Čini se da Nevena Madžarević nakon svake nove redakcije ili televizijskog zadatka izlazi kao sve bolja prezenterka, urednica, novinarka… Svaka od njenih dosadašnjih TV uloga izgleda kao obavezna stanica na putu ka jednoj ozbiljnoj televizijskoj biografiji. Na našim prostorima, retka su velika TV imena koja se nisu presvukla u odelo voditelja jutarnjeg programa, a Nevena je trenutno upravo na toj „stanici“, na Nova S, gde je zadužena za naša bolja jutra u emisiji Probudi se

 

Radili ste na Art tv, RTS, B92, Prva i Nova S. Kojim redosledom su pomenuti kanali memorisani na Vašem televizoru?

Redosled je sledeći – Nova S, RTS, B92, Prva, a za Art nisam sigurna da ga uopšte imam u ponudi. Ovo je redosled kablovskog operatera, a ako bi trebalo da izaberem jednu od televizija na kojoj sam radila, to bi svakako bila B92. Osam godina provedenih na toj televiziji me je profesionalno najviše formiralo, a prijatelje koje sam tamo i tada stekla i dalje su tu.

Da možete da birate, Vašu novinarsku karijeru biste zamenili za…?

Za život u prirodi i rad na TV emisiji o prirodi. Kao što vidite, teško je da ću se ikada „izlečiti“ od novinarstva i televizije.

Šta Nevena Madžarević kao urednica zahteva od Nevene novinarke?

Da čini nemoguće!

Šta Nevenu novinarku nervira kod Nevene urednice?

Dobro se slažu te dve „osobe“ u meni!

Koju scenu iz Vaše novinarske karijere biste voleli da vidite na velikom ekranu?

Jednom prilikom sam slučajno saznala da kolege sa druge televizije imaju zakazan ekskluzivan intervju sa jednim (u tom trenutku) vrlo traženim političarem. Saznala sam mesto i vreme i pojavila se na blef. Kada nas je video, nije mogao da nas odbije i dao mi je intervju. I sve to se dešava 15 minuta pre početka vesti!

A da li postoji scena koju biste najradije izbrisali iz Vaše biografije?

Ne postoji. I one najružnije su bile korisne! Kad bolje razmislim, iz njih sam najviše naučila.

Koliko je na Vašu karijeru uticala ulica, a koliko Bulevar?

Ja bih rekla da me je dosta, ako ne i najviše, oblikovalo moje okruženje – ljudi sa kojima se družim, provodim vreme ili srećem. Svaka knjiga, film, pozorišna predstava, ali i kafana čine da sve teme ili događaje o kojima izveštavam sagledam bolje.

Najviše „volite“ da odgovarate na pitanja o svojoj frizuri, dobroj formi ili bračnom stausu?

O „dobroj formi“! 🙂

Kada pogledate unazad, poslednjih desetak godina, u kom periodu ste se kao novinarka najbolje osećali?

Znam i tačan datum – to je bilo 11.11.2018, kada sam iz Pariza izveštavala sa obeležavanja 100 godina od oslobođenja u Prvom svetskom ratu. Izveštavanje sa ovako važnog istorijskog događaja je najveći izazov za novinara. Ponosna sam na tih nekoliko dana provedenih u Francuskoj, između ostalog i na priču o srpskim đacima koji su bili stipendisti francuske Vlade u vreme Prvоg svetskog rata na fakultetu u Poatjeu.

Vodili ste jedan segment predizbornog programa na TV Prva 2018. godine. Kakav utisak na Vas su ostavili predstavnici političkih partija?

Sećam se da su mi učesnici posle svake te debatne emisije ljutito govorili „čija sam“ i da sam svaki dan bila bliska nekoj drugoj političkoj opciji. Nisu mogli da mi daju veći kompliment.

Aktuelnu domaću medijsku scenu opisali biste kao?

Bipolarnu.

Da se Vi pitate, na ovdašnjoj televizijskoj sceni bilo bi više sadržaja kao što su…?

Zdrave debatne emisije u kojima se mogu čuti različita mišljenja uz međusobno uvažavanje sagovornika. Iako deluje kao nemoguća misija, to je nešto što nastojimo da radimo svakog jutra u emisiji Probudi se.

Ako ste ih imali, ko su bili Vaši novinarski uzori?

Svako od kog sam imala prilike da učim i svima njima sam zahvalna, jer sam svesna da nije bilo njih u nekom trenutku u mom životu, ni ja ne bih bila ovde gde sam danas.

Svetska destinacija o kojoj maštate?

Argentina – kad se svet vrati u normalu, to mi je sledeća destinacija!

Vlatko Stefanovski ili Točak?

Težak izbor! Ako bih bila lokal patriota (što često i jesam), to bi bio Točak, ali iskreno više sam imala prilike da slušam Vlatka Stefanovskog. Poslednji put je to bilo ovog leta na Brionima, tako da glasam za njega.

Bicikl ili trotinet?

Samo i jedino bicikl. Iako je moj poslednjih godinu i po dana u podrumu, nadam se da ću mu se uskoro vratiti.

Omiljeni reditelj?

S obzirom na to da mi je 2020. godina prošla u znaku Felinija (ove godine se proslavljalo 100 godina od njegovog rođenja), neka to bude on, mada sam beskrajno zahvalna i Bertolučiju na svom omiljenom filmu Ukradena lepota.

Najbolji koncert na kojem ste ikad bili?

Leonard Koen u Pulskoj areni – takvi trenuci se ne zaboravljaju.

TV serija koju ste najbrže odgledali?

Big little lies – prvu sezonu sam u dahu odgledala. Isti slučaj je bio i u proteklih nekoliko nedelja, kada sam uživala u Undoing.

 

Vinski korner:

Vina po Vašem ukusu su…?

Primitivo, chablis, prokupac, malvazija… u zavisnosti od trenutka, raspoloženja, društva, hrane…

Za koju bocu vina bi uvek moralo da se nađe mesto u Vašem frižideru?

Sve zavisi od toga da li sam u „beloj“ ili „crnoj“ fazi!

Situacija u vezi sa vinom koju ne možete da izbrišete iz sećanja?

Skoro sam provela lep dan u još lepšem društvu u vinariji Šapat. Kasna jesen, sunčan dan, šetnja kroz vinograde i pogled na Dunav – ima li išta lepše?