Kada je pre šest godina započeta rekonstrukcija kultnog restorana Bevanda u okviru istoimenog hotela u opatijskoj luci, jedna od najvećih želja vlasnika i menadžmenta bila je da unutar samog restorana stvore jedno posebno mesto u kojem će se čuvati i negovati najbolja svetska vina i u kojem će najbolji gosti dobiti poseban tretman. Bevanda je oduvek bila sinonim za vrhunsku restoransku ponudu ribe, a pravljenje vrhunskog vinskog podruma podrazumevalo je listu sa stotinu želja, za nekoliko hiljada najvrednijih boca. Danas je ovo mesto u samom vrhu top-liste eno-gastro destinacija, ne samo ex-Yu regiona, nego i cele južne Evrope

Kako je u Opatiji svaki kvadratni metar zlata vredan, jedino adekvatno rešenje za izgradnju vinskog podruma bilo je da se iskoriste temelji i da se podrum ukopa još nekoliko metara i time praktično spusti pola metra ispod površine mora. Koliko god to tehnički bilo zahtevno, s druge strane, more koje okružuje sam podrum ujedno je i odličan čuvar temperature i vlage, pa tako oni mogu da se održavaju na poželjnom nivou za čuvanje najboljih svetskih vina.

Podrum je koncipiran na više nivoa, onako kako je to dozvoljavala konstrukcija temelja zgrade restorana-hotela Bevanda, koji se ovde nalazi od 1925. godine. U podrum se ulazi iz glavnog restorana liftom, uz ograničeni pristup, tako da je celokupna arhiva obezbeđena, a gosti pritom imaju garantovanu privatnost. U centralnom delu podruma dominira visoki sto za vinske degustacije, na kojem odabrano društvo od desetak ljubitelja vina i visoke gastronomije može da uživa u najboljim hrvatskim, evropskim i svetskim vinima i šampanjcima posluženim u pomno odabranim, ručno rađenim čašama pripremljenim za svako vino zasebno; i sve to uz ličnog konobara i kuvara, posvećenih samo odabranim gostima.

Veći deo podruma čine police na kojima se u proteklih nekoliko godina sakupilo etiketa iz svih delova sveta. Prvi deo ponude čine hrvatska vina, poput najstandardnijih istarskih malvazija, pa graševina, plavaca i terana, a tu su i neki standardi od internacionalnih sorti. U širokoj paleti od 300 hrvatskih etiketa mogu da se nađu i neka vrhunska raritetna vina, poput Zlatan Plavac Exclusive 2009, Clai Refošk Brombonero 2011… kao i, danas apsolutna retkost, vrhunsko vino Meneghetti – bordoška kupaža u double magnum boci (3 l) iz 2003, koja je rezervisana za istinske poznavaoce vina.

Odabir vina bio je prepušten glavnom somelijeru Klaudiju Jurčiću, koji je četiri puta proglašavan za najboljeg hrvatskog somelijera, dok je jedan deo arhive podruma postavka Branka Muždeke, koji je pre desetak godina osmislio ovaj podrum i odabrao vrhunska francuska i italijanska vina (mnoga od njih nabavljana su na EnPrimeur degustacijama u Bordou), sa idejom da u podrumu odležavaju najmanje desetak godina.

Među više od 800 etiketa vina u podrumu restorana Bevanda društvo francuskim i italijanskim vinima prave najbolji nemački rizlinzi, vrhunska španska vina iz Riohe, australijski Shiraz Grange vinarije Penfolds, Cheval des Andes 2010, moćni argentinski malbek, i mnogi drugi velikani… Ukratko, kad se nalazite među skučenim vinskim policama podruma Bevanda, na koju god stranu da se okrenete čini se kao da ste se okrenuli prema bilo kojem delu vinskog sveta.

U zadnjem delu podruma dominira posebna polica sa nekoliko manjih staklenih sefova, svaki je pod posebnim ključem i posebnim brojem, u kojima je smešteno svega po nekoliko boca. Naizgled obična poluprazna polica krije zapravo neke od najvrednijih privatnih kolekcija vina u restoranima u celoj Evropi, ako ne i svetu. Ovde su restoran Bevanda i Klaudio Jurčić samo deo priče, jer su ti sefovi u vlasništvu odabranih gostiju čija su imena strogo čuvana tajna restorana Bevanda, a jedina dostupna informacija je da neki od vlasnika sefova dolaze iz Minhena, Beča, Beograda i Milana.

Svu tišinu i mir podruma u kojem se oseća lagana vlaga dodatno pojačava ujednačen i tihi zvuk motora ventilatora i klime iz teških metalnih tamnocrvenih vrata najčuvanijeg dela vinskog podruma restorana Bevanda – vinski sef izrađen po posebnoj narudžbini. Iza ovih relativno malih ali teških vrata na temperaturi koja tokom godine varira manje od jednog stepena, čuvaju se neke od najboljih etiketa na svetu, a koje mogu da se pronađu samo u restoranima čiji somelijeri imaju pristup posebnim podrumima i vinarijama. Od najređih i najvrednijih šampanjskih etiketa, poput Krug Clos d’Ambonnay 2002,  Agrapart & Fils, Mineral Extra Brut 2011… pa do bordoških velikana koji ovde lagano sazrevaju – Chateau Margaux 1998, Chateau Lafite Rotschild 2001

Nakon obilaska ovog malog mauzoleja vina, stiče se utisak da vinski podrum restorana-hotela Bevanda dominira Opatijom i južnim delom Evrope kao jedinstvena eno-gastro destinacija, spremna da u svakom trenutku ponudi ljubiteljima vrhunskih vina i gastronomije istinski spektakl.