Dunavski šarm ukusa Italije

Na samom ulazu u restoran Bella Napoli, smešten na obali Dunava, stiče se neodoljivi utisak da ste se obreli u nekom od kutaka romantičnog Napulja. Što i ne čudi, s obzirom na to da su enterijer i letnja bašta ovog zemunskog restorana kreirani u saradnji sa scenografima koji su se svojski potrudili da se svako ko zađe u njega oseti kao da je na nekoliko sati doputovao u Italiju. Ali, taj utisak kompletira se tek nakon susreta sa specijalitetima kuhinje ovog restorana

 

Mediteranska atmosfera restorana, čije se osoblje smatra pionirima originalne italijanske kuhinje na ovim prostorima, upotpunjena je umetničkim slikama najlepših krajeva Italije – Sorenta, rustičnih ulica Napulja, pogleda na Vezuv, Amalfi. Iza ovog pažljivo osmišljenog intimnog porodičnog ambijenta koji ima četrdeset i pet mesta, oplemenjenog zvucima tradicionalne napolitanske muzike, baš kao i iza gastronomske ponude vrhunskog kvaliteta, stoji porodična tradicija o kojoj nam priča vlasnik i menadžer Vladimir Garić:

„Moj otac je osnivač prvog restorana Bella Napoli koji se svojevremeno nalazio u blizini ovoga u kojem danas sedimo. Restoran je dobio ime po napolitanskoj kuhinji koja predstavlja srž italijanske kuhinje, a na čiji se pomen odmah setite gastronomskih elemenata bez kojih je Mediteran jednostavno nezamisliv: maslinovog ulja, belog luka, paradajza, bosiljka, mocarele… Bella Napoli je inače ime koje poznaju ljubitelji dobrog zalogaja, jer u svakom većem gradu u Italiji, kao i u svim većim svetskim centrima, imate restoran ovog imena.“

Pri prvom pogledu na restoransku ponudu pažnju nam privlači da se na bogatom meniju, osim autentičnih italijanskih specijaliteta, nalaze i italijanska jela prilagođena domaćem ukusu, kao i da se glavni sastojci svih specijaliteta pripremaju u samom restoranu. Ovo svakako utiče na autentičan ukus jela u Bella Napoliju, zbog čega je ovaj restoran od italijanske vlade dobio priznanje italian quality – za autentičnu prezentaciju italijanske gastronomije i kulture u Srbiji.

Šetnju kroz gastronomski lavirint započinjemo najtraženijim predjelom – mocarelom rolovanom sa pršutom na rukoli. Uz njega se, kao i uz ostala predjela obavezno servira fokačo sa belim lukom i maslinovim uljem, a najbolje ga je gustirati uz neku od domaćih rakija. Za gurmane bi dobar izbor bio, recimo, carpaccio di manzo – tanko sečeni presni ramstek sa rukolom i parmezanom sa dresingom od maslinovog ulja i limuna, a za ljubitelje morskih specijaliteta gamberetti e calamari marinato lignje i kozice iz citrusne marinade (maslinovo ulje, beli luk, kora pomorandže, kora limuna, raznovrsni začini).

Ponudu glavnih jela, sasvim razumljivo, otvaramo pastama. Testenina za taljatele, raviole, lazanje i njoke ručno je pravljena u restoranu, a za sosove na bazi paradajza koji se uz njih služe, koristi se, kako saznajemo od vlasnika restorana, domaći letos kuvani paradajz. Svaka od brojnih kombinacija testenina i sosova pažljivo je birana, baš kao u našoj prvoj preporuci, specijalitetu – tagliatelle rose con pomodorini, crvenim taljatelama u sosu od čistog maslinovog ulja, sa čeri paradajzom, ruzmarinom i hrskavim fileom lososa na pestu od rukole. Među špagetama primat drži specijalitet spaghetti prosciutto e parmigiano, jer osim u jedinstvenom ukusu, gosti su u prilici da uživaju i u specifičnom načinu serviranja ovog specijaliteta. Naime, špagete sa pršutom u belom krem sosu sa parmezanom serviraju se iz impozantnog kotura parmezana pred gostima. Preporučujemo i spaghetti con tapenade e filetto di branzino – špagete u sosu od miks tapenade maslina i suvog paradajza sa hrskavim fileom brancina, a saznajemo i recepturu: tapenada se priprema od maslina i sušenog paradajza, koji se suši u restoranu, a tome se doda maslinovo ulje, beli luk i malo paradajz sosa, kako bi ukus bio jači (u kombinaciji sa blagim ukusom hrskavog brancina špageti ostavljaju neponovljiv utisak, koji se intenzivira uz puni ukus nekog iz bogate ponude šardonea).

U glavnoj restoranskoj ponudi greh bi bio zaobići taljatu, koja se priprema na tradicionalan način. Reč je o ramsteku koji odleži najmanje dvadeset i jedan dan u tradicionalnoj metodi „suvog sazrevanja“, čime se zaista dobije jedinstveni ukus prve klase mesa. Posle prolaska kroz dry aging metodu, meso odleži u mešavini maslinovog ulja, belog luka i ruzmarina, kako bi povuklo dodatnu aromu. Pošto se ispeče na grilu, zalije se marinadama. Klasična taljata služi se sa rukolom i parmezanom, a uz nju Vladimir Garić predlaže gustiranje nekog jačeg belog ili blažeg crvenog vina, izdvajajući sorte sanđoveze i merlo.

Prostor za maštu gostiju u restoranu Bella Napoli predviđen je u kombinovanju tradicionalne taljate, ali i bifteka, ramsteka i grilovane piletine sa raznim sosovima i dresinzima. Na primer, agrodolce – slatko-kiseli sos sa suvim grožđem i pinjolima, zatim diana – krem sos od svežih šampinjona pavlake i dižon senfa, american pepper sauce – slatko ljuti krem sos sa četiri vrste bibera, brusnicom i džemom od šipka, kao i dresinge condimento all italiana (maslinovo ulje, vinsko sirće, limun i začinsko bilje) i condimento all senape (celo zrno slačice i sok od pomorandže).

Kada govorimo o jelima od mesa, poznato je da godinama u Bella Napoli gosti dolaze posebno zbog specijaliteta scaloppine Bella Napoli – šnicli od svinjskog laks karea sa mocarelom i pršutom u sosu od belog vina i taljatelama, zatim saltimbocca alla romana – telećih šnicli sa pršutom i žalfijom u sopstvenom sosu i taljatelama, kao i filetto di maiale Bella Napoli – medaljonima od svinjskog filea sa pršutom, mocarelom, šampinjonima i pastom od vrganja u krem sosu i taljatelama. Ovaj poslednji, prema preporuci Vladimira Garića, najbolje je kombinovati sa nekim jačim mirišljavim vinom, na primer brunelom.

Kako bi i pice imale unikatan ukus, u restoranu je minulog leta skuvano oko dve tone paradajza od koga se, između ostalog, pravi i paradajz sok začinjen bosiljkom, origanom i belim lukom (inače glavni sastojak svih pica).

Sladunjavi rižoto sa sambukom, paradajz sosom, pavlakom i kozicama – risotto con gamberetti e sambuca, pa salata Bella Napoli – miks svežih salata, rukole i crvenog luka u italijanskom dresingu sa čeri paradajzom, mocarelom, maslinama, suvim grožđem, pinjolima i krotonima, samo su neke od brojnih usputnih stanica na ovoj vrtoglavoj šetnji kroz čari italijanske kuhinje.

Ako bi bilo potrebno proveriti kvalitet kuhinje i u poslasticama, onda bi to bilo najbolje uraditi sa pana kotom sa prelivom od šumskog voća i sorbeom od malina (već godinama se pravi po originalnoj recepturi italijanskog kuvara koji je sa pana kotom napravljenom po ovoj recepturi dobio prvu nagradu na prestižnom takmičenju u Londonu).

 

 

 

VINSKA KARTA

Vinska karta restorana Bella Napoli bazirana je na italijanskim etiketama i najkvalitetnijim domaćim podrumima, a prilično se razlikuje od standardnih restoranskih karti u kojima su etikete svrstane prema regijama ili vrsti grožđa. Od Vladimira Garića saznajemo da je vinsku kartu sistematizovao prema ukusima belih i crvenih vina, i to na: lagana, slatkasta i vina punijeg ukusa. Pre svega zato što će, kako kaže, jedino tako gosti biti slobodni da eksperimentišu i da se lakše odluče da probaju nove etikete. Među četrdesetak ponuđenih etiketa dominiraju sorte chardonnay, pinot grigio i sauvignon blanc, koje su odabrane prema uklapanju sa kulinarskim specijalitetima. Ponuda vina proširena je aperitivom kir royal (proseko i liker od crne ribizle), kao i onim koji je Vladimir Garić zbog jačine duhovito nazvao – preseko (kombinacija proseka i limončela).