignona dostigne potpunu zrelost, te se u mnogim vinima mogu pronaći herbalni zelencivi tonovi.

Međutim, 2007. je godina koja na pravi način pokazuje razlike u kvalitetu vina među satoima, kao i razlike u terroiru, te pokazuje koji su to najbolji vinogradi, što delom opravdava uspostavljenu kategorizaciju.

Nakon oštre selekcije, želeo bih da vam predtavim nekoliko najinteresantnijih vina (po mom skromnom mišljenju i ukusu). Takođe, napomenuo bih da posebnu pažnju treba obratiti na druga vina iz svakod od velikih satoa, koja su zbog specifičnosti godine, mnogo bolja nego inače.

Opredelili smo se da i u ovom opisu razdvojimo Pauillac i Margaux.

BordeauxPauillac

Chateau Mouton Rothschild

(81% cabernet sauvignon, 19% merlot)

S obzirom da i ove godine kaberne dominira kupazom, karakteriše ga aroma crvenog i crnog bobičastog voća, naročito prepoznatljive crne ribizle. Stajanjem na vazduhu vino se otvara i u prvi plan izbija začinski karakter. Puno na ukusu, mirnijih kiselina, dobro zaokruženo. U drugom delu impresije na ukusu dominira nagorela hrastovina, te je potrebno nešto više vremena za potpunu integraciju.

Le petit Mouton de Mouton Rothschild – drugo vino

(76% cabernet sauvignon, 13% merlot, 11% cabernet franc)

Tamno crvene boje sa ljubičatim odsjajem, arome bobičastog voća i cveća, sa dosta hrastovine. Na ukusu sa herbalnim tonovima, snažnih tanina, značajne koncentracije i puno aroma nagorele hrastovine.

Chateau Clerc-Milon

(48% cabernet sauvignon, 42% merlot, 7% cabernet franc, 2% petit verdot, 1% carmenere)

Tamne rubin crvene boje, izrazene arome crvenog voća, posebno višanja i trešanja, sa prisutnim herbalnim tonovima. Na ukusu se lako prepozna bitna količina merloa u kupazi, vinoi je mekše, lepo zaokruženo, ekstraktivno. U naknadnom ukusu veoma dugotrajno, značajnog začinskog karaktera.

Chateau Lafite Rothschild

(84% cabernet sauvignon, 15% merlot, 1% petit verdot)

Tamno obojeno, izrazito ekstraktivno, puno vino značajne koncentracije. Umerenog intenziteta na mirisu, ali se vremenom lepo otvara. Izrazene arome zrelog crnog bobičastog voća odlično su upotpunjene hrastovinom. Na ukusu snažno vino, dobro izbalansirano, sa dosta reaktivnih tanina koji će ovom vinu obezbediti dugotrajnost. Značajne arome duvana i čokolade na ukusu, perzistentno vino, veoma prijatnog naknadnog ukusa. Subjektivno: favorit!

Carruades de Lafite – drugo vino

(49.3% cabernet sauvignon, 44.5% merlot, 4.5% cabernet franc, 1.7% petit verdot)

Izrazene tamne rubin crvene boje, arome svežeg crvenog i crnog voća, sa malo hrastovine. Robusno vino sa dosta tanina, dobre strukture, puno i ekstraktivno. U naknadnom ukusu dominantna aroma drveta.

BordeauxChateau Latour

(91% cabernet sauvignon, 9% merlot)

Umerenog intenziteta na mirisu, aroma zrelog i suvog voća, sa dosta arome hrastovine. Izrazito meko vino, somotaste strukture, odlično izbalansirano. Velikog aromatskog potencijala na ukusu, bez herbalnih tonova, intenzivno i dugotrajno. Već sada, hrastovina na pravi način integrisana u telo vina.

Le Fortes de Latour

(59% cabernet sauvignon, 41% merlot)

Arome svežeg voća, intenzivno na mirisu. Meko vino, dobre ekstraktivnosti, voćno, izbalansirano, dugotrajno. Hrastovina dobro uklopljena u telo i aromatski sklop vina.

Chateau Pichon-Langeuville

(74% cabernet sauvignon, 26% merlot)

Veoma obojeno, tamano, ekstraktivno vino izrazene svezine već na mirisu. Kompleksna aroma sačinjena je od nota zrelog crnog voća i hrastovine, odlično integrisane u strukturu vina. Somotasto, zrelih, mekih tanina sa izuzetnom završnicom. Intenzivne voćne arome na ukusu, dobrih kiselina, značajne svežine.

BordeauxMargaux

Chateau Margaux

(87% Cabernet Sauvignon, 11% Merlot, 2% Cabernet Franc)

Interesantno je da prvo vino samo 32% ukupne proizvodnje Ch. Margauxa, sto ukazuje da su i u jako teskoj godini nastojali da zadrze prepoznatljiv stil kuće.

Intenzivne rubin crvene boje, izrazenog svežeg mirisa crvenog voća, prepoznatljivog za kaberne koji nosi kupazu. Na ukusu punu, odličnog aromatskog potencijala svežeg voća, vibrantnih kiselina i značajne svežine. Za svaku pohvalu je i integracija hrastovine u telo vina, te se arome drveta mogu samo nazreti.

Bordeaux

Pavillon Rouges du Chateau Margaux

(58% Cabernet Sauvignon, 37% Merlot, 5% Petit Verdot)

Arome zrelog voća, sa primesama čokolade, intenzivno i otvoreno vino. Odlične taninske strukture koja mu je nedostajala prethodne godine, uzlazne impresije na ukusu, meko i zaokruženo.

Degustacija novih vina iz Margauxa odrzana je u Chateau Lascombesu, gde smo pored ostalih imali priliku da probamo i Chateau Brane Cantenac, Chateau Giscours, Chateau Prieure-Lichine i Chateau Lascombes, koji se izdvajaju zrelijim aromama, boljom strukturom i znacajnijim potencijalom za sazrevanje.

Pessac Leognan

BordeauxU bordoskoj oblasti odnosno apelaciji Graves, izdvojen je plato veoma specifičnog terroira, i ustanovljen kao zasebna apelacija Pessac-Leognan, oblast sa zaštićenim geografskim poreklom.

Iz ove oblasti potiču neka od najboljih belih vina na svetu, bazirana na kupazi sovinjona , semijona i muskadela, te smo degustaciju sa nestrpljenjem iscekivali.

Ovogodisnja Primeur degustacija vina iz Pessac-Leognana organizovana je 31. marta u dvorcu Larrivet Haut-Brion, sa koje vam prenosimo utiske, uz napomenu da smo pažnju usmerili na bela vina.

Nakon otvorene degustacije, bili smo u prilici da posetimo i cuveni Chateau Haut Brion, kao i da uz razgovor sa izvrsnim i tehničkim direktorom degustiramo vina.

Chateau Haut Brion – Premier Grand Cru Classe

(43% merlot, 44% cabernet sauvignon, 13% cabernet franc)

Tamne crvene boje, veoma ekstraktivno vino izrazene taninske strukture. U startu, veoma zatvoreno na mirisu, te je interesantno pratiti razvoj aromatskog kompleksa na vazduhu i otvaranje vina. Laktonsko vanilinskog karaktera na mirisu, puno vonog na ukusu, grubo, ali puno, odlične koncentracije. Dobar balans sorti, vino sa dosta svežine.

Chateau La Mission Haut Brion – Cru Classe de Graves

(43% merlot, 48% cabernet sauvignon, 9% cabernet franc)

Izrazito otvoreno vino, intenzivnog mirisa crvenog voca sa herbalnim tonovima i dosta hrastovine. Treba očekivati da aroma vremenom postane znatno kompleksnija. Reaktivno vino odlične taninske strukture, veoma interesantno za sazrevanje.

Chateau Haut Brion Blanc – Grand Vin de Graves

(45% semillon, 55% sauvignon blanc)

Vino koje iziskuje posebnu paznju i koncentraciju. Izuzetnog intenziteta na mirisu, dominiraju arome zrelog sovinjona, skladno upotpunjene finom hrastovinom. Na ukusu meko, zaokruzeno, medasto, sa vibrantnim kiselinama koje „probijaju“ telo i produžuju impresiju, dajući svežinu. Naknadni ukus na zrelo voće i bagremov cvet zalepiće Vam se za nepca. Izuzetno vino.

Chateau Carbonnieux – Cru Classe de Graves

(65% sauvignon blanc, 35% semillon)

Znatna promena u stilu, u odnosu na prethodne berbe prvo me je zbunila, a zatim izazvala bujicu oduševljenja. Moderno belo vino, izrazenog tiolnog sovinjonskog karaktera, sa svežim citrusnim i egzoticnim aromama. Na ukusu puno, ekstraktivno, ali meko, odlično izbalansirano, značajne svežine, živih kiselina. Hrastovina odlično uklopljena u telu vina, na mirisu gotovo neprimetna, a na ukusu se nazire tek u naknadnoj impresiji.

Domaine de Chevalier – Cru Classe de Graves

(70% sauvignon blanc, 30% semillon)

Dominantne arome hrastovine, sa herbalnim sovinjonskim mirisom, umerenog intenziteta. Međutim, značajne punoće i ekstraktivnosti, velikog aromatskog potencijala na ukusu, interesantno belo vina za duže sazrevanje.

Chateau de France

(80% sauvignon blanc, 20% semillon)

Prijatno iznenadenje! Izrazito aromatičan, tiolnog sovinjonskog karaktera, arome egzotika, crvenog grejpfruta i licia. Miris isključivo svež, voćni, dok se na ukusu može prepoznati i prisustvo fine hrastovine koja je odlično integrisana u telo vina. Veoma dopadljivog naknadnog ukusa.

Chateau Malartic-Lagraviere

(80% sauvignon blanc, 20% semillon)

Umerenog intenziteta na mirisu, poprilično zatvoren i potrebno mu je još malo vremena pre ulaska u bocu. Na ukuzu eksplozija aroma zrelog voća i cveća, sa dobrom hrastovinom. Izrazite ekstraktivnosti, dobrih kiselina, solidne svežine.

BordeauxChateau Olivier

(48% sauvignon blanc, 50% semillon, 2% muscadelle)

Intenzivnog tiolnog mirisa, arome egzotičnog voća i citrusa. Umereno pun na ukusu, sa dobrom integracijom drveta u telo vina, odlične svežine. Prijatnog naknadnog ukusa, umerene perzistencije.

Chateau Smith Haut Lafitte

(90% sauvignon blanc, 5% sauvignon gris, 5% semillon)

Standardno dobar, karakterističan stil kuće. Zrelih aroma sa dosta hrastovine, ekstraktivno, puno vino, dugotrajno na ukusu, prijatne svežine.

Chateau Pape Clement

(50% sauvignon blanc, 45% semillon, 5% muscadelle)

Intenzivne arome hrastovine koja u potpunosti pokriva sortni karakter. Puno, ekstraktivno i aromatično na ukusu, hrastovina i dalje dominantna. Robusno belo vino koje iziskuje nešto dužu integraciju. Interesantno će biti probati ga kroz par godina, zbog nešto nižihkiselina.

Chateau Larrivet Haut-Brion

(60% sauvignon blanc, 40% semillon)

Prepoznatljivog stila za vina Pessac Leognana, dominantne arome hrastovine koja još uvek maskira vočnost i svežinu. Međutim, izrazito aromatičan na ukusu, odličnog intenziteta i perzistencije, sa dosta hrastovine.

BordeauxSauternes

Sauternes je najpoznatija oblast na svetu u kojoj se proizvode prirodno slatka vina, od grožđa zahvačenog plemenitom plesni.

Na bobicama sovinjona belog, semijona i muskadela, u uslovima odgovarajuće vlage i temperature, razvija se skrama plemenite plesni. Plesan lagano dehidriše bobicu koncentrisući šecere i aromatične materije. Sa jenog čokota dobije se u proseku jedna časa vina, a proizvodnja je utoliko teža što se berba istih loza vrsi u nekoliko navrata, gotovo bobicu po bobicu.

Treba naglasiti da se ne steknu potrebni uslovi za poželjan razvoj plesni svake godine, te proizvodnja nije konstantna – ukoliko nema potrebnog kvaliteta, vino ne ide u bocu.

2007. bismo mogli okarakterisati kao godinu belih vina u Bordou, a posebno interesantnu u Sauternesu.

BordeauxChateau d’Yquem – Premier Cru Superieur

(80% semillon, 20% sauvignon blanc)

Godina je u startu podsetila na ’97, tokom septembra činilo se da će biti sličnija ’67. ali je vino iz 2007. nadmasilo očekivanja.

Iako tipičan Sauternes, karakteriše ga značajna svežina na mirisu, citrusni tonovi koji probijaju modifikovanu aromu zrelog tropskog voća. Puno, ekstraktivno na ukusu, sa odlično integrisanom hrastovinom u telo vina. Izrazito aromatično, dugotrajne uzlazne impresije na ukusu, sa kiselinama koje povećavaju svežinu.

Chateau de Rayne-Vigneau – Premier Cru Classe

Sirupasto-likerastog slatkog mirisa, sa dosta vanile iz hrastovine. Dominantnog sovinjonskog karaktera, veoma dugotrajan na ukusu, dobre svežine.

Chateau Coutet – Premier Cru Classe

Slamnasto žute boje sa zelenim odsjajem, karakterističnog kompleksnog mirisa u mnogome uslovljenog aktivnošću plemenite plesni. Aroma suvog cveća i začinskog bilja, izrazene slatkoće, dobre ekstraktivnosti.

Chateau Rieussec – Premier Cru Classe

Pravi Sauternes, umerenog intenziteta mirisa, kompleksne arome, ekstraktivan, viskozan, mesnat. Kiseline dobro prolaze korz telo vina i razbijaju težinu povišene slatkoće. U naknadnom ukusu se može prmetiti blaga gorčina, ali nije za zameriti.

Chateau Rabaud-Promis – Premier Cru Classe

Prepoznatljive arome zrelog sovinjona, likerasto, sa primetnim uticajem hrastovine. Na ukusu dominira drvo, ali citrusni tonovi i dobro uklopljene kiseline daju dovoljno svežine te je vino dugotrajno, uzlazne impresije.

BordeauxChateau Sigalas-Rabaud – Premier Cru Classe

Cilibarno žute boje, srednjeg intenziteta na mirisu, uglavnom aroma suvog voća i cveća, sa notama nagorele hrastovine. Na ukusu veoma zreo, ekstraktivan, pun, mesnat, arome suvog začinskog bilja, sa malim nedostatkom vočnosti u završnici.

Chateau de Malle – Second Cru Classe

Kompleksne arome belog cveća, zrelog voća i egzotičnih tonova, umereno puno, ali sa izrazenom svežinom, veoma dopadljivo vino.

Chateau Caillou – Second Cru Classe

Intenzivne žute boje sa zelenim odsjajem, arome zrelog tropskog voća, sa elementima hrastovine. Puno, meko, zaokruženo vino, sa dobro integrisanom hrastovinom, ali se u drugom delu impresije na ukusu može pronaći blaga gorčina.

Chateau de Myrat – Second Cru Classe

Veoma izrazenog, karakteristicnog mirisa za vina proizvedena od grožđa zahvaćenog plemenitom plesni. Izuzetno ekstraktivan, viskozan, sa odličnim kiselinama koje razbijaju sirupasti karakter.

BordeauxPomerol

Pomerol se naslanja na Saint-Émilion, te su i u njemu dominantni vinogradi merloa i kaberne frana, odnosno meksa vina zrelijih aroma. Do skoro je Pomerol bio poznat po sato Petrusu, ali poslednjih 15ak godina naglo se povećava interesovanje za vinima iz ove opelacije, koje uslovljava i stalni porast cena.

Primeur degustacija organizovana je u satou Petit Village, odakle vam prenosimo utiske o sedam predstavljenih vina.

Chateau Clinet

Tamne, rubin crvene boje, umerenog intenziteta na mirisu, aroma (pre)zrelog bobicastog voća, sa nešto manje svežine. Odlične strukture, dobrih zrelih tanina, mek i zaokružen. Dugotrajne impresije, velikog aromatskog potencijala, sa odlično uklopljenom hrastovinom u profil vina.

Chateau Gazin

Mineralnog karaktera sa dosta začinskih aroma, umerenog intenziteta. Vremenom se otvara, i iz drugog plana izlaze arome zrelog crvenog voća. Ekstraktivno, snažno vino, zaokruzeno i dobro izbalansirano.

Chateau La Cabanne

Vino izrazene arome crnog voca, borovnice i kupine, sa primesama začinskog iz drveta. Umerene punoće, dobre taninske strukture, veoma reaktivno vino. U naknadnom ukusu jos uvek dominantne arome drveta, koje ce se vremenom integrisati u telo vina.

Chateau La Croix de Gay

Na mirisu dominantnog zacinskog karaktera koji verovatno dolazi od kaberne frana. Puno vino, intenzivno aromatično, somotaste strukture, odlično izbalansirano. Dugotrajne impresije, kompleksnih aroma u naknadnom ukusu.

Chateau Petit Vilage

Slatkastog vanilinskog mirisa, sa aromama zrelog crvenog voća i bombona. Umerene punoće i ekstraktivnosti, nije podesno vino za duže odležavanje. U naknadnom ukusu usamljene arome drveta.

Chateau La Conseillante

Tamno obojeno vino, zatvoreno, slabijeg intenziteta arome, sa dominantnom hrastovinom. Ekstraktivno, dobre taninske strukture, ali je voćni karakter vina maskiran aromama nagorelog drveta.

Chateau Beauregard

Veoma tipićan zreliji merlo – otvorreno vino aroma crvenog voća i čokolade, sa vanilinskim notama iz hrastovine. Dobrog aromatskog potencijala, umereno punog tela, sa padom u drugom delu impresije.