Fantastičnоm fuzijоm ukusa originalnih kreacija chefa Gianpaulа Sardota i vina vinarije Pilato obeležen je početak manifestacije Dani Istre u restoranu Momi Crazy Fish, koja će trajati do 21. aprila.

Na degustacionom meniju našlo se devet sledova, a za uvertiru su bili zaduženi repovi od jadranskih škampa, umotani u tanko sečen lardo i kremu od karfiola uz prah od maslinovog ulja, sa kojima se divno složila sveža malvazija Pilato, koja je odlično ispratila i naredni sled, karpačo od hobotnice. Motovunski tartufi bili su glavna zvezda u dva naredna sleda, najpre u majstorski pripremljenim Jakobovim kapicama sa kremom od tartufa, a zatim su na licu mesta rendani tartufi preko ručno pravljenih istarskih fuži. Uz oba ova jela, lagano je klizio Pilato Chardonnay.

Zatim je usledila zvezda ovog ručka, Malvazija sur lie (iz 2018), vino koje se proizvodi samo u dobrim godinama i to od grožđa koje se bere u drugoj polovini septembra i odležava na sopstvenim kvascima u drvenim bačvama nekoliko meseci. Punog tela i vrlo aromatično, odlično se slagalo uz kremasti rižoto, divlje špargle i krem od gran istriјanа, a potom i uz rep grdobine pripremljen u istarskom šafranu.

Crvenu boju ove gastronomsko-vinske avanture predvodio je elegantan Cabernet sauvignon, čije su se voćno-začinske arome lepo uklopile uz ukuse brancina sa povrćem i aromatizovanim pireom.

Poslednji sled, čak dvanaest sati kuvani juneći obrazi u sosu od merloa pratio je fantastični Grande Cuvee iz 2018, kupaža cabernet sauvignona, merlota i terana, vino koje se proizvodi samo u onim godinama u kojima uslovi u vinogradu to dozvoljavaju.

Muskat beli, desertno vino sa 15 % zaostalog šećera, ali iznenađujuće svežine i tartuf med, sa zanatskim sladoledom od vanile, serviran na kremblu od badema – bila je raskošna kombinacija ukusa dostojna velikog finala, koje je zaokružilo priču o ovoj jedinstvenoj izvedbi kulinarsko-vinske poezije Istre. Ukoliko ove kreacije chefa Gianpaulа Sardota i vinarije Pilato, pripremljene specijalno za Momi Crazy Fish restoran zvuče primamljivo, onda će biti lako odabrati mesto za uživanje u lepim aprilskim danima pored reke.

Pilato vina su relativno nova na srpskom tržištu, a mogu da se pronađu u svim Vino i tako to prodavnicama vina u Beogradu, Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici, kao i u restoranima MOMI Crazy Fish, W Sushi, Steak Supreme, Mr Greek Downtown, Merak, GIG…