Broj: Foto:

ORGANSKI KULINARSKO-VINSKI ZAPIS SA FRUŠKE GORE

Vinarija Imperator sa Fruške gore odavno se etablirala kao jedan od najozbljnijih proizvođača u sferi organske proizvodnje, a sada je odlučila da otvori i novo poglavlje – u saradnji sa vinarijom Salaxia nastao je restoran FiG, čiji će dom biti upravo u vinariji Imperator&Salaxia u Rakovcu na Fruškoj gori.

Iza jedinstvenih ukusa restorana FiG, baziranih na autentičnom predstavljanju fruškogorskog podneblja stoje šefovi kuhinje sa bogatom biografijom: Marko Aćimović je karijeru  započeo u novosadskom restoranu Zak, nastavio je u Istri, a između ostalog, usavršavao se na jednoj od najprestižnijih svetskih kuvarskih akademija Alma u Italiji, dok je Darko Kalaba, nakon rada u novosadskim restoranima sedam godina proveo na rečnim brodovima, a kasnije se vratio u novosadski hotel Sheraton.

„Naša misija je da očuvamo identitet Fruške gore kroz naša vina i jela. Što se vina tiče, pustili smo korenje, a što se jela tiče, tek ih puštamo. Modernim tehnikama kuvanja, eksperimentisanjem i konstantnim istraživanjem želimo da vratimo identitet našim lokalnim namirnicama, da ih unapredimo i ponekad prikažemo u nekom novom izdanju. Nekad si morao biti car, vlastelin ili državnik da bi uživao u blagodetima Fruške gore, a danas to može svako, jer ima jedan kućerak u Sremu, zidan je od blata iz inata, s pogledom na jablanovo granje i salonom za uživanje”, poručuju iz FiG-a.

Vrlo kreativan meni restorana FiG prate organska Imperator vina iz aktuelnih berbi, ali i ona iz arhive i posebnih godina kada je vino rađeno u vrlo ograničenim količinama, kao i iz berbi koje se nikada nisu pojavile na tržištu. Za posetioce vinarije i goste restorana posebno se priprema i penušavo vino na točenje, jedan unikat za ovdašnje uslove, ali i novi Gerila chardonnay iz mladog, organski sertifikovanog vinograda u Rakovcu, nadomak vinarije. Od Salaxia vina, tu su već dobro poznati Bela Vrana i Burlesque, uz osveženje u vidu Rozea iz prošle berbe, a očekuju se i nove etikete sa organskim sertifikatom.

Za potpuni doživljaj ovih vina, gostima je na raspolaganju i obilazak vinarije – proizvodnog dela, kao i romantične barik-sale, a izgradnja nove Imperator vinarije u Erdeviku upravo je započeta i biće spremna da primi rod u 2024. godini.

Radno vreme

Utorak–četvrtak: 12h–21h
Petak–subota: 12h–22h
Nedelja: 11h–20h

Telefoni za rezervacije

066/8651-342
021/626-54-37

EVENTS

prodaja@fig.rs

RESERVATIONS

rezervacije@fig.rs