Zamislite zemlju veličine Francuske, a u kojoj je svega 1 % površine obradivo zemljište, a sušni period traje od šest do devet meseci tokom godine. Zemlja dijamanata, pustinje Kalahari i delte Okavanga u prvi mah ne zvuči kao primamljiva kulinarska destinacija, ali ako malo pažljivije odškrinete vrata njene kuhinje, videćete da je Bocvana dom ne samo jedne egzotične, već i izuzetno kvalitetne gastronomije.

Lepeza lokalnih specijaliteta se tu ne završava. Na svadbama se obično kuva jelo od sirka i meša sa dinjom (dinja se priprema sa kiselim mlekom i tako se čuva). Digvapa su tanko sečeni i sušeni komadi mesa, a suše se i listovi pasulja (mokungvana je vrsta pokvarenog sušenog mesa i pogodno je za duže korišćenje). Dinstano meso se tuca, metodom kao u avanu i tako se služi, a to jelo se zove sasva.

U Bocvani je čuvanje hrane dovedeno do perfekcije, što je i logično s obzirom na veoma duge sušne periode u ne baš izdašnoj prirodnoj sredini. Iznenađujuće, tržište Bocvane može da se pohvali velikim izborom namirnica; neki uzgajaju lokalne, koristeći navodnjavanje, a neki uvoze iz susednih zemalja. U Bocvani se uzgaja i velika količina visokokvalitetne govedine, a jagnjetine, ovčetine, piletine i drugog meso takođe ima u izobilju. Govedina je najpopularnije meso, a zatim kozje. Rečna riba je takođe sastavni deo bocvanske kuhinje, dok su sirak i kukuruz glavni usevi, a uzgaja se i mnogo različitih vrsta pasulja, uključujući kravlji grašak, ditloo i letlhodi (mung pasulj), zatim kikiriki (manoko)… Posebno su zanimljive neke vrste povrća koje rastu u divljini i koje su dostupne sezonski, uključujući thepe i delele (bamija). Gaje se i razne vrsta specifičnog lokalnog voća, kao što je marulu, a lubenica, za koje se veruje da potiču iz Bocvane, ima u izobilju. Valja pomenuti i neobičnu vrstu dinje, koja se zove lerotse ili lekatane, a postoje neke vrste divlje dinje koje se nalaze u peščanim pustinjskim oblastima i koje su važan izvor hrane i vode za tamošnje stanovništvo. Mnogo povrća je sezonskog karaktera i često se suši ili soli radi konzervacije, a ima i mnogo različitih načina kuvanja sušenog povrća.

Kroz ovaj svojevrstan gastronomski safari žitelji Bocvane provešće vas sa osmehom, uz veseli ritam afričke muzike i čašu hladnog piva od đumbira. Imao sam sreću da mi moja drugarica Žozefina, doktor epidemiologije, dočara lepotu Bocvane kroz lepe priče o svojoj zemlji. Lava nećemo probati, kod nas je jedna druga životinja kralj trpeze, ali otputujmo varjačom do Bocvane i sanjajmo o pravom safariju.

Supo

(supa sa povrćem)

Za 4 osobe potrebno je:

  • paradajz 200 g
  • crveni luk 120 g
  • krompir 200 g
  • beli luk 10 g
  • pasulj 150 g
  • bujon od povrća 1l
  • so
  • biber
  • lovorov list
  • maslinovo ulje

Način pripreme:

Na zagrejanom ulju izdinstamo crveni luk, oljušteni paradajz sečen na kocke, crveni pasulj i beli liuk, začinimo i nalijemo bujonom. Dodamo krompir isečen na kocke i kuvamo dok povrće ne bude kuvano. Poslužimo toplo, a za ovu čorbu može se koristiti razno povrće. Slično minestronu, samo je malo gušća i povrće je malo krupnije sečeno.

Seswaa phaleche morogo

(dinstana junetina sa kačamakom i spanaćem)

Za 4 osobe potrebno je:

  • juneća plećka 1,2 kg
  • crveni luk 500 g
  • crvena paprika 1 kom
  • beli luk 30 g
  • so
  • biber
  • lovor
  • ulje
  • juneći bujon
  • kukuruzno brašno120 g
  • kisela pavlaka 60 g
  • spanać 500 g
  • praziluk

Način pripreme:

Ovo jelo sastoji se iz 3 segmenta. Na zagrejanom ulju ispečemo komad junetine da porumeni sa svih strana. Izvadimo, a na istoj masnoći dinstamo luk sečen na rebarca i papriku sečenu žilijen. Dodamo beli luk, začinimo i vratimo meso. Nalijemo bujonom i dinstamo dok nam se meso ne počne da se raspada. Izvadimo u posudu i iskidamo meso, koje povremeno nalivamo saftom od dinstanja. Serviramo na tanjir, a kao prilog poslužimo dinstani spanać sa prazilukom i kačamak sa kiselom pavlakom.

Magwinya

(slatki uštipci od testa)

Za 4 osobe potrebno je:

  • brašno 500 g
  • šećer 100 g
  • mlaka voda po potrebi
  • gustin
  • mleko 0,1l
  • kvasac 5 g
  • maslac 30 g
  • vanil šećer 1 kom
  • ulje za prženje
  • soli malo

Način pripreme:

Od brašna, kvasca, šećera, vanil šećera, maslaca, mlakog mleka, prstohvata soli i mlake vode po potrebi umesimo testo i ostavimo ga da odleži. Testo premesimo i oblikujemo jufikice u kuglice, veličine ćuftica. Ostavimo malo da odmori, pa uvaljamo u gustin i pržimo u dubokoj masnoći dok ne porumeni. Poslužimo posuto prah šećerom i cimetom. Ukrasimo listićima nane, a možemo uz to da poslužimo i neki voćni pire.