Ivan Tasovac
Krajnje konzervativan revolucionar „Onog trenutka kad uperite kaziprst u nekoga i kažete: „On je kriv“, tri prsta pokazuju na vas, a palac u nebo. Uvek je najveća odgovornost na vama. To je princip po kojem živim“. Kada bi [...]
Krajnje konzervativan revolucionar „Onog trenutka kad uperite kaziprst u nekoga i kažete: „On je kriv“, tri prsta pokazuju na vas, a palac u nebo. Uvek je najveća odgovornost na vama. To je princip po kojem živim“. Kada bi [...]
Već ste navikli da u ovoj rubrici možete da dobijete savete u vezi sa slaganjem vina i hrane, te nam je to tema i u ovom broju. Uz pomoć glavnog kuvara restorana „Violeta Kuća Stara“ napravili smo jelovnik [...]
Ako na Francusku asocira konjak, a na Škotsku viski, i ako je sinonim za Meksiko tekila, a za Karibe rum, onda je Srbija zemlja rakije. Kada su Srbi počeli da peku rakiju ne zna se pouzdano, ali je to sigurno bilo onih davnih [...]
Glas kao lični izraz Ako ste je ikada čuli kako peva, verovatno nikada to nećete zaboraviti. Ako ste je ikada videli kako glumi, ni to vam neće lako nestati iz memorije. Intenzitet s kojim radi sve čega se [...]
Prefinjene arome drveta U poslednje dve decenije ponovo su otkrivene mnogobrojne prednosti sazrevanja vina u drvenim sudovima, a upotreba buradi postaje najižrazeniji trend u vinarskom svetu. Uticaj drveta na vino ima viseštruki značaj, te se drvo trenutno smatra [...]
Veliki broj nacija, počevsi od Francuza, Italijana i Engleza, odavno je otkrilo da su sirevi izvanredan izlet u veličanstvene arome i ukuse, te ih redovno koriste između glavnog jela i deserta i uvek uz, za te sireve, izabrano [...]
Od kada smo počeli da „brojimo berbe“, evo nam još jedne dobre u nizu. Godina puna sunca, topla, sa umanjenom količinom padavina, bila je neizvesna za vinogradare, ograničavajuća za vinare, a prva vina lako dopadljiva ljubiteljima. Subjektivno, ovo [...]
Retrospektiva realnog života Kada je Muzej savremene umetnosti u Njujorku (MoMA) odlučio da, od svih velikih reditelja istočne Evrope baš Goranu Paskaljeviću priredi retrospektivu filmova (trinaest dugometražnih i dva kratka), a „Njujork Tajms“ objavio ogromne tekstove o njemu [...]
U ovom nastavku serijala „Sir i vino“ predstavićemo švajcarski sir gruyere, za koga je rezervisano mesto na svakom cheese boardu širom sveta. Gradic Grijer (Gruyere), u kome se već vekovima pravi istoimeni sir, deo je švajcarskog kantona Friburg [...]
Put do odgovora Kada se sretnete sa Oliverom Njegom, on vas prosto zatrpa sobom. Glasom, energijom, ogromnim telom koje stalno nešto radi i nekud ide. Onda vas, potpunog neznanca, uz put zgrabi za ruku i odvede da to [...]