srt_7131Pozorišna rediteljka opskrbljena sa više talenata i interesovanja nego što je uobičajeno, svojom posvećenošću i senzibiltetom za različite umetničke forme, ostvarila se i kao uspešna dramaturškinja, književnica, pesnikinja… A to je samo početak dugog spiska njenih umetničkih „prestupa“, pa je ostala zabeležena i kao uspešna: performerka, art-menadžerka, trenerica i edukatorka, urednica i publicistkinja… Dramaturškinja je Bitef teatra i art-menadžerka Bitef festivala od 2001. godine. Iza sebe ima više od 40 predstava, cenjenih i nagrađivanih za režiju na uglednim regionalnim i evropskim festivalima. Autorka je i nekoliko zapaženih romana, od kojih je najpopularniji Betmen nad Zvezdarom, koji je nedavno doživeo svoje sedmo izdanje. Za sredinu novembra priprema Podgoričku skupštinu 1918, predstavu koja je već sada pridobila veliku pažnju

 

Prema Vašem mišljenju, ovogodišnji Bitef obeležile su predstave?

Ovogodišnji jubilarni 50. Bitef u uzbudljivoj selekciji izdanja Na leđima mahnitog bika prikazao je provokativne misleće predstave. Među njima svakako izdvajam Svitu br.2 i Ambasador, nemačko-afrički komad sa pevanjem. Skrećem pažnju na dve domaće produkcije koje mogu da se pogledaju tokom sezone u Bitef teatru: Sloboda je najskuplja kapitalistička reč i Samo moje.

Najkonstruktivnija kritika programa ovogodišnjeg Bitefa koju ste čuli bila je…?

Ja jako volim Bitef. Uobraženo bi ipak bilo da kažem da je bez mane. Eventualna konstruktivna kritika bila je da bi trebalo da bude veća pristupačnost predstavama, odnosno jeftinije karte, ali smo se zaista trudili, kao i svake sezone, da svi ljudi koji su zainteresovani za neku predstavu, uspeju i da je pogledaju. Posebno studenti umetničkih škola. Bitef od Beograda čini teatarski centar sveta tokom tih deset dana septembra, on sudara poetike, kulture, estetike. Ne treba mu tražiti mane.

Koji biste savet kao aktivni učesnik organizacije uputili Ivanu Medenici pred naredni 51. Bitef?

Da nastavi vektorski da se kreće ka cilju. I da ne gubi živce.

U predstojećoj sezoni Bitef teatra očekuje nas?

Očekuje nas premijera predstave Dina Mustafića Dekalog kapitala, zatim Bajpas Srbija Milene Bogavac u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Priština sa sedištem u Gračanici, premijere plesne predstave Bitef dens kompanije, Dramaterapija Lidije Andonov, mnogo gostovanja, mnogo putovanja, mnogo internacionalnih gostiju – u dobrom duhu Bitefa.

Šta radi Betmen na Zvezdari?

Betmen nad Zvezdarom sedi po vašim policama. Nekom skuplja prašinu, neko ga obožava. Neki momci mi daju raskupusana izdanja da ih potpišem. Knjiga živi, svoj čudni dugi život. Živeće duže od mene, to mu ne gine.

Najbolja pozorišna predstava svih vremena koju ste gledali bila je?

Najbolja pozorišna predstava svih vremena ne postoji. Pozorište je moj život. Volim mnoge, mnoge predstave.

Najviše drame na nekoj od utakmica koje ste gledali bilo je na?

Meni je najuzbudljivija bila„epizoda dron“.

Ako je Old Trafford „Teatar snova“, Marakana je?

Marakana je Marakana.

Vaš omiljeni domaći dramski pisac je?

Omiljena dramska spisateljica mi je Milena Bogavac, ne zato što je moja sestra. Režirala sam gotovo sve njene komade, mnogo radimo zajedno. Ona piše o vremenu u kojem živi, stvara žive, prepoznatljive likove. Duhovita je i nežna. Često ubitačna. Filip Vujošević je pisac sa kojim sam mnogo sarađivala, takođe, režirala sam dva njegova komada. Za režiju komada Život stoji, život ide dalje dobili smo nekoliko prestižnih nagrada. Pisci izašli iz projektaNova drama, tada mladi a sada već pisci srednje generacije, obeležili su moj rediteljski rad. Tu su još i Maja Pelević, Milan Marković, Olga Dimitrijević.

Omiljeni pesnik(inja)?

Jelena Švarc je moja omiljena pesnikinja, jer ustanovljava poetsku vertikalu, osećanje sveta i Boga, koje jeovovremeno, prijemčivo i poetski istinito. Jako je uticala na moj stil i osećanje sveta i poetske pravde.

Omiljeni strani pozorišni režiser?

Jernej Lorenci je moj omiljeni pozorišni reditelj u regionu, a Ilaj Vejzer omiljeni reditelj iz Izraela.

Kako izgleda Vaša lista Top 5 filmova svih vremena?

Ne mogu da napravim listu pet najboljih filmova svih vremena, mogu eventualno pet najboljih filmova koje sam pogledalau poslednjih nekoliko meseci. To su svakako: Only lovers left alive, La grande bellezza, Youth, Winter sleep, Turist, Leviathan.

Najbolji koncert svih vremena?

Najčešće sam slušala koncert Keitha Jarretta u Kelnu. Sistematizovano ludilo i neverovatna nežnost. Jako mi nedostaje Čekaonica i sve te prekrasne džez svirke. Recimo, Teleport, pa Fish in oil. Nezaboravni su i koncerti Ramba Amadeusa iz Čekaonice, naravno. Otkad nema Čekaonice, nema ni džeza u Beogradu. To je skoro sramota. Smanjio se grad.

Domaći fudbal ili domaći film, gde nam „bolje“ ide?

Domaći film je povremeno vrh vrhova. Jesen samuraja je dokaz inflagranti da je to apsolutna istina.

Destinacija o kojoj maštate?

Maštam o Severnom polu, sumnjam da je zemlja okrugla, pa bi mi značilo da vidim dal’ može da se padne sa ivice.

Najdraža beogradska ulica?

Ulica Petra Mrkonjića. Lokal patriotizam! Na rodnom Senjaku.

Dramski tekst koji priželjkujeteda vidite u domaćem pozorištu?

Jedva čekam da vidim u pozorištuPodgoričku skupštinu 1918. u svojoj režiji. Neću još dugo morati da čekam, jer već 15. novembra je premijera. Vidimo se u Zlatnoj moruni na premijeri.

Belo ili crveno vino?

Volim vino, crveno ili belo, svejedno.

Da morate da izaberete jedno vino koje biste pili do kraja života, bilo bi to?

Klasičan chianti. Sedim ja u Toskani i gucam-gucam ko da voće gricam, dok me njegova aroma usisana sa nekog opatijskog vinograda osvežava svojim životvorjem. Il’ makar Kremen kamen vinarije Matalj iz Negotina, neverovatnog bukea i punoće.

Idealna situacija u kojoj sebe možete da zamislite sa bocom vina je?

Sa bocom vina mogu sebe da zamislim u skoro svim situacijama. Vino je situacija. Veoma volim da sedim za kompjuterom sa bocom vina. Sama. Sa svojim slovima. U svemiru slova. U kosmosu rečenica. Dok sviće. Moja sestra Minja napisala je komad Gamma čas, koji sam režirala i koji se bavi poetsko-teatarskom analizom baš te intimne situacije. Na repertoaru je Bitef teatra.