Vinarija Kozlović, Istra

 

„Zar mislite da se nisam osjećao pomalo tužno kad sam prvi put u svojim vinogradima zasađenim teranom primijenio metodu koju zovemo ‘zelena berba’? Silni se konflikt događao u mojim mislima kad sam prihvatio znanstvenu tezu da teran bez takvog zahvata naprosto ne može više od onog što je vjekovima davao.

Bogat, težak, ali zbijeni grozd nažalost nije mogao dobiti idealnu količinu sunca i svega onog što iz tog procesa proizlazi tako da je uvijek imao naglašenu kiselinu dok bi druge njegove kvalitete ostale nerealizirane. Ali, i to je odlika sorte. Ipak, kako sam ja vinar koji iznad svega cijeni, uvažava i poštuje znanost, znanstvenike i njihove preporuke, pribjegao sam u konačnici i ja toj metodi”, rekao je Franco Kozlović prošle godine Novom listu, jednom od vodećih hrvatskih dnevnika u razgovoru o teranu kao sorti, a povodom nagrade koju je na Vinistri 2021. osvojio njegov Santa Lucia Teran iz berbe 2018. Time je jasno sažeo metodologiju kojom je pristupio teranu, „divljem detetu Istre”, kako ga često zovu, a nju čine: izvrstan vinogradarski položaj i naučni pristup radu u vinogradu. Tome svakako može još da se doda vinifikacijsko znanje, koje je deo autorskog potpisa, a onda strpljenje i strpljenje, jer pomenuti i odlikovani Santa Lucia Teran 2018. odležava u podrumu vinarije Kozlović i dalje, pa još uvek nije dostupan na tržištu. Pre nekoliko dana bio je degustiran ponovo, ovog puta na ekskluzivnoj Vintage by Vinistra degustaciji terana, koja je okupila hrvatske vinske profesionalce, sommeliere, vinske novinare i restoratere, a među komentarima je moglo da se čuje da Teran Santa Lucia 2018 „ostavlja utisak klasičnog, aristokratskog Bordoa”.

 

Inače, Santa Lucia Teran novi je, peti član Santa Lucia porodice, koja svoje ime duguje vinogradu Santa Lucia, takozvanom grand-cru položaju mesta Buje i jednom od najčuvenijih hrvatskih vinogradarskih položaja uopšte. Činjenica da se vinograd Santa Lucia i malvazija istarska vole poznata je desetinama godina, a ova pozicija rodila je šampionske Kozlovićeve malvazije: Santa Lucija Malvaziju iz berbe 2001, koja je na takmičenju The Library Collection 2011. osvojila titulu „najboljeg belog vina na svetu u kategoriji vina starosti 10 godina”, dok je berba 2017. na Decanteru 2022 osvojila ne samo zlatnu medalju, već i platinasto odličje.

Međutim, izazov je bio da se vidi kako ovaj trofejni položaj za malvaziju funkcioniše kad je reč o teranu, a rezultat višegodišnjeg rada na zasadima terana na Santa Luciji dao je u berbi 2018. Santa Lucia Teran. „U višegodišnjoj suradnji s talijanskim i domaćim znanstvenicima,  istraživao se balans između vegetacije i uroda, zatravnjen je svaki drugi red, vinogradi su stavljeni u ekološki režim čiji se parametri egzaktno prate, a zelena berba je postala standardna praksa. Ukratko, pristup teranu na Santa Luciji je temeljit, znanstveni, s fokusom na ekologiju, a sve to svelo je grozd terana koji je poznat po svojoj veličini i rodnosti na veličinu manju od veličine prosječnog dlana dok je urod po čokotu manji od kilograma”, kaže Franco Kozlović.

Grožđe za šampionski Teran sa Santa Lucije iz 2018. bralo se u dva navrata, naravno ručno, kao i u svim zasadima Kozlovića. Prva berba obavljena je sredinom septembra, a brani su prvo grozdovi  izloženi suncu kako bi se izbeglo presušivanje. Fermentacija se odvijala u prestižnim Ganimede vinifikatorima, iz kojih mlado vino slobodnim padom ide na odležavanje u drvene buriće, gde ostaje osamnaest meseci, a potom sledi pretakanje u inoks tankove. Berba 2018. izaći će na tržište kad vinar bude potpuno zadovoljan, a on procenjuje da Teranu treba još vremena.

Inače, vinarija Kozlović već niz godina proizvodi sveži Teran, koji je dostupan na srpskom tržištu, te je on jedan od zaštitnih znakova vinarije koja se i inače diči fokusom na autohtoni istarski sortiment. Sveži Teran dolazi iz vinograda Žmergo, koji je nadomak čuvene pozicije Santa Lucia. Arome tamnog zrelog voća, živahna svežina i dobri tanini, sortne su karakteristike ovog Terana. Boja mu je duboko ljubičasta, a odiše mirisom zrelih crnih višanja i suvih šljiva. Slojevito, ali ne i komplikovano vino, odlično prati mesa s roštilja, kao i plavu ribu. Teran 2021. nedavno je punjen u magnum boce, a projekcija je da će zbog izvanrednih karakteristika ostati u odličnoj formi u narednih pet godina.