Novo zdanje, dizajnerska vinarija Gianfranca i Antonelle Kozlović, četvrte generacije vinara familije Kozlović, proslavilo je ove godine svoj 10. rođendan. Ovaj istarski dizajnersko-vinski dragulj često nazivaju i „domom za ljude i vino“. Arhitektonsko rešenje potpisuje Željko Burić, a zbog vanredne lepote i autentičnosti, čuveni somеlijer Paolo Basso napisao je recenziju o ovom svojevrsnom modernom vinskom mauzoleju u svojoj luksuznoj monografiji. Jubilarni rođendan proslavljen je uz vrhunska vina i hranu, u impresivnom ambijentu i u duhu imidža vinarije Kozlović – jednom rečju, sa stilom.

 

Рre deset godina moderan, dizajnerski objekat bio je prilično revolucionarno i ekstravagantno rešenje za izgradnju nove vinarije, naročito kаd iza njе stoji familija sa tako dugom vinskom istorijom kao što su Kozlovići. Međutim, onog trenutka kad su vrata otvorena, bilo je jasno da će savremena arhitektura i dizajn umešati prste i u mnogе drugе vinarijе, što se i desilo. Bili su to počeci onoga što se danas naziva eno-gastro turizmom, u čemu je Hrvatska, naročito Istra, vrlo brzo postavila visoke standarde.

 

Nije Kozlovićima manjkalo posetilaca ni ranije – njihova je Malvazija jedno od najpopularnijih i najboljih istarskih vina, uopšteno, njihova su vina prilično tražena, a gostiju u njihovoj vinariji u živopisnom mestu Buje u Istri bilo je na pretek. Ipak, kao što su i u mnogim drugim aspektima bili inovativni, tako je bilo i onda kad su odlučili da izgrade novu vinariju. Arhitektonsko rešenje novog zdanja potpisuje arhitekta Željko Burić, a ovo moderno vinsko čudo nagrađeno je brojnim priznanjima, među kojima je i svrstavanje u luksuznu monografiju someliјera Paola Bassa „Sommeliers Heaven – The Greatest Wine Cellars of the World“.

 

Vinarija je vrlo skladno smeštena u okolni pejzaž, zauzimajući centralno mesto imanja i podržavajući arhitektonskim konceptom estetiku prirode, a prilikom projektovanja očigledno se vodilo računa o funkcionalnosti vinskog poslovanja, ekologiji i održivosti, a naročito o estetici; izgled je minimalistički, a opet dovoljno rečit.

 

Možda i najinteresantniji deo u priči o novoj vinariji Kozlović jeste oslanjanje na dugu porodičnu vinsku tradiciju. Naime, familija Kozlović s vinom i od vina živi od 1904. godine; prva generacija je u dolini Valle imala jedan hektar vinograda, dok danas na ovoj poziciji vinogradi zauzimaju pet hektara površine. Nova vinarija izgrađena je u produžetku nekadašnje vinarije sa salom za degustaciju, koja danas služi kao muzej starih alata, pa se za posebne prilike u njoj i dalje organizuju degustacije, naročito arhivskih vina.

 

Dalekovidno projektovana, sa znatnim kapacitetom za čuvanje vina, moderna vinarija baštini koncept austrijskih vinarija, s elegantnim i prefinjenim vinskim barovima. Tako se, uz uživanje u vinima u velikoj degustacionoj sali, gosti pričom provode kroz istorijat vinarije, a zatim se degustacije nastavljaju na velikim otvorenim zelenim površinama ili zastakljenoj terasi usred vinograda Valle, gde sledi upoznavanje sa specifičnim teroarom ovog podneblja. Sam podrum dizajniran je sa dosta pažnje i vrlo visokim estetskim standardima, koji taj funkcionalan prostor pretvaraju u one-of-a-kind-cellar, gde kroz tri etaže i ukupno 2.200 metara kvadratnih gosti mogu da isprate put koji grožđe prelazi od vinograda do boce.

 

Рovodom jubilarnog rođendana, Gianfranco i Antonella Kozlović priredili su za svoje prijatelje i poslovne partnere krajem maja fantastičan vinski party na svom imanju. Uz podrazumevajuća vrhunska vina vinarije Kozlović, tri istarske chefice − Ana Morgan iz restorana Morgan, Mira Zrnić iz restorana Stari podrum, te Fabiana Mijanović iz Buščine, priredilie su adekvatnu gastronomsku pratnju. Za umetničko-zabavnu dimenziju proslave pobrinuli su se Miro Ungar sa svojim ansamblom, koji je u jednosatnom programu odlično animirao goste, i glumac Valter Roša, koji je sličicu iz života vina interpretirao po tekstu Mistero Buffo Darija Foa.