Vina dolaze iz vinograda

Seminar dr Ričarda Smarta

U okviru VI Wine Style konferencije o vinu dr Ričard Smart, jedan od najvećih svetskih eksperata u oblasti vinogradarstva, održao je ekskluzivni seminar pod nazivom Vina dolaze iz vinograda. Tokom ovog jednodnevnog workshopa organizovanog u hotelu Zira, posetioci seminara imali su priliku da razgovaraju sa ovim eminentnim stručnjakom na razne teme iz oblasti vinogradarstva.

Dr Ričard Smart je govorio o mnogim aspektima koji utiču na kvalitet grožđa, a naročito intersantan bio je njegov pogled na uticaj teroara, za koji inače smatra da je važan ali precenjen. Takođe, prikazao je snimke vinograda snimljene iz helikoptera infracrvenim zracima, koji su jasno pokazali da različit sastav zemljišta u različitim delovima unutar jednog vinograda ima direktan uticaj na bujnost i plodnost loze, koji prilično variraju.

Veliku diskusiju pokrenulo je pitanje uticaja prinosa na kvalitet grožđa, jer je dr Ričar Smart zastupao tezu da je za vrhunsko vino sasvim prihvatljiv prinos od tri kilograma grožđa po čokotu, a tu temu završio je rečima: „Ja sam prilično siguran u to, a vreme će pokazati da li je to tačno“.

Najatraktviniji deo seminara bio je poslednji panel, kada je Smart pokazao nekoliko primeraka korenova loze koji su zahvaćeni bolestima. Posetioci su bili prilično iznenađeni, jer su se prvi put susreli sa tako nečim, a Smart je rekao da to nije ništa čudno jer u mnogim zemljama u kojima je gostovao vinogradari uopšte nisu bili upoznati sa tim da, osim bolesti lišća i grožđa, takođe postoje i bolesti koje napadaju sam koren loze.

Kako je po prvi put gostovao u Srbiji, uopšte na prostoru ex-Yu, Ričard Smart bio je prilično iznenađen ozbiljnošću vinskog biznisa u Srbiji, a naročito činjenicom da imamo i nekoliko autohtonih sorti. Nakon upoznavanja tradicionalnog srpskog gostoprimstva i noćnog provoda, izrazio je veliku želju da što pre ponovo poseti našu zemlju.

Kvalitet samih predavanja i prezentovanje nekih inovacija u vinogradarskom menadžmentu, kao i ukazivanje na postojanje nekih novih bolesti, u svakom smislu opravdali su očekivanja ovog seminara, koji je po rečima dr Ričarda Smarta zaista bio na svetskom nivou u svakom pogledu. Međutim, ovaj događaj trebalo bi posmatrati u širem kontekstu –  u fazi u kojoj se Srbija trenutno nalazi u smislu prisustva na svetskoj vinskoj sceni, nesumnjivo je da je ogroman značaj imala poseta čoveka koga je jedan od najuticajnijih vinskih magazina u svetu Decanter proglasio za „jedno od 50 najmoćnijih imena u svetu vina“ i koji je dobitnik Nagrade za životno delo, čoveka po čijem imenu se zove jedna od tehnika vinogradarskog menadžmenta, jer ju je upravo on i patentirao…

Planovi magazina Wine Style su da u okviru svake sledeće konferencije gostuje neko eminentno ime u svetskim okvirima, što će sigurno doprineti širenju slike o Srbiji kao ozbiljnom proizvođaču vina.

 

Svoje utiske preneli su neki od učesnika seminara:

„Bila je velika čast i izuzetno iskustvo prisustvovati izlaganju dr Ričarda Smarta, jednog od najzvučnijih svetskih imena vinogradarstva. Dr Smart se dotakao ključnih tema u proizvodnji grožđa, ukazujući pritom na glavne faktore koji se iz vinograda prenose kasnije u podrum, bocu, a na kraju i u čašu. Iskustvo je bilo utoliko korisnije jer smo interaktivnom diskusijom razotkrili mnoge nedoumice i zablude u vezi sa načinom tretiranja i uzgajanja vinove loze, a koji utiču na kvalitet budućeg vina.

Takođe, govorio je i o opasnostima do kojih može doći prilikom podizanja mladih vinograda i različitim načinima vođenja vinograda, a koji su potpuno drugačiji od prakse koja je zastupljena u našoj zemlji. Ukazao je na nekolicinu najopasnijih bolesti koje mogu da se jave na lozi, kao i koje su preventivne mere ili alternativne metode ukoliko dođe do ovakvih situacija.

Najveći utisak ostavila je konstatacija dr Smarta koja se odnosila na odnos između prinosa grožđa i kvaliteta vina, koju je većina slušalaca prihvatila sa velikom dozom neverice. Tako je za sada, a nadamo se da će u godinama koje slede neko od prisutnih sa ovog seminara moći da potvrdi ovaj naizgled neverovatan stav dr Smarta.“

Maja Aleksić, vinarija Aleksić

 

„Drago mi je što je kod nas došla jedna velika ličnost poput čuvenog „letećeg doktora za vino“, gospodina Ričarda Smarta, ali sam očekivao malo više konkretnih stvari. Jeste ponudio neka originalna rešenja koja je patentirao, ali mislim da je trebalo da bude više toga. Na seminaru smo mogli videti nešto što neće tako lako zaživeti kod nas, drugačija je klima i drugačiji su uslovi u Srbiji, međutim, lepo je videti i čuti šta nam to svet nudi i šta se kod njih radi. Pravo oduševljenje izazvala je demonstracija zaraženog sadnog materijala, što smo naravno i očekivali! Seminar je protekao odlično, Ričard je bio ljubazan i raspoložen da deli savete sa učesnicima seminara, ali kao što sam već rekao, na neka pitanja smo ostali bez odgovora. Možda i nije moglo više od toga za jedan dan.“

Dipl. inž. Mario Panić, vinarija Kovačević

 

„Ono što se sa sigurnošću može reći jeste da je poseta gospodina Smarta bila i tek će biti veoma korisna za Srbiju i razvoj vinogradarstva u njoj. On je za kratko vreme svojom filozofijom, predstavljanjem novih načina za uzgoj vinove loze, kao i objašnjavanjem razloga zbog kojih smatra da dosta toga novog treba primeniti u našim vinogradima, uspeo da nas na neki način podstakne na razmišljanje i u isto vreme podeli, odnosno otvori mnoga pitanja na koja očigledno ne postoji jedinstven stav srpskih vinara i vinogradara. Osim svega pozitivnog, možda se najveća korist njegove posete ogleda u činjenici da nam je ukazao da sadnice koje koristimo nisu zdrave, što će sigurno uticati na dugovečnost naših vinograda. Kako su u međuvremenu stigle analize sa Poljoprivrednog fakulteta i kako je kod svih sadnica otkriveno gljivično oboljenje, jasno je da je gospodin Smart već sada učinio mnogo za vinogradarstvo i vinarstvo u Srbiji, kao i da je njegov dolazak bio pun pogodak.“

Miodrag Radovanović, vinarija Radovanović

 

 

 

[nggallery id=27]

 

Wine Style V regionalna konferencija o vinu

Wine Style IV regionalna konferencija o vinu

Wine Style III regionalna konferencija o vinu